Ο καρκίνος του μαστού είναι από τις κύριες προτεραιότητες της ιατρικής έρευνας, καθώς αποτελεί απειλή για τις γυναίκες σε όλο τον κόσμο. Πρόσφατα, σε επιστημονική έκθεση της Επιτροπής Lancet, με επικεφαλής από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, τονίστηκε για ακόμη μια φορά πως, πέραν από παράγοντες κινδύνου που δεν μπορούμε να αλλάξουμε, όπως είναι για παράδειγμα η γενετική, υπάρχουν και άλλοι τροποποιήσιμοι που θα μπορούσαν να αποφευχθούν.
Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα πως εάν οι γυναίκες έπιναν λιγότερο αλκοόλ και οι μητέρες θήλαζαν περισσότερο, οι περιπτώσεις αυτού του κοινού τύπου καρκίνου θα μπορούσαν να μειωθούν κατά χιλιάδες ετησίως.
Διαβάστε επίσης: Γονείς- Είχατε μια δύσκολη μέρα; Διαβάστε αυτό
Θηλασμός- Αλκοόλ και Καρκίνος
Σύμφωνα με την έκθεση, σχεδόν 1 στις 20 (περίπου 2.600 περιπτώσεις) καρκίνου του μαστού συνδέεται με χαμηλά ποσοστά θηλασμού και 1 στις 10 με κατανάλωση αλκοόλ.
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι το 4,7% των περιπτώσεων ειδικά για το Ηνωμένο Βασίλειο συνδέονται με γυναίκες που δεν θηλάζουν. Η διαδικασία του θηλασμού, πέραν των άλλων γνωστών οφελών, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ασθένειας κατά 4% για κάθε 12 μήνες θηλασμού. Ωστόσο, τουλάχιστον για το Ηνωμένο Βασίλειο, διαπιστώθηκε ότι μόνο 1 στις 200 γυναίκες συνεχίζουν να θηλάζουν για 12 μήνες.
Επιπλέον, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι όσες γυναίκες πίνουν ένα μικρό ποτήρι κρασί την ημέρα έχουν 9% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού από εκείνες που δεν πίνουν, ποσοστό που φτάνει στο 60% για όσες πίνουν πολύ.
Επιπλέον τροποποιήσιμοι παράγοντες που πρέπει να προσέχουμε
Σε χώρες υψηλού εισοδήματος, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, υπήρξαν περισσότερες περιπτώσεις ασθενειών που μπορούσαν να προληφθούν, οι οποίες προκλήθηκαν από παράγοντες όπως η καθιστική ζωή και η παχυσαρκία.
Αναλυτικά, σύμφωνα με τα ευρήματα, μεταξύ 8% και 13% των περιπτώσεων καρκίνου του μαστού στο Ηνωμένο Βασίλειο οφείλονται στην παχυσαρκία, η οποία έχει αποδειχθεί πως αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.
«Μία στις τέσσερις περιπτώσεις καρκίνου του μαστού οφείλεται σε τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου, οι οποίοι θα μπορούσαν να μειωθούν με αλλαγές στον τρόπο ζωής.
Αν και δεν μπορούμε να προβλέψουμε ποιος θα νοσήσει από καρκίνο, γνωρίζουμε ότι η πρόληψη είναι το καλύτερο όπλο μας ενάντια στη νόσο και υπάρχουν όπως φαίνεται πολλά που μπορούμε να κάνουμε για να ελαχιστοποιήσουμε τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου.
Κάποια από αυτά περιλαμβάνουν τη μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ, τη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους και την ενσωμάτωση της άσκησης στην καθημερινή μας ζωή.
Είναι ζωτικής σημασίας οι γυναίκες να λαμβάνουν ενθάρρυνση και υποστήριξη ώστε να κάνουν αλλαγές που μπορούν να επηρεάσουν θετικά τη συνολική τους υγεία», τόνισαν οι επιστήμονες.