Όταν ξεκινάτε το μονοπάτι της μητρότητας για πρώτη φορά, ανακαλύπτετε ένα… ολόκληρο σύμπαν από νέες εμπειρίες, καθεμία από τις οποίες είναι μοναδικές. Εάν είστε ήδη μητέρα με περισσότερα από ένα παιδιά, τότε θα ξέρετε πολύ καλά ότι το καθένα αναπτύσσεται και συμπεριφέρεται πολύ διαφορετικά. Υπάρχουν όμως και κάποια δεδομένα που αφορούν όλα τα νεογέννητα και ίσως μέχρι τώρα δεν είχατε ακούσει…
Στον θαυμαστό κόσμο των νεογέννητων
Γνωρίζατε ότι:
- Τα νεογέννητα μπορούν να εστιάσουν την όρασή τους μόνο σε μια μικρή απόσταση από το πρόσωπό τους και πως οι εικόνες που μπορούν να δουν καλύτερα είναι οι ασπρόμαυρες και υψηλής αντίθεσης; Τα οφθαλμικά τους κύτταρα δεν είναι ακόμη ανεπτυγμένα και άρα ικανά να διακρίνουν τα χρώματα.
Ως προς τις άλλες αισθήσεις
Γεύση
Ένα νεογέννητο μωρό έχει πάνω από 10.000 γευστικούς κάλυκες στη γλώσσα του, πολύ δηλαδή περισσότερους από έναν ενήλικα. Οι πρόσθετοι αυτοί γευστικοί κάλυκες θα εξαφανιστούν μέχρι το μωρό να ενηλικιωθεί.
Ακοή
Τα μωρά γεννιούνται με αρκετά καλά ανεπτυγμένη την αίσθηση της ακοής. Μπορούν αμέσως να αναγνωρίσουν από πού προέρχεται ένας ήχος ή μια φωνή. Αυτή η ικανότητα είναι ενεργή στον εγκέφαλό τους από τα πρώτα 10 λεπτά της ζωής τους.
Διαβάστε επίσης: Πιπίλα: Ποια η συναισθηματική της επίδραση;
Και άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία
- Όταν γεννιούνται τα μωρά έχουν 300 οστά και με την πάροδο του χρόνου, μερικά από αυτά τα οστά συγχωνεύονται για να σχηματίσουν πιο περίπλοκες δομές. Μέχρι την ενηλικίωση, το παιδί μας θα έχει συνολικά 206 οστά στο σώμα του.
- Ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο για τα νεογέννητα είναι ότι ο καρδιακός παλμός τους είναι πολύ γρήγορος- χτυπά 130 με 160 φορές το λεπτό.
- Σε αντίθεση με έναν ενήλικα, υπάρχουν δύο πολύ σημαντικές ενέργειες που μπορούν να κάνουν τα μωρά ταυτόχρονα, οι οποίες τα βοηθούν να τραφούν: η αναπνοή και η κατάποση. Ωστόσο, αυτή η ικανότητα εξαφανίζεται σε ηλικία περίπου 7 μηνών.
- Τα αντανακλαστικά είναι αυτόματες αντιδράσεις του σώματος σε εξωτερικά ερεθίσματα. Τα νεογέννητα μωρά έχουν πολλά από αυτά… Ένα μωρό γεννιέται με ένα σύνολο περίπου 70 πρωτόγονων αντανακλαστικών, τα οποία εξαφανίζονται καθώς μεγαλώνει.
Ρουτίνες ύπνου και εξερεύνηση του κόσμου
Συνολικά, ένα νεογέννητο πρέπει να κοιμάται περίπου 15 με 17 ώρες την ημέρα. Σε αντίθεση με τους ενήλικες, ωστόσο, τα μωρά κοιμούνται για μικρές περιόδους. Ο μεσημεριανός ύπνος διαρκεί περίπου 2 έως 4 ώρες κατά τις πρώτες εβδομάδες ζωής του μωρού. Αργότερα, τα πρότυπα ύπνου αρχίζουν σταδιακά να αλλάζουν και να σταθεροποιούνται.
Επιπλέον, τα μωρά εξερευνούν το περιβάλλον τους χρησιμοποιώντας την αίσθηση της αφής τους. Το πιο ευαίσθητο σημείο του σώματός τους είναι το στόμα τους. Αυτός είναι ο λόγος που τείνουν να βάζουν πράγματα μέσα σε αυτό.
Ως προς τα μαλλιά και τα μάτια
Τα μαλλιά με τα οποία γεννιέται το μωρό σας μπορεί να διαφέρουν σε χρώμα και υφή από τα μαλλιά που θα έχει αργότερα στη ζωή του. Τα μαλλιά μπορεί να πέσουν κατά τις πρώτες εβδομάδες της ζωής ενός μωρού και να μεγαλώσουν ξανά κατά τον πρώτο χρόνο.
Τέλος, πολλά μωρά γεννιούνται με μπλε μάτια και αλλάζουν χρώμα αργότερα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η μελανίνη, η χρωστική ουσία που μας δίνει το χρώμα των ματιών μας, δεν έχει ακόμη αναπτυχθεί. Το τελικό χρώμα των ματιών ενός παιδιού θα εμφανιστεί περίπου στην ηλικία των 6 μηνών.