Κανένα παιδί δεν γεννιέται με την ικανότητα να κατανοεί πλήρως τα συναισθήματά του. Αντίθετα, μαθαίνει σταδιακά να τα εκφράζει με λέξεις και να τα διαχειρίζεται κατάλληλα μέσω της αλληλεπίδρασης κυρίως με τους γονείς του, μια διαδικασία μάθησης η οποία φαίνεται να είναι συνεχής μετέπειτα στη ζωή.
Η συναισθηματική νοημοσύνη είναι ζωτικής σημασίας καθώς ενισχύει την κατανόηση και βοηθά στην καλή επικοινωνία των παιδιών με τους γύρω τους. Η ανάπτυξη πλούσιου λεξιλογίου που αφορά τα ποικίλα συναισθήματα που ένα παιδί μπορεί να βιώνει, όχι μόνο μειώνει τα επίπεδα άγχους του και τον κίνδυνο εμφάνισης επιβλαβών συμπεριφορών, αλλά προάγει επίσης τη συναισθηματική ρύθμιση.
Διαβάστε επίσης: Έφηβα παιδιά: Αλήθειες που οι περισσότεροι αγνοούμε
Για να βοηθήσετε το παιδί σας να κατανοήσει και να εκφράσει ό,τι νιώθει, δοκιμάστε να:
#1 Μιλήσετε ανοιχτά για τα συναισθήματα
Εάν το παιδί σας είναι αναστατωμένο επειδή ένας φίλος δεν ήθελε σήμερα να παίξει μαζί του, ρωτήστε το: «πώς αισθάνεσαι;» ή «γιατί νιώθεις έτσι;».
Αν δυσκολεύεται να εκφραστεί, βοηθήστε το λέγοντας για παράδειγμα: «αισθάνεσαι απογοητευμένος ή θυμωμένος αυτή τη στιγμή;».
Όταν φαίνεται ενθουσιασμένο για τη βόλτα που πρόκειται να πάτε, πείτε του: «Αισθάνεσαι ενθουσιασμό; Χαρά; Και τα δύο;».
Η συχνή χρήση τέτοιων λέξεων βοηθά σταδιακά το παιδί να ξεχωρίζει και να εκφράζει ξεκάθαρα όσα αισθάνεται.
Μπορείτε επίσης να ενθαρρύνετε το παιδί να εκφραστεί ζωγραφίζοντας.
Έχετε πάντα κατά νου πως δεν θα πρέπει να υπάρχουν «απαγορευμένα» συναισθήματα και πως τα παιδιά έχουν ανάγκη επικύρωσης και δημιουργίας ενός ασφαλούς περιβάλλοντος μέσα στο οποίο θα μπορούν να εκφράζονται ελεύθερα για οτιδήποτε σκέφτονται και νιώθουν.
#2 Πείτε «νιώθω χαρούμενος» αντί για «είμαι χαρούμενος»
Τα παιδιά συχνά πιστεύουν ότι τα συναισθήματα διαρκούν για πάντα…
Η χρήση του «αισθάνομαι» αντί του «είμαι» τα βοηθά να καταλάβουν πως ένα συναίσθημα δεν χαρακτηρίζει τη συνολική προσωπικότητα ενός ανθρώπου και ότι είναι φυσιολογικό τα συναισθήματα να έρχονται και να φεύγουν, γεγονός που μπορεί να τα βοηθήσει να τα ξεπερνούν πιο εύκολα.
#3 Εξερευνήσετε τα συναισθήματα μέσα από ιστορίες
Αξιοποιήστε τα παραμύθια που διαβάζετε στο παιδί πριν τον ύπνο. Κάντε παύση σε βασικές στιγμές της ιστορίας και θέστε ερωτήματα, όπως: «πώς πιστεύεις ότι νιώθει ο χαρακτήρας;», «γιατί πιστεύεις ότι αισθάνεται έτσι;».
Φροντίστε να συμμετάσχετε ενεργά σε τέτοιες συζητήσεις για να ενισχύσετε τις γλωσσικές δεξιότητες και τη συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού.
Θυμηθείτε
Η συναισθηματική νοημοσύνη είναι μια δια βίου δεξιότητα που απαιτεί υπομονή, εξάσκηση και συνεχή υποστήριξη.