Είναι τα εξωστρεφή παιδιά πιο ευτυχισμένα;

Τι χαρακτηρίζει τα εξωστρεφή παιδιά; Άραγε είναι πιο χαρούμενα από τα εσωστρεφή;
22 Μαΐου 2024 | 08:00

Αν και ένα δυναμικό και κοινωνικό παιδί είναι πιθανό να δέχεται περισσότερες επιβραβεύσεις, τα εξωστρεφή παιδιά δεν είναι ούτε λιγότερο ούτε περισσότερο χαρούμενα από τα εσωστρεφή. Ένας τύπος ιδιοσυγκρασίας άλλωστε δεν είναι ούτε θετικός ούτε αρνητικός από μόνος του.

Ο Ελβετός ψυχίατρος Καρλ Γιουνγκ εξήγησε τον όρο εξωστρέφεια ως μια στάση που χαρακτηρίζεται από ενδιαφέρον για το «έξω». Διευκρίνισε πως οι εξωστρεφείς άνθρωποι «επαναφορτίζονται» από τη σύνδεσή τους με τους άλλους ενώ οι εσωστρεφείς παίρνουν ενέργεια από το να είναι μόνοι.

Εξήγησε επίσης ότι κανένα άτομο δεν είναι 100% εσωστρεφές ή εξωστρεφές, αλλά ότι απλά υπερισχύει το ένα ή το άλλο. Στην πραγματικότητα, κάθε παιδί μπορεί να παρουσιάζει μια εσωστρεφή στάση σε μια συγκεκριμένη κατάσταση και μια εξωστρεφή σε μια άλλη.

 

Διαβάστε επίσης: Τι κάνουμε με ένα παιδί που τα βρίσκει όλα… βαρετά;

Εξωστρεφή παιδιά: Τα κύρια χαρακτηριστικά τους

Ανήσυχα, παρορμητικά, κοινωνικά, γεμάτα ενέργεια. Σύμφωνα με τους ειδικούς, έτσι είναι τα εξωστρεφή παιδιά. Ποια τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα μιας τέτοιας προσωπικότητας;

Τα εξωστρεφή παιδιά απολαμβάνουν να έρχονται σε επαφή με κόσμο

Τα εξωστρεφή παιδιά αισθάνονται άνετα όταν είναι με κόσμο. Ενσωματώνονται γρήγορα σε νέες ομάδες και δεν έχουν κανένα πρόβλημα να είναι το επίκεντρο της προσοχής ενώ το βρίσκουν εύκολο να ανοίγονται στους γύρω τους.

Ωστόσο, αυτά τα καλά θεωρητικά στοιχεία δεν παύουν να έχουν και ορισμένα μειονεκτήματα όσον αφορά τη σύνδεση των παιδιών αυτών με τον εαυτό τους. Δεν τους είναι τόσο εύκολο να έχουν στιγμές ενδοσκόπησης ή να περνούν χρόνο μόνα. Επιπλέον, η συνήθης αισιόδοξη και ομιλητική στάση τους, τα δυσκολεύει να εκφράσουν ελεύθερα αντίθετα συναισθήματα όπως θλίψη ή αγωνία.

Δε φοβούνται τα πλήθη

Το πλήθος δεν αποτελεί απειλή για ένα εξωστρεφές παιδί. Συνήθως δε δυσκολεύεται να μιλήσει δημόσια, να αναλάβει πρωταγωνιστικούς ρόλους σε σχολικές εκδηλώσεις και να συμμετάσχει στην τάξη.

Αν και τα εσωστρεφή παιδιά μπορούν επίσης να είναι ηγέτες ομάδων, τα εξωστρεφή έχουν πιο ανεπτυγμένες κοινωνικές δεξιότητες. Επομένως, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι αναλαμβάνουν ηγετικούς ρόλους σε αθλητικά ή άλλα περιβάλλοντα.

Τέλος, έχουν την ικανότητα να μεταδίδουν κίνητρα και έμπνευση.

Τους αρέσει να είναι σε «κίνηση»

Μια πολύ χαρακτηριστική πτυχή αυτών των παιδιών είναι ότι τείνουν να είναι πολύ ανήσυχα. Απολαμβάνουν να κάνουν πολλές δραστηριότητες κάθε μέρα, ακόμα κι αν καθεμία από αυτές διαρκεί μόνο για λίγο. Επιπλέον, στις κοινωνικές συναναστροφές τείνουν να μεταπηδούν από το ένα θέμα στο άλλο γρήγορα και με άνεση, γεγονός που τα διεγείρει και τα ενθουσιάζει.

Αν και είναι εξαιρετικοί ομιλητές, μπορεί να δυσκολεύονται να εξασκήσουν την ενεργητική ακρόαση. Είναι σε θέση να προσαρμόζονται σε διαφορετικά θέματα συζήτησης καθώς κάνουν γρήγορες, αν και λιγότερο ουσιαστικές, συσχετίσεις. Συχνά δε, μιλούν και ενεργούν παρορμητικά, χωρίς να σταματούν για να σκεφτούν.

Είναι αισιόδοξα

Τα εξωστρεφή παιδιά συνήθως αντιλαμβάνονται τον κόσμο από μια αισιόδοξη σκοπιά. Βλέπουν και κρίνουν τα πράγματα από την πιο ευνοϊκή τους πλευρά. Αυτό, τα βοηθά να επιτύχουν σε διαφορετικές πτυχές της ζωής τους, κοινωνικά και ακαδημαϊκά. Η θετική τους στάση τα βοηθά ακόμη να είναι και πιο υγιή.

Το να βλέπει κανείς το ποτήρι μισογεμάτο συμβάλλει στην καλύτερη προσαρμογή του σε νέα περιβάλλοντα και δύσκολες καταστάσεις, στην ενίσχυση της δημιουργικότητας και της παραγωγικότητας καθώς και της ικανότητας επίλυσης συγκρούσεων.

Το βρίσκουν εύκολο να κάνουν φίλους

Τα εξωστρεφή παιδιά τείνουν να έχουν μεγάλες και διαφορετικές παρέες. Ακόμη και όταν είναι μικρά, μπορεί να παρατηρήσουμε πως αυτά τα παιδιά προσεγγίζουν τα άλλα με καλοσύνη και ενθουσιασμό. Τους αρκεί να περάσουν καλά μαζί τους και να διασκεδάσουν, ακόμα κι αν δεν ξανασυναντηθούν ποτέ.

Τελικά; Μήπως είναι και το δικό σας;

Πρόσφατα Άρθρα
Εφηβεία: 3 tips για καλύτερη επικοινωνία 22 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Γιατί με αγνοεί το παιδί; 22 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Τι σχέση έχει η δημιουργικότητα με την αυτοπεποίθηση; 21 Δεκεμβρίου 2024, 07:29
Πώς συνδέεται ο χαρακτήρας του παιδιού με τον ύπνο; 21 Δεκεμβρίου 2024, 07:28
Χριστούγεννα: Να κρατήσουμε ζωντανό τον μύθο του Άγιου Βασίλη; 20 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Για να εμφυσήσoυμε την καλοσύνη στα παιδιά μας 19 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Απλά tips για να δημιουργήσετε υγιή προσκόλληση με το παιδί σας 19 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Μοναξιά: Πώς βοηθάμε τους εφήβους μας να την αντιμετωπίσουν; 18 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Πόσα δώρα να κάνουμε στο παιδί τα Χριστούγεννα; 18 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Social media: «Φίλος» ή απειλή; 17 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
«Συναισθηματικοί managers»: Μη γίνετε τέτοιοι γονείς 17 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Τι είδους άτομο θέλετε να γίνει το παιδί σας; 17 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Επιτυχημένα παιδιά: Το soft skill που είναι πιο χρήσιμο κι απ’ το IQ 16 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Τι μας διδάσκουν τα 7χρονα για την ειλικρίνεια 16 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Να εμπλέκονται οι έφηβοι στις διαφωνίες μας; 15 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version