Υλικά

  • 1 κιλό φρέσκα μανιτάρια
  • 2 λευκά ξηρά κρεμμύδια
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 250 γρ. ρύζι για ριζότο
  • 100 γρ. κρασί λευκό
  • 80 γρ. ελαιόλαδο
  • 60 γρ.βούτυρο
  • 1 ζωμό λαχανικών
  • 750-800 γρ. νερό ζεστό
  • 80 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη και σε flakes
  • Αλάτι
  • Πιπέρι, φρεσκοτριμμένο
  • Λίγο φρέσκο βασιλικό, ψιλοκομμένο
  • Λίγο θυμάρι φρέσκο, μόνο τα φύλλα
  • 5 γρ. λάδι τρούφας

Εκτέλεση

  • Σε ένα μούλτι χτυπάμε σε δόσεις τα 700 γραμμ. από τα μανιτάρια μαζί με λίγο ελαιόλαδο, 1 σκελίδα σκόρδο μέχρι να γίνουν αρκετά ψιλοκομμένα. Κόβουμε με ένα μαχαίρι και τα υπόλοιπα μανιτάρια σε χοντρά ζάρια.
  • Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και τρίβουμε την παρμεζάνα, αν δεν έχετε τριμμένη.
  • Βράζουμε σε ένα βραστήρα το νερό, το μεταφέρουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε μέσα το ζωμό ανακατεύοντας μέχρι να διαλυθεί.
  • Ζεσταίνουμε ένα βαθύ αντικολλητικό τηγάνι, προσθέτουμε μια κουταλιά ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, το μείγμα μανιταριών, αλατίζουμε, τρίβουμε λίγο φρέσκο πιπέρι και σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσει καλά το κρεμμύδι.
  • Ρίχνουμε και το ρύζι με μια κουταλιά ελαιόλαδο και σοτάρουμε για άλλο ένα λεπτό.
  • Προσθέτουμε τους κύβους μανιταριών, το ψιλοκομμένο θυμάρι σβήνουμε με το κρασί και μαγειρεύουμε μέχρι να εξατμιστεί τελείως.
  • Χαμηλώνουμε αρκετά την φωτιά και προσθέτουμε σταδιακά σε τέσσερις δόσεις τον ζωμό στο ριζότο ανακατεύοντας συνεχώς.
  • Μόλις πετύχουμε ένα κρεμώδες και αλ ντέντε αποτέλεσμα το τραβάμε από την φωτιά, ελέγχουμε το αλάτι και το πιπέρι.
  • Ρίχνουμε το βούτυρο παγωμένο, την τριμμένη παρμεζάνα, τον ψιλοκομμένο βασιλικό, το λάδι τρούφας και ανακατεύουμε με γρήγορες και απαλές κινήσεις.
  • Η τελική του υφή πρέπει να είναι σαν μια ρευστή και ωραία κρέμα. Σε περίπτωση που μας βγει αρκετά πηχτό το αραιώνουμε προσεχτικά με λίγο ζεστό νερό.

Σερβίρουμε με λίγα flakes παρμεζάνας από πάνω.