Υλικά

50 γραμμάρια βούτυρο
1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1 μέτρια πατάτα, καθαρισμένη και κομμένη
450ml ζωμό κοτόπουλου ή λαχανικών
600ml γάλα
450 γρ. φρέσκο σπανάκι, πλυμένο και χοντροκομμένο
Ξύσμα από μισό λεμόνι
Μοσχοκάρυδο, για γεύση
3 κ.σ. κρέμα γάλακτος, για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

Βήμα 1ο

Λιώστε το βούτυρο σε μια μεγάλη κατσαρόλα με καπάκι, προσθέστε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρετε απαλά για 5-6 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Ανακατέψτε την πατάτα και συνεχίστε να μαγειρεύετε για 1 λεπτό. Ρίχνετε το ζωμό και σιγοβράζετε για 8-10 λεπτά μέχρι να αρχίσει να μαγειρεύεται η πατάτα.

Βήμα 2ο

Ρίξτε το γάλα και αφήστε το να σιγοβράσει, στη συνέχεια ανακατέψτε το μισό σπανάκι και το ξύσμα λεμονιού. Σκεπάζετε και σιγοβράζετε για 15 λεπτά μέχρι να μαραθεί εντελώς το σπανάκι. Αφήστε το να κρυώσει για περίπου 5 λεπτά.

Βήμα 3ο

Αδειάστε τη σούπα σε ένα μπλέντερ, προσθέστε το υπόλοιπο σπανάκι και επεξεργαστείτε μέχρι να γίνει λεία – ίσως χρειαστεί να το κάνετε αυτό σε δόσεις ανάλογα με το μέγεθος του μπλέντερ.

Βήμα 4ο

Επιστρέψτε τη σούπα στην κατσαρόλα και ζεστάνετε ξανά. Δοκιμάστε και προσθέστε αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο. Μπορεί να θέλετε να αραιώσετε τη σούπα με λίγο επιπλέον ζωμό, αν είναι πολύ πηχτή. Βάλτε τη σούπα σε μπολ και περιχύστε την κρέμα γάλακτος.