Ζαχαρένα Σύμης

Παραδοσιακά Πασχαλινά κουλούρια από τη Σύμη.
3 Μαΐου 2024 | 08:00

Υλικά

  • 750 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 2 δάκρυα μαστίχας κοπανισμένα με 1 κ.σ. από τη ζάχαρη
  • Ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 200 γρ. νερό χλιαρό
  • 60 ml ανθόνερο (4 κ.σ.)
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 300 γρ. βούτυρο σε κυβάκια (σε θερμοκρασία δωματίου)

Για το ζαχάρωμα

  • Ανθόνερο
  • 400 γρ. άχνη ζάχαρη

Εκτέλεση

Βήμα 1ο

Κοσκινίζουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι. Προσθέτουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη, τη μαστίχα, το χλιαρό νερό, το ξύσμα λεμονιού, το ανθόνερο και το αλάτι.

Βήμα 2ο

Προσαρμόζουμε στη συσκευή το εξάρτημα του γάντζου και δουλεύουμε τα υλικά σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ενωθούν κάπως. Ξεκινάμε να προσθέτουμε, κομματάκι κομματάκι, το βούτυρο με το μίξερ σε μέτρια ταχύτητα, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και να αποκτήσουμε μια μαλακή ζύμη.

Βήμα 3ο

Τη μεταφέρουμε σε μπολ, τη σκεπάζουμε με πετσέτα κουζίνας και την αφήνουμε να ξεκουραστεί και να φουσκώσει για 1½-2 ώρες περίπου.

Βήμα 4ο

Παίρνουμε μικρές ποσότητες ζύμης (25 γρ. περίπου) και πλάθουμε κορδόνια τα οποία στο τέλος ενώνουμε σε κουλούρια. Τα αραδιάζουμε σε τρία ταψιά στρωμένα με χαρτί ψησίματος, αφήνοντας αρκετό χώρο μεταξύ τους, γιατί θα φουσκώσουν αρκετά στο ψήσιμο.

Βήμα 5ο

Τα αφήνουμε 10 λεπτά να ξεκουραστούν και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160-170°C στον αέρα. Ψήνουμε τα κουλουράκια για 20 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν όμορφα.

Βήμα 6ο

Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Στη συνέχεια, τα ραντίζουμε με ανθόνερο και τα πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη. Όταν στεγνώσουν, τα πασπαλίζουμε ακόμα μία φορά με άχνη ζάχαρη.

 

ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

Πρόσφατα Άρθρα
Μελιτζάνα με σάλτσα ταχίνι, ντομάτα και μαντζουράνα 23 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Έτσι εύκολα θα διπλασιάσεις την πρωτεΐνη στο πρωινό σου 22 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Αυγά σκραμπλ με σπανάκι και φέτα 21 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Θρεπτικό smoothie με φυσικοβούτυρο και φρούτα 20 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Πρωινό banana split 19 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Ζεστό ρόφημα κανέλας 18 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Πώς θα κάνουμε τουρσί τα λαχανικά του χειμώνα 17 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Κοχύλια γεμιστά με μανιτάρια & ανθότυρο 16 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Λιγκουίνι με πέστο ρόκας, φέτα & φρέσκια ντομάτα 15 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Λαζάνια με άρωμα σπανακόπιτας 14 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Ψητός σολομός με baby λαχανικά φρικασέ 13 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Κοτόπουλο με ρύζι & δαμάσκηνα 12 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Κοτόπουλο μαριναρισμένο με γιαούρτι & πουρές σελινόριζας 11 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Πλιγούρι με λαχανικά, φρέσκα βότανα & βινεγκρέτ εσπεριδοειδών 10 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Σαλάτα με ρεβίθια, ψητά παντζάρια & ξινομυζήθρα 9 Νοεμβρίου 2024, 08:00
imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version