Υλικά
- 12 γαρίδες
- 1 φλιτζ. μέτριο κριθαράκι
- 1½ κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 5 ντομάτες τριμμένες
- 4-5 φύλλα δυόσμου
- ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 70 γρ. ε.π. ελαιόλαδο
- Αλάτι, πιπέρι
Για την μπισκ
- Τα κεφάλια από τις γαρίδες
- 2 κ.σ. αλεύρι
- 50 ml ούζο
- 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 1½ λίτρο νερό
- 1 καρότο χοντροκομμένο
- 1 κρεμμύδι χοντροκομμένο
- 2 κλωναράκια σέλερι χοντροκομμένα
- 10 κόκκους πιπέρι
- 2 φύλλα δάφνης
- 1 σκελίδα σκόρδο
- Ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Βήμα 1ο
Καθαρίζουμε τις γαρίδες και κρατάμε τα κεφάλια τους. Ζεσταίνουμε καλά σε μια κατσαρόλα ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κεφάλια μέχρι να αλλάξουν χρώμα. Προσθέτουμε τα λαχανικά, τους κόκκους πιπεριού, τη δάφνη και το σκόρδο και σοτάρουμε για 5 λεπτά ανακατεύοντας. Σβήνουμε με το ούζο.
Βήμα 2ο
Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε τον πελτέ και το αλεύρι και σοτάρουμε για 2 λεπτά. Όταν το μείγμα σκουρύνει αρκετά, ρίχνουμε το νερό και βράζουμε για 35 λεπτά. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από την εστία και πολτοποιούμε το περιεχόμενό της με το ραβδομπλέντερ. Περνάμε το μείγμα από σουρωτήρι και κρατάμε το ζωμό.
Βήμα 3ο
Ζεσταίνουμε σε ένα τηγάνι το ελαιόλαδο και σοτάρουμε για λίγα λεπτά το κρεμμύδι και το σκόρδο. Ρίχνουμε την ντομάτα, αλάτι, πιπέρι, 2-3 κ.σ. μπισκ και το μαϊντανό και αφήνουμε τη σάλτσα στη φωτιά για 2-3 λεπτά ακόμα.
Βήμα 4ο
Παράλληλα μισοβράζουμε σε μια κατσαρόλα το κριθαράκι, να μαλακώσει ελαφρώς. Στη συνέχεια, το μεταφέρουμε σε μια γάστρα και το περιχύνουμε με τη σάλτσα και 250 ml από την μπισκ. Ανακατεύουμε, σκεπάζουμε το σκεύος και βράζουμε για 10 λεπτά.
Βήμα 5ο
Προσθέτουμε τις γαρίδες και τον ψιλοκομμένο δυόσμο (κρατάμε μερικά φύλλα για το σερβίρισμα) και βράζουμε για 3 λεπτά ακόμα. Σερβίρουμε το γιουβέτσι ζεστό γαρνίροντας με λίγο δυόσμο.
ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ