«Μη παγαίνεις κοντά στην τηλεόραση θα χαλάσεις τα μάτια σου», λέγανε παλιά οι μαμάδες μας και, τελικά, είχαν δίκιο! Η έρευνα δείχνει ότι, ως επί το πλείστον, τα παιδιά που περνούν πολύ χρόνο σε εσωτερικούς χώρους κοντά σε οθόνες κινδυνεύουν 5 φορές περισσότερο να αναπτύξουν μυωπία από εκείνα που παίρνουν την απαραίτητη «δόση» ηλιακού φωτός.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επίσημο επιστημονικό περιοδικό του Γερμανικού Ιατρικού Συλλόγου «Deutsches Arzteblatt international», για να μειώσει κανείς τον κίνδυνο ανάπτυξης μυωπίας πρέπει να περνά τουλάχιστον 2 ώρες έξω την ημέρα – κάτι που τα σημερινά παιδιά δεν κάνουν.

Διαβάστε επίσης: Διατροφή: Τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για τα μωρά

Τα τελευταία χρόνια, το πρόβλημα είναι ακόμα μεγαλύτερο καθώς η τεχνολογία των τηλεοράσεων, των κινητών και των tablets άλλαξαν άρδην την καθημερινότητά μας. Τα μάτια μας είναι εκτεθειμένα στο φως, φυσικό και τεχνητό, και στην ακτινοβολία κατά μέσο όρο 6.000 ώρες το χρόνο.

Από νωρίς το πρωί μέχρι αργά το βράδυ, χρησιμοποιούμε τεχνητό φως, ενώ οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, τα tablets, οι τηλεοράσεις και τα κινητά τηλέφωνα, που απαιτούν όλο και περισσότερο από το χρόνο μας, εκπέμπουν μπλε φως, το οποίο κινείται στα μικρά μήκη κύματος του φάσματος του ορατού φωτός (380-500 nm) προκαλώντας βλάβες στον αμφιβληστροειδή.

Τουλάχιστον 1 στα 3 παιδιά σήμερα έχει μυωπία. Αυτό είναι ένα τεράστιο άλμα σε σχέση με δύο δεκαετίες πριν, και οι αριθμοί αναμένεται να αυξηθούν, εκτιμά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Μετά την ανάλυση και τον στατιστικό συνδυασμό των διαθέσιμων μελετών, ερευνητές από τη Σιγκαπούρη, την Αυστραλία, την Κίνα και το Ηνωμένο Βασίλειο είδαν ότι ο αυξημένος χρόνος μπροστά από «έξυπνες» οθόνες σχετίζεται με περίπου 30% υψηλότερο κίνδυνο μυωπίας και, όταν συνδυάζεται με υπερβολική χρήση υπολογιστή, ο κίνδυνος αυξάνεται περίπου στο 80%.

Πέρα όμως από τα προληπτικά μέτρα που παίρνουμε για την υγεία των ματιών μας, όπως η προστασία τους με τα σωστά γυαλιά, η μείωση του χρόνου επί οθόνης και η επίσκεψη στον οφθαλμίατρο μία φορά το χρόνο, είναι απαραίτητη και η σωστή διατροφή.

Τα συστατικά που συμβάλλουν στην καλή όραση

Λουτεΐνη

Όπως προκύπτει από πληθώρα ερευνών, η πρόσληψή της μειώνει τον κίνδυνο για αλλοίωση της δομής και της λειτουργικότητας των οφθαλμών. Ο ρόλος της είναι πολύ σημαντικός γιατί, αφενός, απορροφά μεγάλο ποσοστό της ακτινοβολίας που εισέρχεται στο μάτι και, αφετέρου, εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες που μπορούν να προξενήσουν βλάβες. Σε μελέτες μάλιστα στις οποίες είχε χορηγηθεί λουτεΐνη σε ασθενείς που έπασχαν ή εμφάνιζαν δείγματα καταρράκτη και άλλων οφθαλμολογικών διαταραχών, παρατηρήθηκαν αξιοσημείωτη μείωση των συμπτωμάτων και βελτίωση της εικόνας του οφθαλμού.

Σε ποιες τροφές θα τη βρούμε: Στον κρόκο του αβγού, στο λάχανο, στα σπαράγγια, στα πορτοκάλια και στα εσπεριδοειδή γενικά, στο σπανάκι, στο καρότο, στην πορτοκαλί πιπεριά και στην αγκινάρα.

Βιταμίνη Α

Στις χώρες του δυτικού κόσμου σπάνια παρατηρείται έλλειψη βιταμίνης Α. Όταν συμβαίνει ωστόσο, η έλλειψή της οδηγεί συχνά σε ξήρανση του επιπεφυκότα του ματιού ή ξηροφθαλμία κακή προσαρμογή στο σκοτάδι.

Σε ποιες τροφές θα τη βρούμε: Σε προϊόντα ζωικής προέλευσης, όπως το βούτυρο, τα γαλακτοκομικά και τα ψάρια, ειδικά ο τόνος, η σαρδέλα και η ρέγγα. Πλούσια σε βιταμίνη Α είναι επίσης το μουρουνέλαιο, τα ιχθυέλαια, το συκώτι και ο κρόκος του αβγού.

Β-καροτένιο

Ανεκτίμητο συστατικό για τα μάτια μας και πρέπει πάντα να φροντίζουμε να μη μας λείπει.

Σε ποιες τροφές θα το βρούμε: Εντοπίζεται κυρίως σε βαθυπράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, πορτοκαλοκίτρινα φρούτα όπως το βερίκοκο, το μάγκο και το μανταρίνι, καθώς και σε πορτοκαλοκίτρινα λαχανικά όπως το καρότο και η γλυκοπατάτα.

Ω-3 λιπαρά οξέα

Μεταξύ άλλων, συμβάλλουν στην ανάπτυξη της όρασης στα νεογνά. Είναι σημαντικό λοιπόν να καταναλώνονται τροφές που τα περιέχουν κατά τη διάρκεια τόσο της εγκυμοσύνης όσο και του θηλασμού.

Σε ποιες τροφές θα τα βρούμε: Στα ιχθυέλαια, τα ψάρια (τόνος, σκουμπρί, σαρδέλα, κολιός), τα καρύδια και τα λαχανικά όπως η αντράκλα.

Φυλλικό οξύ

Πρόκειται για μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη που παίζει σπουδαίο ρόλο στην πρόληψη εμφάνισης νευρολογικών παθήσεων στο έμβρυο κατά τα πρώτα στάδια ανάπτυξής του.

Σε ποιες τροφές θα το βρούμε: Στο σπανάκι, στις φακές, στα φασόλια, στα σπαράγγια, στον αρακά και στο μπρόκολο.

Βιταμίνη D

Έπειτα από έλλειψή της, παρατηρούνται οφθαλμολογικές διαταραχές διότι αυτή η λιποδιαλυτή βιταμίνη συμμετέχει στο μηχανισμό της όρασης.

Σε ποιες τροφές θα τη βρούμε: Σε προϊόντα ζωικής προέλευσης, όπως το γάλα, το αβγό, το βούτυρο και τα ψάρια. Επίσης, συντίθεται και στο δέρμα με τη βοήθεια της ηλιακής ακτινοβολίας.