Με αυτά τα τρία εφόδια, τα παιδιά θα καταφέρουν να κάνουν τον εαυτό τους και τον κόσμο καλύτερο.
1. Ενσυναίσθηση
Τα παιδιά είναι εκ φύσεως εγωκεντρικά αφού ο πρωταρχικός τους στόχος είναι να διασφαλίσουν ότι οι ανάγκες τους θα ικανοποιηθούν. Ωστόσο, καθώς μεγαλώνουν και ωριμάζουν, είναι σημαντικό να μπορούν να αντιλαμβάνονται και να κατανοούν τα συναισθήματα και τις ανάγκες των άλλων.
Διαβάστε επίσης: Μην έχετε ενοχές αν ο χρόνος με τα παιδιά είναι πιο λίγος απ’ ό,τι θα θέλατε
Τα παιδιά με ενσυναίσθηση δημιουργούν ουσιαστικές κοινωνικές σχέσεις και γίνονται καλύτεροι άνθρωποι. Όλοι έχουμε ανάγκη να περιτριγυριζόμαστε από άτομα που τη διαθέτουν. Ας φροντίσουμε λοιπόν να την αναπτύξουμε πρώτα στον εαυτό μας και έπειτα να την καλλιεργήσουμε στα παιδιά μας.
2. Γενναιοδωρία
Ξεκινά με τη σκέψη για το πώς αισθάνονται οι άλλοι, προϋποθέτει δηλαδή την ύπαρξη της ενσυναίσθησης. Από τη στιγμή που γεννιούνται, τα παιδιά αναζητούν στους γονείς τους στοιχεία για το πώς να συμπεριφέρονται. Το να τους μιλάμε για τη γενναιοδωρία είναι σίγουρα απαραίτητο, αλλά, όταν τη δείχνουμε και οι ίδιοι, καταλαβαίνουν ότι το εννοούμε.
Κάπως έτσι θέτουμε τις βάσεις για να γίνουν και εκείνα γενναιόδωρα. Καλό είναι επίσης, όταν το παιδί κάνει μια ωραία χειρονομία, π.χ. μοιράζεται το παιχνίδι του με το αδερφάκι του ή μας βοηθά με τα ψώνια, να επικροτούμε την καλή συμπεριφορά του.
3. Ευγνωμοσύνη
Δεν περιορίζεται σε ένα «ευχαριστώ», είναι μια στάση που εμπεριέχει την ενσυναίσθηση και τη γενναιοδωρία. H ευγνωμοσύνη επιτρέπει στο παιδί να σκέφτεται και να βιώνει τον κόσμο με θετικό τρόπο μέσω της αναγνώρισης του άλλου και του εαυτού του και της διάδρασής του με το περιβάλλον.
Τα παιδιά που μαθαίνουν την ευγνωμοσύνη γίνονται πιο ευτυχισμένοι ενήλικες αντλώντας περισσότερη ικανοποίηση από τη ζωή. Μάλιστα ερευνητές από το Maynooth, το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Ιρλανδίας, υποστηρίζουν ότι η ευεργετική δράση της αντικατοπτρίζεται και στη σωματική υγεία.