Τα χαρισματικά παιδιά, εκείνα δηλαδή που έχουν άνω του μέσου όρου γνωστικές ικανότητες, αντιμετωπίζουν συχνά δυσκολίες όπως η έλλειψη κινήτρων για συγκέντρωση και συμμετοχή στην τάξη, τα έντονα συναισθήματα και η μεγαλύτερη ευαισθησία στα αισθητηριακά ερεθίσματα. Έτσι, μπορεί να νιώθουν ανά διαστήματα μόνα και παρεξηγημένα.
Ποιο είναι το κατάλληλο περιβάλλον έτσι ώστε να αναπτύξουν τη δημιουργικότητά τους;
Διαβάστε επίσης: Γονείς: Η κίνηση «κλειδί» για να κρατήσετε τη σπίθα ζωντανή
Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα παιδιά που ξεχωρίζουν
Τα χαρισματικά παιδιά θεωρούνται συνήθως περίεργα, διαφορετικά και μη κοινωνικά. Πολλοί πιστεύουν ότι αυτά τα παιδιά δεν θέλουν να έχουν φίλους ή ότι, επειδή έχουν ένα ανώτερο γνωστικό χάρισμα, είναι λιγότερο αποδοτικά σε άλλους τομείς, όπως για παράδειγμα ο αθλητισμός.
Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απομόνωση και να πληγώσει την αυτοεκτίμηση του παιδιού.
Ταυτόχρονα, η γνώση ότι ένα παιδί είναι εξαιρετικά ταλαντούχο μπορεί να κάνει τους γύρω να ξεχνούν πως είναι ακόμα παιδί και, όπως όλα, δυσκολεύεται να κατανοήσει τον πλούσιο εσωτερικό του κόσμο και να αντιμετωπίσει τα έντονα συναισθήματά του. Ως εκ τούτου, χρειάζεται υποστήριξη, επικύρωση και κατάλληλη καθοδήγηση έτσι ώστε να μάθει να τα διαχειρίζεται.
Τέλος, η αναγνώριση ενός παιδιού ως ταλαντούχου μπορεί να του δημιουργήσει μεγάλη πίεση σε ψυχολογικό επίπεδο μιας και όλοι περιμένουν εξαιρετική απόδοση από εκείνο. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως η τελειομανία είναι κοινό χαρακτηριστικό αυτών των παιδιών, όπως αποκάλυψε έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of Psychology and Education.
Οι υπερβολικές απαιτήσεις και η τελειομανία είναι σαν ένα βάρος στους ώμους του κάθε παιδιού που μπορεί να οδηγήσει σε άγχος και χαμηλά επίπεδα ευεξίας.
«Βουτήξτε» στον κόσμο του παιδιού
Η «ταμπέλα» της υψηλής πνευματικής ικανότητας θα πρέπει να αποτελεί ένα επιπλέον έναυσμα για γονείς και δασκάλους να προσπαθήσουν να κατανοήσουν την πραγματικότητα του παιδιού και να του προσφέρουν την κατάλληλη υποστήριξη με σκοπό την ενίσχυση των δυνατών του σημείων και την αποτελεσματική αντιμετώπιση των προκλήσεων.
Η χαρισματικότητα δεν πρέπει να συνεπάγεται πίεση και παράλογες προσδοκίες, παρά κατανόηση, στοργή, ασφάλεια και αγάπη.
Αφήστε το παιδί να αναπτύξει τον δικό του τρόπο σκέψης και δράσης. «Βουτήξτε» με λίγα λόγια στον κόσμο του αντί να το «τραβάτε» προς τον δικό σας.
Δώστε χώρο και χρόνο
Επειδή τα χαρισματικά παιδιά λαμβάνουν τεράστια ποσότητα ερεθισμάτων, κάτι που διεγείρει τον συναισθηματικό τους κόσμο, χρειάζονται χρόνο αποσυμπίεσης. Αποφύγετε να κάνετε ερωτήσεις για το πώς πήγε η μέρα τους στο σχολείο αμέσως μόλις επιστρέψουν στο σπίτι. Η καλύτερη ώρα για αυτού του είδους τη συζήτηση είναι το τέλος της ημέρας, αφού έχουν επεξεργαστεί με ηρεμία όλα τα νέα δεδομένα που απορρόφησαν.
Αυτό που δεν θα πρέπει να ξεχνούν οι γονείς είναι ότι τα χαρισματικά παιδιά χρειάζονται, όπως όλα τα άλλα παιδιά, παιχνίδι. Μέσω του παιχνιδιού διασκεδάζουν και χαλαρώνουν, ενώ παράλληλα εμπεδώνουν τις καινούργιες γνώσεις που απέκτησαν. Επιπλέον, αναπτύσσουν την κοινωνικότητά τους, κάτι εξαιρετικά απαραίτητο ώστε η ιδιαιτερότητά τους να μην τα οδηγήσει σε «κοινωνικό περιθώριο».
Αν δεν είναι χαρισματικό, αλλά έχει κάποια κλίση;
Μπορεί το παιδί σας να μην εντάσσεται στην κατηγορία «χαρισματικό», αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχει κάποια κλίση. Όλοι μας λίγο – πολύ έχουμε τομείς τους οποίους αγαπάμε και στους οποίους είμαστε καλύτεροι. Μπορείτε να παρατηρήσετε από νωρίς πού έχει κλίση το παιδί σας και να το βοηθήσετε να την αναπτύξει.
Κάθε παιδί που μεγαλώνει σε ένα περιβάλλον που το στηρίζει και δεν το πιέζει, έχει καλύτερες πιθανότητες να αναπτυχθεί ισορροπημένα και να διαπρέψει στο μέλλον.