Αν έχετε περάσει λίγο χρόνο στο TikTok το τελευταίο διάστημα, πιθανόν να έχετε ακούσει τον όρο glass child, ή αλλιώς παιδί από γυαλί! Αν πάλι όχι, μην αγχώνεστε, θα σας πούμε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεται για τον όρο αυτό.

Glass child, χαρακτηρίζεται ένα παιδί, το οποίο έχει μεγαλώσει με ένα αδερφάκι το οποίο μπορεί να έχει κάποια σωματική δυσλειτουργία ή μια μαθησιακή δυσκολία ή οτιδήποτε απαιτεί από τον γονιό να το φροντίσει λίγο παραπάνω.

Πολλές φορές το αδέλφακι ενός παιδιού με κάποια δυσκολία μπορεί να είναι “αόρατο” στα μάτια των γονιών του, μπορεί να παραβλέπουν τα προβλήματα και τις δικές του ανάγκες, για αυτό και ονομάζεται παιδί από γυαλί, γιατί οι γονείς μπορούν να “δουν” πέρα από αυτό.

Ο όρος είναι γνωστός εδώ και χρόνια και εμφανίστηκε πρώτη φορά σε ένα TEDx talk το 2010.

Διαβάστε επίσης: Μαθησιακές δυσκολίες: Οι προειδοποιητικές ενδείξεις στην προσχολική ηλικία

Ενώ είναι λογικό ένα παιδί που χρειάζεται περισσότερη προσοχή να την λαμβάνει από τους γονείς του και ακόμη και το αδελφάκι του να μάθει να το φροντίζει, δεν είναι το υγιές.

Με την συμπεριφορά αυτή των γονιών, χωρίς να το θέλουν, δημιουργούν έναν άνθρωπο που ωρίμασε πρόωρα, που δεν έλαβε την προσοχή και τη φροντίδα που ήθελε και που ίσως να συγκρίνει διαρκώς την αξία του με την αξία του αδελφού ή της αδελφής του.

Πως δεν θα δημιουργήσετε ένα Glass Child;

Υπάρχουν μερικοί τρόποι να διαχειρίζεστε τη σχέση σας με το παιδί σας για να σιγουρευτείτε ότι δεν θα το αγνοείτε και δεν θα παραβλέπετε τα προβλήματα του και θα μεγαλώσετε έναν υγιή ενήλικα.

Περάστε ποιοτικό χρόνο με το κάθε παιδί μόνο του

Είναι καλό για κάθε παιδί να περνάει χρόνο μόνο με τον γονιό του, πόσο μάλλον για ένα παιδί που νιώθει αόρατο στην οικογένεια του. Ακούστε τις ανάγκες του παιδιού σας και χαρίστε του μερικές ώρες κάνοντας μαζί του κάτι που πραγματικά απολαμβάνει.

Μπορεί να είναι ένα γεύμα μαζί, μπορεί να είναι μια προπόνηση στην οποία θα το πάτε και θα περιμένετε να τελειώσει και θα κάνετε μια μεγαλύτερη βόλτα με το αυτοκίνητο.

Οτιδήποτε και αν επιλέξετε, αρκεί να περάσετε ποιοτικό χρόνο μαζί του κατά τη διάρκεια του οποίου του δίνετε την πλήρη προσοχή σας.

Κάντε το παιδί σας να νιώσει μέλος μιας ομάδας

Σε μια οικογένεια στην οποία το ένα παιδί χρειάζεται λίγη προσοχή παραπάνω είναι λογικό οι γονείς να κάνουν μεταξύ τους μια ομάδα για να βρουν τον καλύτερο δυνατό τρόπο να βοηθήσουν το άτομο που έχει ανάγκη.

Κάντε όμως το παιδί σας μέλος της ομάδας, ενημερώστε το, με ήπιο τρόπο που αρμόζει στην ηλικία του, για το ζήτημα που αντιμετωπίζετε, συμπεριλάβετε το στην επίλυση του προβλήματος, χωρίς όμως να το φορτώνετε με ευθύνες.

Έτσι όχι μόνο θα νιώθουν ότι τα συμπεριλαμβάνετε στη ζωή σας, αλλά επίσης θα δείχνουν κατανόηση αν τα σχέδια σας αλλάζουν.

Ζητήστε βοήθεια από τη γιαγιά και τον παππού

Όλοι ξέρουμε πόσο μοναδική είναι η σχέση της γιαγιάς και του παππού με το εγγόνι.

Όταν δεν θα μπορείτε να δώσετε την δέουσα προσοχή στο παιδί, τότε μπορείτε να ζητήσετε βοήθεια από τους μοναδικούς αυτούς ανθρώπους, τους οποίους θα έχετε πλήρως ενημερώσει για την κατάσταση στην οποία βρίσκεστε.

Το παιδί θα δημιουργήσει τις πιο όμορφες αναμνήσεις.

Ενδιαφερθείτε για τα ενδιαφέροντα τους

Όλα τα παιδιά έχουν ιδιαίτερα ενδιαφέροντα, μπορεί να είναι το κολύμπι, το θέατρο ή η ζωγραφική. Δείξτε ενδιαφέρον για όσα αρέσουν στα παιδιά σας, ρωτήστε τα για την εξέλιξή τους και συζητήστε μαζί τους τις βλέψεις τους.

Βοηθήστε τα να εκφραστούν

Πολλά παιδιά εκφράζονται μέσα από τη ζωγραφική ή ακόμη και από τις εκθέσεις τους στα σχολεία.

Ενθαρρύνετε τα να συνεχίσουν αλλά δώστε προσοχή και στα όσα δημιουργούν, μπορεί να κρύβουν μηνύματα που θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε καλύτερα τις σκέψεις τους.