Υλικά

  • 400 γρ. μανιτάρια brown σε χοντρές φέτες
  • 400 γρ. κοντά ζυμαρικά (π.χ., πένες, στριφτάρια, φαρφάλες κ.ά.)
  • 300 γρ. κολοκυθάκια σε ροδέλες πάχους ½-1 εκ.
  • 2 σκελίδες σκόρδο πολύ ψιλοκομμένες
  • 5 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
  • ½-1 κ.γ. μπούκοβο
  • 200 γρ. φέτα τριμμένη
  • Ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 2 κ.σ. βασιλικό ψιλοκομμένο
  • Αλάτι
  • Μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

Βήμα 1ο

Βάζουμε τα μανιτάρια σε ένα μπολ. Τα πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι και τα περιχύνουμε με 1 κ.σ. ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε απαλά και τα αφήνουμε να μαριναριστούν για 15 λεπτά. Επαναλαμβάνουμε ακριβώς την ίδια διαδικασία με τα κολοκυθάκια.

Βήμα 2ο

Βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας τους. Στη συνέχεια τα σουρώνουμε κρατώντας περίπου μισό φλιτζάνι από το νερό όπου έβρασαν.

Βήμα 3ο

Ζεσταίνουμε το σχαροτήγανο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ψήνουμε τα μανιτάρια σε δόσεις (να μην επικαλύπτει το ένα το άλλο μέσα στο σκεύος) γυρνώντας τα να πάρουν χρώμα και από την άλλη πλευρά. Τα μεταφέρουμε σε πιάτο και τα διατηρούμε ζεστά. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τα κολοκυθάκια.

Βήμα 4ο

Ζεσταίνουμε σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι και σε μέτρια φωτιά 2 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε το σκόρδο με το μπούκοβο, ανακατεύοντας – προσέχουμε να μη μαυρίσει. Ρίχνουμε τα ζυμαρικά, 1-2 κ.σ. από το νερό όπου έβρασαν και ανακατεύουμε απαλά για 1-2 λεπτά. Αποσύρουμε το σκεύος από την εστία και ενσωματώνουμε τη φέτα και το ξύσμα.

Βήμα 5ο

Τέλος, προσθέτουμε τα λαχανικά, το βασιλικό, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ανακατεύουμε απαλά και σερβίρουμε.

ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ