Το δέρμα του μωρού σας είναι το μεγαλύτερο όργανο στο σώμα του, και κάθε εκατοστό του διαθέτει πολυάριθμες νευρικές απολήξεις που το καθιστούν ιδιαίτερα ευαίσθητο στο άγγιγμα. Όσο βρισκόταν στην κοιλιά σας, το αμνιακό υγρό ακουμπούσε απαλά κάθε σπιθαμή του κορμιού του – τότε είναι που άρχισε να δημιουργείται η ανάγκη του να το ακουμπούν και να το χαϊδεύουν. Τη στιγμή του τοκετού, ήταν η γλυκιά θαλπωρή της αγκαλιά σας που το βοήθησε να ξεπεράσει το σοκ και καθησύχασε το πρώτο του κλάμα. Κατά τους πρώτους μήνες της ζωής του, το μωρό αναγνωρίζει τη μαμά του μυρίζοντάς την και ακούγοντας τον οικείο χτύπο της καρδιάς της, όταν εκείνη το κρατά.
Αλλά και αργότερα, η αγκαλιά σας συνεχίζει είναι το πρώτο πράγμα που αναζητά το παιδί, όταν χτυπάει το γόνατό του, όταν ξυπνάει από εφιάλτη μέσα στη νύχτα ή όταν είναι άρρωστο.
Διαβάστε επίσης: Γονείς: Πώς η πίεση βλάπτει την ψυχική υγεία του παιδιού
Ερευνητές από το Μπόχουμ, το Ντούισμπουργκ-Έσεν και το Άμστερνταμ λένε ότι η αγκαλιά, εκτός από παρηγοριά είναι το καλύτερο «παυσίπονο».
Μάλιστα, σύμφωνα με τη μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Human Behaviour, οι αγκαλιές απαλύνουν τον σωματικό πόνο, ανακουφίζουν από το άγχος και βελτιώνουν την ψυχική υγεία τον ανθρώπων – ενήλικες και παιδιά.
Τα καλά νέα είναι ότι όταν δεν είστε εκεί για να αγκαλιάσετε το μικρό σας, ένα comfort αντικείμενο, όπως ένα αρκουδάκι, μια κουβέρτα ή ένα μαξιλάρι μπορούν να απαλύνουν τον πόνο του.
Η δύναμη της αγκαλιάς
Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι οι χειρονομίες που εκφράζουν τρυφερότητα είναι ζωτικής σημασίας, προκειμένου να αναπτυχθούν στον εγκέφαλο οι νευρικές συνάψεις που σχετίζονται με τη διαχείριση του στρες και τη δημιουργία κοινωνικών σχέσεων.
Η φυσική επαφή ανάμεσα στους ανθρώπους κάνει τον καρδιακό ρυθμό να χαμηλώνει, επιβραδύνει την αναπνοή, κινητοποιεί την παραγωγή ενδορφινών μειώνοντας τα επίπεδα των ορμονών του στρες που κυκλοφορούν στο αίμα και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Με δύο λόγια, αγγίζοντας το μωρό μας το βοηθάμε να μένει υγιές.
Επιπλέον, όταν χαϊδεύουμε το παιδί, η διάθεσή του βελτιώνεται σημαντικά και περιορίζονται τα αισθήματα θλίψης.