Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα επίπεδα προσοχής που λαμβάνουμε από τους γονείς μας κατά την παιδική μας ηλικία μπορούν να επηρεάσουν την προσωπικότητά μας μεγαλώνοντας. Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι τα μεγαλύτερα και τα μικρότερα παιδιά φαίνεται να λαμβάνουν τη μεγαλύτερη προσοχή από το περιβάλλον τους, ενώ τα μεσαία, τα γνωστά παιδιά «σάντουιτς», συχνά αισθάνονται να παραμελούνται. Το γεγονός αυτό ενδέχεται να τα οδηγήσει στο να αναπτύξουν το «σύνδρομο του μεσαίου παιδιού».
Πιο αναλυτικά, τα μεγαλύτερα αδέρφια, ως πρωτότοκα, τείνουν να είναι πιο υπεύθυνα και φιλόδοξα, ενώ αναλαμβάνουν συνήθως ηγετικούς ρόλους. Τα μικρότερα, από την άλλη, τείνουν να μονοπωλούν το ενδιαφέρον των γονιών, των συγγενών μα και των ξένων. Όσον αφορά το μεσαίο παιδί, η θέση του στην οικογένεια δεν είναι τόσο ξεκάθαρη και μερικές φορές διατρέχει τον κίνδυνο να αισθάνεται πως οι γύρω του το αγνοούν.
Διαβάστε επίσης: Τι κάνουμε σήμερα με τα παιδιά αν μείνουμε σπίτι;
Ως αποτέλεσμα της μειωμένης προσοχής που νιώθουν πως λαμβάνουν, τα μεσαία παιδιά μπορεί να αντιδρούν έντονα, διεκδικώντας την. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει άσχημη συμπεριφορά και μια γενικότερη άρνηση μόνο και μόνο για να ξεχωρίσουν από τα αδερφάκια τους.
Επιπλέον, σε πολλές περιπτώσεις, ψάχνουν αλλού τη στοργή που θεωρούν πως τους λείπει. Έτσι, μπορεί να δείχνουν περισσότερη εμπιστοσύνη στους φίλους τους ή μεγαλώνοντας στους συντρόφους τους, παρά σε άτομα του οικογενειακού περιβάλλοντος.
Από την άλλη πλευρά…
Όπως εξηγεί ο ψυχολόγος Κέβιν Λέμαν, δεδομένου ότι τα μεσαία παιδιά βρίσκονται συχνά στο επίκεντρο ποικίλων συγκρουσιακών καταστάσεων στο σπίτι, τείνουν να αναπτύσσουν εξαιρετικές διαπραγματευτικές δεξιότητες. Ως εκ τούτου, μπορούν να υιοθετήσουν τον ρόλο του ειρηνοποιού στην οικογένεια μα και εκτός.
Επίσης, αργότερα στη ζωή τους, έχοντας υπάρξει παιδιά που αναζητούσαν την προσοχή, γίνονται συνήθως πολύ κοινωνικά άτομα με ιδιαίτερη εκτίμηση και σεβασμό στις ανθρώπινες σχέσεις εκτός οικογένειας (φίλοι, σύντροφοι).
Άλλο ένα σημαντικό κοινωνικό χαρακτηριστικό που έχουν τα μεσαία παιδιά είναι η πίστη στις σχέσεις είτε αυτές είναι επαγγελματικές είτε φιλικές είτε ερωτικές.
Συνολικά, το μεσαίο παιδί είναι πιο πιθανό να υιοθετήσει έναν πιο ανεξάρτητο τρόπο ζωής από τα άλλα χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει πως δεν εκτιμά τους οικογενειακούς δεσμούς και πως οι σχέσεις και εντός οικογένειας δεν είναι εξίσου ισχυρές.
Tips για το πρώτο σας παιδί
- Μην βάζετε το πρωτότοκο παιδί σας πρότυπο συμπεριφοράς για τα μικρότερα αδέρφια καθώς αυτό δημιουργεί άγχος και πίεση.
- Μην αναθέτετε ευθύνες μόνο στο μεγαλύτερο.
- Αφήστε το πιο ελεύθερο να κάνει από μόνο του ό,τι «πρέπει» να γίνει όταν το επιθυμεί.
Tips για το μεσαίο
- Ευχαριστήστε το παιδί όταν λειτουργεί σαν ειρηνοποιός στους αδελφικούς καυγάδες.
- Σεβαστείτε την ανάγκη του για φίλους και δώστε του ευκαιρίες για δραστηριότητες και παιχνίδια με τους συνομήλικούς του.
- Αφιερώστε του χρόνο ξεχωριστά από τα άλλα παιδιά.
Tips για το μικρό σας
- Αφήστε το μικρό παιδί να πάρει κάποιες οικογενειακές αποφάσεις.
- Όπως κάνατε… θέμα τις πρωτιές του μεγάλου παιδιού, έτσι να κάνετε και του μικρού.
- Δώστε ευθύνες και στο μικρό παιδί για να νιώθει εξίσου σημαντικό με τα υπόλοιπα.