Όλοι θέλουμε να φροντίζουμε τα παιδιά μας με τον καλύτερο τρόπο. Όσον αφορά το κομμάτι του βρεφικού και παιδικού skincare, αυτό αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της καθημερινής ρουτίνας μας. Τι πρέπει να ξέρουν οι νέες μητέρες και ποιοι είναι οι βασικοί κανόνες υγιεινής για τα μωρά και τα νήπια;
Βρεφικό skincare μπάνιο και λούσιμο
Το καθημερινό μπάνιο χαλαρώνει το βρέφος και του προσφέρει αίσθηση ανακούφισης και ευεξίας. Η επαφή του με το νερό είναι πολύ σημαντική. Αφενός η διαδικασία αυτή το χαλαρώνει και το ηρεμεί και αφετέρου είναι απαραίτητη για τη σωματική του υγιεινή, αλλά και για να ενισχύσουμε τη σχέση μας μαζί του.
Διαβάστε επίσης: 10 αποδεδειγμένοι τρόποι που βοηθούν το μωρό σας να νιώσει την αγάπη σας
Τι θα χρειαστούμε
- Βρεφικό αφρόλουτρο και σαμπουάν, απαλό σφουγγάρι, μπουρνούζι ή πετσέτα, κάποιο παιχνίδι. Προαιρετικά έχουμε και ένα θερμόμετρο νερού.
- Διαλέγουμε μια μπανιέρα που μας βολεύει και έχουμε δίπλα μας ό,τι θα χρησιμοποιήσουμε προκειμένου να μην αφήνουμε το μωρό μόνο του ή να κρυώνει.
- Αφού το ξεντύσουμε, το βάζουμε στην μπανιέρα, προσέχοντας να μη γλιστρήσει. Ρίχνουμε στο σφουγγάρι λίγο βρεφικό αφρόλουτρο και το σαπουνίζουμε με απαλές κινήσεις. Δεν ξεχνάμε τις περιοχές κάτω από τις μασχάλες, ανάμεσα στα πόδια και όπου υπάρχουν πτυχώσεις στο δέρμα.
- Στη συνέχεια σαπουνίζουμε το κεφάλι, χωρίς να παραλείπουμε την περιοχή πίσω από τα αφτιά. Η διαδικασία μπορεί να γίνει και αντίστροφα, δηλαδή να ξεκινήσουμε με το κεφάλι και μετά να πλύνουμε το σώμα. Τέλος, ξεπλένουμε το μωρό πολύ καλά και το σκουπίζουμε απαλά με πετσέτα ή μπουρνούζι. Κάθε ώρα της ημέρας είναι κατάλληλη για να κάνουμε μπάνιο το μωρό μας. Ωστόσο το βράδυ θεωρείται η ιδανική στιγμή, γιατί θα το ηρεμήσει και θα το βοηθήσει να κοιμηθεί καλύτερα.
Tip: Χρησιμοποιούμε φυσιολογικό ορό για τον καθαρισμό της μύτης. Με αυτό τον τρόπο το ανακουφίζουμε καθώς απομακρύνουμε τις ρινικές εκκρίσεις που ενδεχομένως δυσκολεύουν την αναπνοή του.
Η αλλαγή της πάνας
Αλλάζουμε το μωρό σε μια λεία επιφάνεια, όπως μια αλλαξιέρα ή το κρεβάτι. Έχουμε δίπλα μας όλα όσα θα χρειαστούμε ώστε να πραγματοποιήσουμε γρήγορα την αλλαγή, χωρίς να χρειάζεται να απομακρυνθούμε από το βρέφος.
Όταν αφαιρέσουμε τη λερωμένη πάνα, πλένουμε καλά τοπικά το μωρό με τρεχούμενο νερό βρύσης. Το σαπούνι δεν είναι απαραίτητο κάθε φορά που αλλάζουμε πάνα. Σκουπίζουμε απαλά την περιοχή και εφαρμόζουμε μια ειδική κρέμα ανάπλασης.
Τι προσέχουμε
- Να στεγνώσουμε καλά την επιδερμίδα του πριν κλείσουμε την πάνα, ειδικά τις περιοχές των πτυχώσεων.
- Δεν σκουπίζουμε το δέρμα του τρίβοντάς το, αλλά με απαλές ταμποναριστές κινήσεις που κάνουμε με μια μαλακή πετσέτα.
- Αν παρατηρήσουμε ερεθισμό στην περιοχή, την αφήνουμε γυμνή όσο περισσότερο μπορούμε για να «αναπνέει» καλύτερα το δέρμα του. Επίσης απλώνουμε μια ενισχυμένη βρεφική κρέμα ανάπλασης που ανακουφίζει και αποκαθιστά τους ερεθισμούς.
Το κόψιμο των νυχιών
Η συγκεκριμένη διαδικασία μπορεί να μας προβληματίζει και να μας αγχώνει, από το φόβο μήπως τραυματίσουμε το μωρό. Μάλιστα, το πρώτο διάστημα τα νύχια του μεγαλώνουν πολύ γρήγορα, γι’ αυτό ίσως χρειαστεί να τα κόβουμε ως και δύο φορές την εβδομάδα.
Όμως και σε αυτή την περίπτωση υπάρχει η σωστή τακτική. Χρησιμοποιούμε πάντα ψαλίδι με στρογγυλεμένες άκρες, ειδικό για βρέφη. Στη συνέχεια, μπορούμε να του κόψουμε τα νύχια ενώ κοιμάται προκειμένου να είναι ακίνητο. Μια άλλη εναλλακτική είναι να ζητήσουμε από κάποιο κοντινό μας πρόσωπο να μας βοηθήσει κρατώντας το μωρό.
Παιδικό skincare μπάνιο και λούσιμο
Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας, τα παιδιά που πάνε Δημοτικό πρέπει να κάνουν μπάνιο μία με δύο φορές την εβδομάδα, εκτός κι αν έχουν ιδρώσει από το παιχνίδι ή έχουν κολυμπήσει σε πισίνα.
Η καθαριστική σύνθεση για το σώμα ή και για τα μαλλιά πρέπει να είναι υποαλλεργική, ειδικά σχεδιασμένη για την ευαίσθητη παιδική επιδερμίδα και να μην ερεθίζει τα μάτια.
Προσέχουμε την ημερομηνία λήξης του προϊόντος μετά το άνοιγμα, η οποία αναγράφεται συνήθως στο πίσω μέρος της συσκευασίας.
Tο σαμπουάν που θα επιλέξουμε, θα πρέπει να είναι ήπιο, να μην τσούζει τα μάτια και να αφήνει τα μαλλάκια του παιδιού απαλά κι ευκολοχτένιστα.
Στοματική υγεία
Η προστασία των πρώτων μόνιμων δοντιών από την τερηδόνα είναι βασικό μέλημά μας προκειμένου να διατηρηθούν υγιή μακροπρόθεσμα και να αποφύγουμε τα πρόωρα σφραγίσματα. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να εμφυσήσουμε στο παιδί τους θεμελιώδεις κανόνες για το συστηματικό και σωστό βούρτσισμα.
Έτσι, από την ηλικία των 4-5 ετών μπορεί να αρχίσει μόνο του να βουρτσίζει τα δόντια του, υπό την επίβλεψή μας. Οι κινήσεις του πρέπει να έχουν φορά από πάνω προς τα κάτω, από τα ούλα προς τα δόντια.
Η παιδική οδοντόβουρτσα πρέπει να έχει μαλακή τρίχα και στρογγυλεμένες άκρες για να μην τραυματίζονται τα ούλα. Την ξεπλένουμε καλά μετά από κάθε χρήση και φροντίζουμε να την αντικαθιστούμε κάθε τρεις μήνες.