Το τρίτο παιδί βρίσκει τους γονείς έμπειρους και γενικά πιο χαλαρούς, μιας και ήδη γνωρίζουν πολλά πράγματα που αφορούν την ανατροφή ενός παιδιού. Ως αποτέλεσμα, είναι συχνά πιο ήρεμο και πιο «εύκολο». Ο βενιαμίν λοιπόν της οικογένειας τείνει να είναι ένα χαμογελαστό παιδί που τραβάει τα βλέμματα με τη χαρούμενη διάθεσή του.
Ωστόσο, αυτό το παιδί έχει να αντιμετωπίσει τις δικές του προκλήσεις.
Τα μεγαλύτερα παιδιά είναι πιο δυνατά και πιο απαιτητικά και το μικρότερο μπορεί να «χαθεί» μέσα σε δραστηριότητες και ανησυχίες που αφορούν τα αδέρφια του. Όσο κι αν οι γονείς προσπαθούν να κρατήσουν σωστές ισορροπίες, δεν είναι πάντα εύκολο στην καθημερινότητα και μάλλον δεν έχουν εκ των πραγμάτων πια χρόνο να κάτσουν και να διαβάσουν για παράδειγμα τόσα βιβλία όσα συνήθιζαν στο πρώτο τους παιδί.
Διαβάστε επίσης: Αυτό χρειάζονται τα παιδιά- Ίσως περισσότερο και από την αγάπη
Ως αποτέλεσμα, το μικρότερο παιδί μπορεί να αρχίσει να διεκδικεί την προσοχή με οποιοδήποτε τρόπο.
Τι άλλες προκλήσεις έχει να αντιμετωπίσει
Οι γονείς, μέσα στο… χάος της οικογενειακής ζωής, προτιμούν να ντύσουν και να δέσουν τα κορδόνια του μικρότερου παιδιού τους παρά να του διδάξουν πώς να τα κάνει όλα αυτά μόνο του. Το αποτέλεσμα; Το παιδί δυσκολεύεται να γίνει ανεξάρτητο με τον καιρό.
Άλλη μια πρόκληση είναι ότι τα μεγαλύτερα αδέρφια τείνουν να το απορρίπτουν. Μπορεί να αρνηθούν να το συμπεριλάβουν στα παιχνίδια τους και να δυσανασχετούν όταν «αναγκάζονται» να το κάνουν. Έτσι, το μικρότερο προσπαθεί πολύ για να γίνει αποδεκτό.
Επιπλέον, το μικρότερο από τα 3 παιδί βλέπει ότι έχει 2 αδέρφια που μπορούν να κάνουν πολλά περισσότερα από εκείνο, γεγονός που μπορεί να το κάνει να αισθανθεί ανεπάρκεια.
Μεγαλώνοντας, το παιδί θα προσπαθήσει να ορίσει την ταυτότητά του και σε αυτή τη διαδικασία δεν είναι απίθανο να γίνει ανταγωνιστικό ή να «επαναστατήσει».
Για να βοηθήσετε το μικρότερο παιδί σας
- Προσπαθήστε να περνάτε περισσότερο χρόνο μαζί του- να παίζετε, να του διαβάζετε, να πηγαίνετε βόλτες.
- Δείξτε του πώς να κάνει πράγματα μόνο του αντί να τα έχετε όλα πάντα έτοιμα για εκείνο.
- Ενθαρρύνετε το παιδί να παίρνει αποφάσεις ανάλογα με την ηλικία του. Μπορεί για παράδειγμα να διαλέξει τα ρούχα του ή να αναλάβει κάποιες μικρές ευθύνες στο σπίτι.
- Συμπεριλάβετέ το σε οικογενειακές συζητήσεις και ακούστε προσεκτικά ό,τι έχει να πει.
- Φροντίστε τα μεγαλύτερα παιδιά σας να του δίνουν ευκαιρίες για να παίρνει πρωτοβουλίες.
- Ασχοληθείτε με τα ενδιαφέροντά του και επαινέστε το για τα καθημερινά του επιτεύγματα.
- Εξηγήστε του γιατί δεν μπορεί να κάνει αυτό που μπορούν να κάνουν τα μεγαλύτερα παιδιά. Αυτές οι εξηγήσεις είναι απαραίτητες και προσφέρουν ηρεμία στα παιδιά, τονώνοντας παράλληλα την αυτοπεποίθησή τους.