Υλικά
- 200 γρ. σουπιά καθαρισμένη και κομμένη σε χοντρά κομμάτια
- 1 κιλό χόρτα εποχής (σέσκουλα, σπανάκι, ζοχούς, βλίτα, τσουκνίδες, λάπαθα)
- 4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- 1 μεγάλο ξερό άσπρο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 μικρό πράσο (το άσπρο μέρος) σε ροδέλες
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- ¼ ματσάκι μάραθο ή άνηθο χοντροκομμένο
- ¼ ματσάκι μαϊντανό χοντροκομμένο
- ¼ ματσάκι δυόσμο χοντροκομμένο
- ¼ ματσάκι μυρώνια χοντροκομμένα
- ¼ ματσάκι καυκαλήθρες χοντροκομμένες
- ½ κ.γ. καυτερή πάπρικα
- ½ κ.γ. γλυκιά πάπρικα
- 1 μεγάλη ντομάτα τριμμένη
- ¼ φλιτζ. ε.π. ελαιόλαδο
- Ανθό αλατιού
- Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- 5-6 φέτες λιαστής ντομάτας χοντροκομμένες
- 1 λεμόνι, ξύσμα και χυμός
- ¼ κ.γ. σπετσερικό
Εκτέλεση
Βήμα 1ο
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα μπόλικο νερό και, μόλις βράσει, ρίχνουμε αλάτι και τα χόρτα. Τα βράζουμε για 2 λεπτά και στη συνέχεια τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε ένα μπολ. Κρατάμε ½ φλιτζ. από το νερό όπου έβρασαν.
Βήμα 2ο
Ζεσταίνουμε στην ίδια κατσαρόλα το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το πράσο, το κρεμμύδι –ξερό και φρέσκο–, το σκόρδο, τη σουπιά και τη λιαστή ντομάτα. Προσθέτουμε τη γλυκιά και την καυτερή πάπρικα, το σπετσερικό, το αλάτι, το πιπέρι, τα φρέσκα χοντροκομμένα μυρωδικά, την τριμμένη ντομάτα και τα βρασμένα χόρτα και τα σοτάρουμε όλα μαζί για 5 λεπτά.
Βήμα 3ο
Στη συνέχεια ρίχνουμε το νερό που κρατήσαμε, το ξύσμα και το χυμό λεμονιού. Αφήνουμε τα υλικά να βράσουν για περίπου 15-20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει η σουπιά και να μείνει το φαγητό με λίγα υγρά.
ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ».