Υλικά
- 7 γρ. μαγιά
- 500 γρ. αλεύρι
- 2 κουταλιές της σούπας καστανή ζάχαρη
- Λίγο ελαιόλαδο
- 1 κουταλιά της σούπας σόδα
- 1 ασπράδι αυγού, για το γλάσο
- Σπόρους της αρεσκείας σας για την επικάλυψη
Εκτέλεση
Βήμα 1ο
Ανακατέψτε τη μαγιά με 300ml χλιαρό νερό. Βάλτε το αλεύρι, τη ζάχαρη και 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι σε ένα μεγάλο μπολ και ανακατέψτε τα. Ανακατέψτε τα όλα μαζί για να φτιάξετε τη ζύμη.
Βήμα 2ο
Ζυμώστε στον πάγκο εργασίας μέχρι να γίνει λεία και ελαστική – αυτό θα πάρει περίπου 10 λεπτά.
Βήμα 3ο
Βάλτε τη ζύμη σε ένα ελαφρά λαδωμένο μπολ και καλύψτε την με ένα κομμάτι λαδωμένης μεμβράνης. Τοποθετήστε τη ζύμη σε ζεστό μέρος και αφήστε την μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος, περίπου 1 ώρα, στη συνέχεια ξεσκεπάστε την και αναποδογυρίστε στον πάγκο.
Βήμα 4ο
Χωρίστε τη ζύμη σε 10 μπάλες – μπορείτε αν θέλετε να τις ζυγίσετε για να σιγουρευτείτε ότι όλες έχουν το ίδιο μέγεθος. Τοποθετήστε τα σε δύο ταψιά με λαδόκολλα και καλύψτε τα ελαφρά με μεμβράνη.
Βήμα 5ο
Αφήστε τα για περίπου 30 λεπτά μέχρι να φουσκώσουν και αφαιρέστε τη μεμβράνη.
Βήμα 6ο
Βάλτε λίγο αλεύρι στο δάχτυλό σας και ανοίξτε μια τρύπα στο κέντρο κάθε μπάλας, στριφογυρίζοντας το για να τεντώσει λίγο τη ζύμη. Ζεσταίνετε το φούρνο στους 180ºC.
Βήμα 7ο
Γεμίστε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό και αφήστε το να πάρει βράση. Προσθέστε τη σόδα. Τοποθετήστε 1-2 bagels κάθε φορά στο νερό και βράστε τα για 1-2 λεπτά γυρίζοντάς τα. Χρησιμοποιώντας μια τρυπητή κουτάλα, βγάλτε τα, στραγγίξτε τα καλά και τοποθετήστε τα ξανά στο ταψί.
Βήμα 8ο
Αλείψτε τα bagels με το ασπράδι του αυγού και πασπαλίστε με σπόρους. Ψήστε για 20-25 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.