Το να βλέπουμε το παιδί μας λυπημένο είναι κάτι που ως γονείς μας κάνει να νιώθουμε ακόμη χειρότερα από ότι εκείνο. Αν και η λύπη είναι ένα συναίσθημα όπως όλα τα άλλα και μάλιστα απαραίτητο για να υπάρχει συναισθηματική ισορροπία, δεν μας είναι καθόλου εύκολο να το διαχειριστούμε.
Είναι σημαντικό όμως να μάθουμε να ερχόμαστε αντιμέτωποι με αυτό και να βοηθήσουμε αναλόγως και το παιδί μας όσο το δυνατόν πιο εποικοδομητικά για να προχωρά στη ζωή αποδεχόμενο τις χαρές αλλά και τις κακοτοπιές της.
Διαβάστε επίσης: Γονείς: Προσέξτε πώς διαφωνείτε μπροστά στα παιδιά
Η λύπη εκφράζεται διαφορετικά σε κάθε παιδί
Κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και επομένως η λύπη εκφράζεται διαφορετικά σε κάθε παιδί.
Σε κάποια παιδιά είναι εμφανής από τη συμπεριφορά τους αλλά σε άλλα εμφανίζεται πιο «διακριτικά». Επομένως, ως γονείς πρέπει να δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στο τι κάνει, τι λέει, αλλά και τι δε λέει το παιδί μας.
Η απάθεια για παράδειγμα μπορεί να είναι μέρος της θλίψης. Το κλάμα ή οι αλλαγές στις συνήθειες, επίσης. Και όπως ο τρόπος έκφρασης της λύπης είναι διαφορετικός, το ίδιο ποικίλες μπορεί να είναι και οι αιτίες. Μερικές φορές είναι εύκολο να τις αναγνωρίσουμε. Άλλες πάλι, όχι. Είναι φυσικά απαραίτητο να είμαστε κοντά στο παιδί μας και να μπούμε στη διαδικασία να τις εντοπίσουμε για να μπορέσουμε να ενεργήσουμε κατάλληλα.
Πώς να το παρηγορήσετε
Αγκαλιάστε το
Η ζεστασιά της αγκαλιάς, όλους μας κάνει να νιώθουμε καλύτερα. Είναι το φάρμακο που μας ανακουφίζει τον πόνο. Φυσικά, χωρίς ποτέ να υποτιμάτε τα θέλω του, σεβαστείτε το παιδί σας εάν δεν επιθυμεί προς στιγμήν καμιά σωματική επαφή.
Αναγνωρίστε τη θλίψη του
Η λύπη είναι εξίσου σημαντικό συναίσθημα με άλλα συναισθήματα που τείνουμε να θεωρούμε καλύτερα και άρα πιο σημαντικά, όπως η ευτυχία. Το παιδί σας πρέπει να γνωρίζει ότι, αν και η λύπη είναι ένα συναίσθημα που μας κάνει να νιώθουμε άσχημα, θα πρέπει να μάθουμε να το διαχειριζόμαστε, καθώς είναι κάτι που όλοι νιώθουμε κατά καιρούς.
Βοηθήστε το παιδί να αποδεχθεί τα συναισθήματά του
Η λύπη μερικές φορές εμφανίζεται μέσα από την επιθετικότητα ή την απογοήτευση. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να δίνεται χώρος στα παιδιά να εκφράζονται και να ξεσπούν, μαθαίνοντάς τους όμως παράλληλα πως ποτέ δεν πρέπει να χάνεται ο σεβασμός, τόσο για τον εαυτό τους, όσο και για τους γύρω τους.
Ακούστε όλα όσα έχει να σας πει
Δώστε στο παιδί σας το χρόνο που χρειάζεται για να εκφράσει το πώς αισθάνεται. Ακούστε με κατανόηση και συμπόνια χωρίς να κατακρίνετε ή να μειώνετε τα συναισθήματά του.
Βοηθήστε το να εντοπίσει την αιτία
Όπως είπαμε, τα παιδιά πρέπει να μάθουν ότι η λύπη είναι μέρος της ζωής. Συζητήστε με το παιδί σας, εντοπίστε την αιτία σταδιακά και χωρίς καταπίεση. Καθησυχάστε το παιδί πως ό,τι αισθάνεται είναι φυσιολογικό και πως ίσως θα μπορούσαν να γίνουν κάποιες αλλαγές από εδώ και πέρα σε σχέση με πράγματα, ανθρώπους και καταστάσεις που το στεναχωρούν. Το παιδί πρέπει να συνειδητοποιήσει και το συναίσθημα μα και την αιτία του ώστε να το «παλέψει».
Πότε να ανησυχήσετε
Η λύπη από μόνη της όπως είπαμε δεν είναι κακή, αρκεί να μάθουμε στο παιδί μας να τη διαχειρίζεται σωστά. Μονάχα εάν το συναίσθημα αυτό διαρκεί για εβδομάδες και αποτελεί έως και εμπόδιο για να διεκπεραιώσει το παιδί απλές καθημερινές και απαραίτητες λειτουργίες όπως το να φάει ή να κοιμηθεί, είναι ανησυχητικό και απαιτεί την επίσκεψή σας σε έναν ειδικό για σωστή αξιολόγηση και καθοδήγηση.