Το «μπαλάκι» των ευθυνών

Μερικοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν τις συγκρούσεις επικρίνοντας και κατηγορώντας το άλλο άτομο για την κατάσταση. Θεωρούν ότι εάν αποδεχτούν κάποια προσωπική αδυναμία, αστοχία ή λανθασμένη ενέργεια αυτό ισοδυναμεί με την εξασθένιση της αξιοπιστίας τους, και την αποφεύγουν με κάθε κόστος, επιρρίπτοντας σε άλλους την ευθύνη.

Η λύση: Αντ ‘αυτού, προσπαθήστε να δείτε τη σύγκρουση ως ευκαιρία να αναλύσετε την κατάσταση αντικειμενικά, να αξιολογήσετε τις ανάγκες και των δύο μερών και να βρείτε τη «χρυσή τομή».

Επικεντρώνεστε στην «νίκη»

Πολλοί είναι οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν την διαφωνία ως ένα διαγωνισμό, τον οποίο πάση θυσία πρέπει να κερδίσουν. Όσο όμως, εσείς κερδίζετε η σχέση σας με την άλλη πλευρά «χάνει». Το σημείο της συζήτησης για τις σχέσεις πρέπει να είναι η αμοιβαία κατανόηση και η επίτευξη συμφωνίας ή απόφασης που σέβεται τις ανάγκες όλων.

Η λύση: Εάν κάνετε μια υπόθεση για το πόσο λάθος είναι το άλλο άτομο, μειώνοντας τα συναισθήματά του και παραμείνετε κολλημένοι στην άποψή σας, εστιάζετε στη λάθος κατεύθυνση. Αντ’ αυτού δώστε χρόνο και προσπαθήστε να ακούσετε και την άλλη πλευρά.