Υλικά
- 500 γρ. πατάτες baby
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- 2 ραπανάκια σε φέτες
- 1 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
- 1 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
- ¼ φλιτζ. ε.π. ελαιόλαδο
- Χυμό από 1 λεμόνι
- 2 κ.σ. μουστάρδα
- 1 κ.σ. κάπαρη
- Αλάτι, πιπέρι
Για το κρεμμύδι τουρσί
- 1 κόκκινο άνυδρο ξερό κρεμμύδι
- 2 κ.σ. ξίδι από κόκκινα σταφύλια
- ½ κ.σ. αλάτι
- ½ κ.σ. ζάχαρη επιλογής μας
- Νερό ζεστό
- 3-4 κόκκους πιπεριού (προαιρετικά)
- Λίγο σιναπόσπορο (προαιρετικά)
- Λίγο άνηθο ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Κόβουμε το κρεμμύδι σε λεπτές φέτες ή ροδέλες. Το βάζουμε σε ένα μικρό γυάλινο σκεύος με καπάκι. Προσθέτουμε το αλάτι, τη ζάχαρη, το ξίδι και συμπληρώνουμε ζεστό νερό, ώστε να καλύπτονται πλήρως οι πίκλες κρεμμυδιού από το υγρό. Αν θέλουμε έξτρα άρωμα, ρίχνουμε στο βάζο κόκκους πιπεριού ή σιναπόσπορο και λίγο άνηθο.
Σφραγίζουμε το βάζο με το καπάκι του και το ανακινούμε δυνατά να ενωθούν τα υλικά. Αφήνουμε το τουρσί να σταθεί για 30 λεπτά και να κρυώσει σιγά σιγά. Με αυτήν τη διαδικασία, το κρεμμύδι γίνεται κόκκινο, μαλακώνει ελαφρώς και αποκτά γλυκόξινη γεύση.
Πλένουμε πολύ καλά τις πατάτες και τις βράζουμε σε κατσαρόλα με νερό για περίπου 20 λεπτά (ανάλογα με το μέγεθος), μέχρι να μαλακώσουν. Τις κόβουμε στη μέση όσο είναι ζεστές και τις σερβίρουμε σε σαλατιέρα.
Χτυπάμε στην κουζινομηχανή το ελαιόλαδο, τη μουστάρδα, την κάπαρη το λεμόνι λίγο αλάτι και πιπέρι μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Περιχύνουμε με το μείγμα τις πατάτες όσο είναι ζεστές και ανακατεύουμε να το απορροφήσουν. Προσθέτουμε το φρέσκο κρεμμύδι, τον άνηθο, το μαϊντανό, τα ραπανάκια και το κρεμμύδι τουρσί, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.