Υλικά

  • ⅓ φλιτζ. ε.π. ελαιόλαδο
  • 8 αγκινάρες
  • 600 γρ. φρέσκα κουκιά
  • 7-8 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • ½ ματσάκι μάραθο ψιλοκομμένο
  • 1 κ.σ. αλεύρι
  • Χυμό από 2 λεμόνια
  • Αλάτι
  • Πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τις αγκινάρες και τις ρίχνουμε σε ένα μπολ με 1 κ.σ. χοντρό αλάτι και 1 στυμμένο λεμόνι. Καθαρίζουμε τα κουκιά από τις ίνες και τα ζεματίζουμε σε νερό που βράζει για 5 λεπτά. Τα στραγγίζουμε.

Ζεσταίνουμε σε μια πλασοτέ κατσαρόλα το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε ελαφρά για 3-4 λεπτά το ξερό κρεμμύδι. Προσθέτουμε το φρέσκο κρεμμύδι, τις αγκινάρες και τα κουκιά και σοτάρουμε ελαφρώς. Συμπληρώνουμε 2 φλιτζάνια ζεστό νερό, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για 20 λεπτά.

Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τα ψιλοκομμένα μυρωδικά και τα αφήνουμε στη φωτιά για 10 λεπτά ακόμα.

Διαλύουμε το αλεύρι στο χυμό λεμονιού και περιχύνουμε με το μείγμα τα αγκιναροκούκια. Σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε την κατσαρόλα στο κλειστό μάτι για 10 λεπτά, να δέσει η σάλτσα με τη θερμοκρασία της εστίας.

 

ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ
ΣΥΝΤΑΓΗ ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΑΡΜΠΑΡΙΓΟΥ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
FOOD & PROPS STYLIST OLIVIA ARTEMIS
WEBB ASSISTANT PROPS STYLIST MARIA GIANNOURAKOU
ASSISTANT FOOD STYLIST ANASTASIA ZEPI