Υλικά

  • 300 γρ. φακές
  • 1 ξερό λευκό κρεμμύδι
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 200 γρ. φινόκιο
  • 50 γρ. μάραθο ψιλοκομμένο
  • 20 γρ. λεμονοθύμαρο
  • 30 γρ. άνηθο ψιλοκομμένο
  • 200 γρ. ντομάτα ψιλοκομμένη
  • 70 γρ. ελιά ψιλοκομμένη
  • 200 γρ. ε.π. ελαιόλαδο
  • 10 φύλλα φρέσκου βασιλικού ψιλοκομμένα
  • 800 γρ. καλαμάρι
  • 50 γρ. χυμό λεμονιού
  • Αλάτι
  • Πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

Βράζουμε τις φάκες με τη δάφνη και το κρεμμύδι ολόκληρο, μέχρι να μαλακώσουν αλλά να μη λιώνουν. Τις σουρώνουμε και τις αφήνουμε να κρυώσουν.

Εν τω μεταξύ, ραντίζουμε το φινόκιο με λίγο ελαιόλαδο, το τυλίγουμε σε αλουμινόχαρτο και το ψήνουμε στο φούρνο, στους 180°C, για 20 λεπτά. Το βγάζουμε από το φούρνο και, μόλις κρυώσει, το ψιλοκόβουμε.

Ανακατεύουμε καλά σε μια σαλατιέρα όλα τα υλικά εκτός από το καλαμάρι.

Ραντίζουμε το καλαμάρι με λίγο ελαιόλαδο και το ψήνουμε στη σχάρα για περίπου 7 λεπτά – δεν πρέπει να ψηθεί πολύ γιατί σκληραίνει.

Σερβίρουμε την αρωματική φακοσαλάτα με το ψητό καλαμάρι.

ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ