Η γονεϊκότητα δεν είναι μια εύκολη υπόθεση. Χρειάζεται υπομονή και πολλές φορές χρειάζεται από τον γονιό να κάνει πίσω τις ανάγκες του για χάρη των παιδιών και της οικογένειας. Αν η γονεϊκότητα για δύο ενωμένους γονείς είναι απαιτητική, τότε η γονεϊκότητα μιας μονογονεϊκής οικογένειας αποτελεί έναν άθλο που καλούνται να αντιμετωπίσουν πολλοί γονείς εκεί έξω και που συχνά μπορεί να οδηγήσει σε γονική εξουθένωση.
Οι ψυχολογικές επιπτώσεις που μπορεί να αντιμετωπίσει ένας μόνος γονιός είναι ποικίλες και περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, το στρες το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε ψυχική εξάντληση.
Διαβάστε επίσης: Τα προειδοποιητικά σημάδια της συναισθηματικής εξάντλησης
Τι προκαλεί την γονική εξουθένωση στους μόνους γονείς
Αρχικά ο λόγος που οδήγησε στην μονογονεϊκότητα, (διαζύγιο, θάνατος, εγκατάλειψη), μπορεί να προκαλέσει από μόνο του μεγάλο στρες στον γονιό που παρέμεινε να φροντίζει τα παιδιά.
Ένας γονιός που περνάει μια μεγάλη αλλαγή στη ζωή του ενώ παράλληλα προσπαθεί να μεγαλώσει το παιδί του με τον καλύτερο δυνατό τρόπο υποβάλλεται σε μια στρεσογόνα κατάσταση.
Συνδυαστικά με το άγχος αυτό, ο μόνος γονιός έχει να αντιμετωπίσει και όλα όσα αγχώνουν κάθε γονιό. Αναρωτιέται αν το παιδί του αναπτύσσεται σωστά, αν τα πηγαίνει καλά στο σχολείο, αν είναι χαρούμενο.
Ενώ παράλληλα μπορεί να αντιμετωπίζει άγχος για να ανταπεξέλθει μόνος του οικονομικά σε όλες τις ανάγκες της οικογένειας και να καταφέρει να συνενοηθεί με τον άλλον γονιό, αν είναι διαζευγμένοι, για σημαντικά θέματα επιμέλειας του παιδιού.
Οι στρεσογόνες καταστάσεις στις οποίες υποβάλεται ένας μόνος γονιός είναι πιθανό να του προκαλέσουν ψυχικά και σωματικά συμπτώματα τα οποία περιλαμβάνουν:
- Έντονη ενόχληση, άγχος, κατάθλιψη
- Μειωμένη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος οδηγώντας τον να αρρωσταίνει συχνά
- Μειωμένο κίνητρο και δημιουργικότητα
- Μειωμένη ενέργεια και παραγωγικότητα
- Πονοκέφαλο, μυϊκή ένταση, ζαλάδα, πόνους
- Προβλήματα στο πεπτικό σύστημα
- Προβλήματα στον ύπνο
- Εναλλαγές διάθεσης
Αν ο μόνος γονιός δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τα συμπτώματα αυτά είναι πιθανό να οδηγηθεί σε ψυχική εξάντληση, η οποία μπορεί να επηρεάσει όχι μόνο την ψυχική και σωματική του υγεία αλλά και την ψυχική υγεία του παιδιού.
Πως θα αντιμετωπίσετε την γονική εξουθένωση
Αν η μονογονεϊκότητα, οι ευθύνες και τα άγχη της, σας προκαλούν ψυχική εξάντληση μπορείτε να φροντίσετε τον εαυτό σας και να βάλετε σε προτεραιότητα την ψυχική σας υγεία ενώ παράλληλα φροντίζετε το σπίτι και την οικογένεια σας.
- Βρείτε χρόνο για τον εαυτό σας: Είναι σημαντικό μέσα στην ημέρα σας να αφιερώνετε λίγο χρόνο στον εαυτό σας, ακόμη και εάν είναι μισή ώρα. Τις ώρες αυτές δοκιμάστε να κάνετε πράγματα που σας αρέσουν ή που συνηθίζατε να κάνετε πριν να έχετε όλες αυτές τις ευθύνες. Μπορείτε να ζητήσετε βοήθεια από ένα μέλος της οικογένειας σας, ή από κάποιον φίλο για να έχετε αυτό τον ελέυθερο χρόνο ή να απολαύσετε ένα βιβλίο ενώ παράλληλα το παιδί σας βλέπει μια ταινία.
- Αποβάλετε τις τύψεις: Αν πάρετε λίγο χρόνο για τον εαυτό σας ενώ έχετε παιδιά τα οποία είναι μακριά σας, είναι λογικό να αισθάνεστε τύψεις. Σκεφτείτε ότι τις ώρες που βάζετε τον εαυτό σας σε προτεραιότητα φροντίζετε την ψυχική σας υγεία, για να είστε ένας καλύτερος γονιός για τα παιδιά σας, τα οποία μπορούν να διαβάσουν τα συναισθήματα σας.
- Προσπαθήστε να είστε αισιόδοξοι: Η απαισιοδοξία είναι βλαβερή για την ψυχική σας υγεία και για την αυτοπεποίθηση σας ως γονιός. Σύμφωνα με μια έρευνα, οι αγχωμένοι γονείς δίνουν μεγαλύτερη προσοχή σε απειλές και σε αρνητικές πληροφορίες και μεταφέρουν το άγχος και την αρνητικότητα τους στα παιδιά.
- Φτιάξτε ένα υποστηρικτικό περιβάλλον: Το ότι δεν έχετε κάποιον σύντροφο να μεγαλώσετε μαζί το παιδί δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να έχετε ένα υποστηρικτικό περιβάλλον που θα σας βοηθάει. Οι φίλοι σας, τα μέλη της οικογένειας σας, είναι εκεί να σας υποστηρίζουν ψυχολογικά αλλά και πρακτικά. Επίσης μπορείτε να βρείτε μικρές ομάδες, μόνων γονέων για να βρείτε υποστήριξη από άτομα με κοινές εμπειρίες και που μοιράζονται τα ίδια προβλήματα με εσάς.
- Θέστε όρια: Κάθε άνθρωπος είναι πολύ σημαντικό να έχει θέσει τα όρια του απέναντι σε άλλους ανθρώπους, Μην επιτρέπετε σε κανέναν να εκμεταλλεύετε τον χρόνο σας, ο οποίος είναι πράγματι πολύτιμος. Επίσης συχνά οι μόνοι γονείς δέχονται κριτική σχετικά με τον τρόπο που μεγαλώνουν τα παιδιά τους, ωστόσο κάνετε το καλύτερο που μπορείτε και δεν είναι κανείς αρμόδιος να κρίνει κακοπροαίρετα τις κινήσεις σας.