Καθώς η προστασία του πλανήτη αναδεικνύεται στο πιο φλέγον ζήτημα αυτήν τη στιγμή, όλο και περισσότεροι άνθρωποι αναζητούν τρόπους με τους οποίους μπορούν να συμβάλουν. Το να δημιουργήσουμε ένα πιο πράσινο σπίτι είναι ένας από αυτούς.
Μπορεί να έχουμε την εντύπωση ότι το να κάνουμε τους χώρους μας οικολογικούς ώστε να γίνουν φιλικοί προς το περιβάλλον είναι μια δαπανηρή και περίπλοκη διαδικασία.
Διαβάστε επίσης: Οικογένεια: Η ευτυχία βρίσκεται στα… απλά
Αυτό όμως δεν ισχύει αφού υπάρχει μια σειρά από σχετικά απλές και οικονομικά προσιτές κινήσεις που μπορούν να μας βοηθήσουν, μειώνοντας παράλληλα τα λειτουργικά μας έξοδα και διαμορφώνοντας ένα υγιέστερο περιβάλλον διαβίωσης για μας και την οικογένειά μας.
Αλλά από πού μπορούμε να ξεκινήσουμε;
Συγκεντρώσαμε μερικές από τις πιο αποτελεσματικές συμβουλές για τους τρόπους δημιουργίας ενός οικολογικού σπιτιού:
Θωρακίζουμε τη θερμότητα μέσα στο σπίτι
Συνήθως χάνουμε θερμότητα εξαιτίας των κενών που υπάρχουν γύρω από πόρτες και παράθυρα ή μέσω της καμινάδας.
Εκτός από το να στεγανοποιήσουμε τις πόρτες και τα παράθυρα ή να σφραγίσουμε την καμινάδα από το κλείστρο της όταν δεν χρησιμοποιούμε το τζάκι, είναι σημαντικό κατά τους χειμερινούς μήνες να τραβάμε τις κουρτίνες μόλις σκοτεινιάζει, μια κίνηση που μπορεί να μειώσει την απώλεια θερμότητας από ένα δωμάτιο.
Λέµε «ναι» στο δεύτερο χέρι
Επιλέγουμε ρούχα, παπούτσια, αξεσουάρ, έπιπλα και αντικείμενα από δεύτερο χέρι ή φροντίζουμε να επιδιορθώνουμε τα παλιά μας ώστε να μην επιβαρύνουμε τον πλανήτη αγοράζοντας συνεχώς καινούρια και στέλνοντας όλα τα παλιά σε κάποια χωματερή.
Μαγειρεύουμε με το καπάκι κλειστό
Πρόκειται για ένα εξαιρετικό hack που μπορούμε να εφαρμόζουμε καθημερινά για να εξοικονομήσουμε πολύτιμη ενέργεια αφού, μαγειρεύοντας με το σκεύος κλειστό, μειώνουμε σημαντικά το χρόνο παρασκευής του φαγητού αλλά και τη χρήση νερού.
Πλένουμε σε χαμηλή θερμοκρασία
Φροντίζουμε να ρυθμίζουμε το πλυντήριό μας στους 30 ή, το πολύ, στους 40ºC ώστε να είναι οι πλύσεις μας πιο οικονομικές και οικολογικές.
Κάνουμε μετάβαση σε αποδοτικές συσκευές
Επιλέγουμε συσκευές (π.χ. πλυντήριο ρούχων και πιάτων) που ανήκουν στην ενεργειακή κλάση Α++, κάτι που σημαίνει ότι, ακόμα κι αν κοστίζουν λίγο περισσότερο, το κέρδος μας από την οικονομία που κάνουν στο ρεύμα όταν λειτουργούν αντισταθμίζει την κάπως υψηλότερη τιμή της αγοράς τους.
Περιορίζουμε το κρέας
Προσπαθούμε να καταναλώνουμε μικρές ποσότητες κρέατος, κυρίως βιολογικού, ελευθέρας βοσκής, και τρώμε με μέτρο γαλακτοκομικά και αβγά καθώς η υπερπαραγωγή και η υπερκατανάλωση ζωικών προϊόντων βλάπτουν το περιβάλλον.
Κλείνουμε τη βρύση
Δεν αφήνουμε το νερό να τρέχει όταν δεν το έχουμε ανάγκη (π.χ. όταν βουρτσίζουμε τα δόντια μας, κάνουμε ντους ή πλένουμε τα πιάτα).
Βάφουμε με σεβασμό προς το περιβάλλον
Χρησιμοποιούμε για το βάψιμο του σπιτιού μας οικολογικά χρώματα, που είναι λιγότερο τοξικά τόσο για μας όσο και σε σχέση με τη διαδικασία παραγωγής τους από το εργοστάσιο.
Διαβάζουμε τις ετικέτες και επιλέγουμε οικολογικά
Προτιμάμε σαπούνια, σαμπουάν και καθαριστικά φιλικά προς το περιβάλλον που δεν αφήνουν πολλά υπολείμματα και δεν περιέχουν επικίνδυνα χημικά.
Κλείνουµε νωρίτερα το φούρνο
Αν τον κλείσουμε 10-15 λεπτά πιο νωρίς, η θερμότητα που υπάρχει είναι αρκετή για να ετοιμαστεί το φαγητό χωρίς να απαιτηθεί επιπλέον ενέργεια.
Βάζουμε την ανακύκλωση στην καθημερινότητά μας
Ανακυκλώνουμε ακολουθώντας τους κανόνες και επιλέγουμε σακούλες πολλαπλών χρήσεων ή βιοδιασπώμενες.
Δεν σπαταλάµε
Ψωνίζουµε τόσα τρόφιµα όσα θα χρειαστεί η οικογένειά µας ώστε να µη µας περισσεύουν και τα πετάµε. Επίσης, τοποθετούµε στην κατάψυξη ό,τι σκοπεύουµε να καταναλώσουµε µετά από κάποιο διάστηµα και ενδείκνυται να καταψυχθεί για να µην αλλοιωθεί.
Στρεφόμαστε στα επαναχρησιμοποιούμενα σκεύη
Προτιμάμε μπουκάλια για νερό και ποτήρια για καφέ που επαναχρησιμοποιούνται και δεν είναι μιας χρήσης.
Αλλάζουμε τα φώτα
Αντικαθιστούμε τις λάμπες του σπιτιού μας με οικονομίας. Επίσης, κλείνουμε τα φώτα και δεν τα αφήνουμε να καίνε άσκοπα.
Αποφεύγουμε τις περιττές συσκευασίες
Αγοράζουμε προϊόντα (π.χ. φρούτα και λαχανικά) που έχουν όσο το δυνατόν λιγότερη ή και καθόλου συσκευασία.
Ρυθμίζουμε τη θερμοκρασία
Το χειμώνα έχουμε το θερμοστάτη του καλοριφέρ στους 19οC καθώς οι έρευνες δείχνουν ότι όταν τον κατεβάζουμε κατά ένα βαθμό, κερδίζουμε 3% ενέργειας.
Αποσυνδέουμε τις συσκευές
Δεν τις αφήνουμε στο stand by, επειδή ακόμα κι έτσι σπαταλούν ενέργεια, αλλά τις κλείνουμε από το κουμπί αποσύνδεσής τους.
Επιλέγουμε φυσικές λύσεις
Προτιμάμε να στεγνώνουμε τα ρούχα μας στον ήλιο και τον αέρα και αποφεύγουμε, όσο μπορούμε, το στεγνωτήριο.