Υλικά
- 750 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
- 100 γρ. ζάχαρη
- 2 δάκρυα μαστίχας κοπανισμένα με 1 κ.σ. από τη ζάχαρη
- Ξύσμα από 1 λεμόνι
- 200 γρ. νερό χλιαρό
- 60 ml ανθόνερο (4 κ.σ.)
- 1 πρέζα αλάτι
- 300 γρ. βούτυρο σε κυβάκια (σε θερμοκρασία δωματίου)
Για το ζαχάρωμα
- Ανθόνερο
- 400 γρ. άχνη ζάχαρη
Εκτέλεση
Βήμα 1ο
Κοσκινίζουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι. Προσθέτουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη, τη μαστίχα, το χλιαρό νερό, το ξύσμα λεμονιού, το ανθόνερο και το αλάτι.
Βήμα 2ο
Προσαρμόζουμε στη συσκευή το εξάρτημα του γάντζου και δουλεύουμε τα υλικά σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ενωθούν κάπως. Ξεκινάμε να προσθέτουμε, κομματάκι κομματάκι, το βούτυρο με το μίξερ σε μέτρια ταχύτητα, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και να αποκτήσουμε μια μαλακή ζύμη.
Βήμα 3ο
Τη μεταφέρουμε σε μπολ, τη σκεπάζουμε με πετσέτα κουζίνας και την αφήνουμε να ξεκουραστεί και να φουσκώσει για 1½-2 ώρες περίπου.
Βήμα 4ο
Παίρνουμε μικρές ποσότητες ζύμης (25 γρ. περίπου) και πλάθουμε κορδόνια τα οποία στο τέλος ενώνουμε σε κουλούρια. Τα αραδιάζουμε σε τρία ταψιά στρωμένα με χαρτί ψησίματος, αφήνοντας αρκετό χώρο μεταξύ τους, γιατί θα φουσκώσουν αρκετά στο ψήσιμο.
Βήμα 5ο
Τα αφήνουμε 10 λεπτά να ξεκουραστούν και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160-170°C στον αέρα. Ψήνουμε τα κουλουράκια για 20 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν όμορφα.
Βήμα 6ο
Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Στη συνέχεια, τα ραντίζουμε με ανθόνερο και τα πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη. Όταν στεγνώσουν, τα πασπαλίζουμε ακόμα μία φορά με άχνη ζάχαρη.
ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ