Γίγαντες κοκκινιστοί

Πεντανόστιμα φασόλια γίγαντες με σάλτσα ντομάτας.
17 Μαΐου 2024 | 08:00

Υλικά

  • 250 γρ. γίγαντες
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι χοντροκομμένο
  • 3 καρότα σε καρέ
  • 10-12 λιαστές ντομάτες
  • 150 γρ. μαύρες ελιές σε ροδέλες
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 200 ml νερό από τα φασόλια ζεστό (ή απλά ζεστό νερό)
  • 200 ml ζωμό λαχανικών ζεστό (ή νερό από τα φασόλια)
  • 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 3 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 2 κ.σ. μάραθο ψιλοκομμένο
  • 220 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • Αλάτι, πιπέρι

 

Εκτέλεση

Βήμα 1ο

Μουλιάζουμε αποβραδίς τους γίγαντες σε νερό (ή για 6-8 ώρες). Την επόμενη μέρα, τους σουρώνουμε, τους ξεπλένουμε και τους βάζουμε σε κατσαρόλα με άφθονο νερό. Μόλις αρχίσουν να βράζουν, χαμηλώνουμε την ένταση της εστίας σε μέτρια προς χαμηλή, προσθέτουμε λίγο αλάτι και σιγοβράζουμε για περίπου 45-60 λεπτά. Όταν μαλακώσουν τα φασόλια, τα σουρώνουμε και κρατάμε το νερό όπου έβρασαν.

Βήμα 2ο

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190°C. Ζεσταίνουμε σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι και σε μέτρια προς δυνατή φωτιά 3 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το καρότο ανακατεύοντας απαλά μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν.

Βήμα 3ο

Χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά και ρίχνουμε τη δάφνη, το σκόρδο, τις ελιές και τις λιαστές ντομάτες. Πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε για 4-5 λεπτά.

Βήμα 4ο

Προσθέτουμε τον πελτέ, ανακατεύουμε και συμπληρώνουμε 200 ml ζεστό ζωμό ή νερό από τα φασόλια. Σιγοβράζουμε για περίπου 10 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν σχετικά και να πιουν τα πολλά υγρά. Στο τέλος το μείγμα πρέπει να είναι ζουμερό. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι. Αποσύρουμε τη σάλτσα από τη φωτιά.

Βήμα 5ο

Αδειάζουμε τους γίγαντες σε πυρίμαχο ταψί και τους περιχύνουμε με τη σάλτσα. Συμπληρώνουμε ζεστό νερό από τα φασόλια τόσο ώστε να φτάσει το ύψος των φασολιών, αλλά να μην τα καλύπτει πλήρως (πρέπει να είναι αρκετό για να μη στεγνώσουν οι γίγαντες).

Βήμα 6ο

Ψήνουμε τους γίγαντες στη χαμηλή σχάρα του φούρνου για περίπου 35-40 λεπτά. Τους βγάζουμε από το φούρνο, τους περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, προσθέτουμε το μαϊντανό και το μάραθο και ανακατεύουμε απαλά. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 170-180°C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να μελώσουν ωραία τα φασόλια. Αφήνουμε το φαγητό να σταθεί εκτός φούρνου για 10 λεπτά και σερβίρουμε.

ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

Πρόσφατα Άρθρα
Έτσι εύκολα θα διπλασιάσεις την πρωτεΐνη στο πρωινό σου 22 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Αυγά σκραμπλ με σπανάκι και φέτα 21 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Θρεπτικό smoothie με φυσικοβούτυρο και φρούτα 20 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Πρωινό banana split 19 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Ζεστό ρόφημα κανέλας 18 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Πώς θα κάνουμε τουρσί τα λαχανικά του χειμώνα 17 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Κοχύλια γεμιστά με μανιτάρια & ανθότυρο 16 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Λιγκουίνι με πέστο ρόκας, φέτα & φρέσκια ντομάτα 15 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Λαζάνια με άρωμα σπανακόπιτας 14 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Ψητός σολομός με baby λαχανικά φρικασέ 13 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Κοτόπουλο με ρύζι & δαμάσκηνα 12 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Κοτόπουλο μαριναρισμένο με γιαούρτι & πουρές σελινόριζας 11 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Πλιγούρι με λαχανικά, φρέσκα βότανα & βινεγκρέτ εσπεριδοειδών 10 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Σαλάτα με ρεβίθια, ψητά παντζάρια & ξινομυζήθρα 9 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Τσάι του βουνού με κουρκουμά 8 Νοεμβρίου 2024, 08:00
imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version