Υλικά

  • 1 κιλό σουπιές καθαρισμένες και κομμένες σε μεγάλες μπουκιές
  • 300 γρ. μαυρομάτικα φασόλια
  • 1 πράσο σε ροδέλες
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 2-3 κλωναράκια σέλινο ψιλοκομμένο
  • ¾ φλιτζ. ε.π. ελαιόλαδο
  • 1 ποτήρι λευκό κρασί
  • 400 γρ. ντομάτα κονκασέ (κονσέρβα) περασμένη από τον πολυκόφτη
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 1 ματσάκι μάραθο ψιλοκομμένο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

Βήμα 1ο

Βράζουμε τα μαυρομάτικα με το δαφνόφυλλο σε άφθονο αλατισμένο νερό. Μόλις μαλακώσουν (προσέχουμε μην παραβράσουν και λιώσουν), τα στραγγίζουμε.

Βήμα 2ο

Ζεσταίνουμε σε μια χαμηλή κατσαρόλα και σε δυνατή φωτιά το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τις σουπιές, μέχρι να αλλάξουν χρώμα και σχήμα. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το πράσο, το σέλινο και το σκόρδο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι να μαραθούν. Σβήνουμε με το κρασί.

Βήμα 3ο

Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, ρίχνουμε την ντομάτα, τη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε. Χαμηλώνουμε την ένταση της εστίας, συμπληρώνουμε μισό ποτήρι νερό, σκεπάζουμε το σκεύος με το καπάκι του και σιγομαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν τα θαλασσινά.

Βήμα 4ο

Τέλος, ρίχνουμε τα μαυρομάτικα και το μάραθο, αφήνουμε να πάρουν δυο-τρεις βράσεις και αποσύρουμε το φαγητό από τη φωτιά.

*ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ».