Το δημιουργικό ταλέντο είτε γεννιέται είτε καλλιεργείται, αλλά το κάθε παιδί έχει μέσα του έναν μικρό καλλιτέχνη. Πώς θα καταφέρουμε να υποστηρίξουμε θετικά το παιδί μας ώστε να αξιοποιηθούν πλήρως οι εκ φύσεως δημιουργικές ικανότητές του;
Υποστηρίξτε το παιδί στο δημιουργικό του ταξίδι
Διαβάστε επίσης: Γονείς: Πώς θα βρείτε το δικό σας στυλ ανατροφής
Μουσική
Τα παιδιά που παίζουν μουσικά όργανα έχουν, μεταξύ άλλων θετικών, συνήθως υψηλές αποδόσεις σε τυποποιημένα τεστ IQ.
Εάν το παιδί σας ενδιαφέρεται για τη μουσική, βοηθήστε το να βρει το όργανο εκείνο που θα του άρεσε να παίζει. Συνιστάται να μην επιλέξετε εσείς το όργανο με το οποίο θα ασχοληθεί αφού έτσι είναι πιθανό να μειωθεί το ενδιαφέρον του.
Αφήστε το να δοκιμάσει διαφορετικά όργανα για να δει ποιο του αρέσει περισσότερο και απευθυνθείτε σε ένα δάσκαλο μουσικής για να ξεκινήσει μαθήματα.
Παραστάσεις
Υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία παραστάσεων από τις οποίες μπορείτε να επιλέξετε να παρακολουθήσετε μαζί με το παιδί σας, όπως θεατρικές, χορευτικές, μουσικές.
Εάν θέλει να γίνει ηθοποιός, υποστηρίξτε το όνειρό του. Επιτρέψτε του να συμμετάσχει στη θεατρική ομάδα του σχολείου ή να παρακολουθήσει μαθήματα θεάτρου για παιδιά και γιατί όχι, μετατρέψτε μια μέρα το σαλόνι σας σε θεατρική σκηνή και προετοιμάστε μια παράσταση που θα παίξετε μαζί.
Αντιστοίχως λειτουργήστε και για όποιο άλλο ταλέντο διακρίνεται πως μπορεί να έχει, όπως για παράδειγμα το χορευτικό.
Ζωγραφική
Όσον αφορά τη ζωγραφική, δώστε στο παιδί σας χώρο να εκφραστεί. Δεν είναι ανάγκη να το αφήσετε φυσικά να βάψει τους τοίχους… Προμηθευτείτε τα απαραίτητα όπως ένα καβαλέτο, τετράδια με σκίτσα ή ένα μεγάλο χαρτόνι που μπορεί να λειτουργήσει σαν καμβάς.
Εάν είναι πράγματι ένας εκκολαπτόμενος Πικάσο, δείξτε του ότι είστε περήφανοι για τα έργα τέχνης του. Πλαισιώστε τα και κρεμάστε τα στο σπίτι. Έτσι, θα αισθανθεί ικανοποίηση, χαρά και αυτοπεποίθηση για να συνεχίσει.
Επιτρέψτε στο παιδί την δημιουργική ελευθερία
Όταν τα παιδιά ενθαρρύνονται να εκφραστούν μέσω της τέχνης, αναπτύσσουν μια αίσθηση καινοτομίας που τα ακολουθεί και στην ενήλικη ζωή τους. Τα όρια και οι οδηγίες είναι ναι μεν απαραίτητα και ωφέλιμα, το ίδιο όμως είναι και τα ρίσκα.
Αφήστε στο παιδί την ελευθερία να εκφραστεί χωρίς να το βάζετε απαραίτητα σε κουτάκια, εφόσον δεν παρατηρείτε κάτι ακραίο.
Έτσι, θα αισθανθεί πιο άνετα, θα κάνει λάθη, θα απογοητευτεί, θα πάρει ακόμη μεγαλύτερη ικανοποίηση όταν τελικά τα καταφέρει μόνο του και θα αποκτήσει πολύτιμες γνώσεις και δεξιότητες, συνειδητοποιώντας και ωριμάζοντας παράλληλα το φυσικό ταλέντο του.