Υλικά
- 1 κιλό καλαμάρια φρέσκα καθαρισμένα
- 2 ξερά κρεμμύδια τριμμένα
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια λεπτοκομμένα
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 1 κιλό ντομάτες τριμμένες
- 1 καρότο σε κυβάκια ή τριμμένο
- 2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
- 2 κ.σ. δυόσμο ψιλοκομμένο
- ½ φλιτζ. ρύζι μακρύκοκκο για πιλάφι
- 80 ml ούζο
- 1½ κ.σ. πελτέ ντομάτας
- ⅓ κ.γ. ζάχαρη
- 1 φλιτζ. ε.π. ελαιόλαδο
- Αλάτι
- Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση
Βήμα 1ο
Πλένουμε καλά τα καλαμάρια, ξεχωρίζουμε τα πλοκάμια τους και τα ψιλοκόβουμε. Ρίχνουμε το ρύζι σε ένα σουρωτήρι και το ξεπλένουμε καλά. Το αφήνουμε να στραγγίσει. Ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι (φρέσκο και ξερό), το καρότο και το σκόρδο για 3-4 λεπτά, μέχρι να γυαλίσουν αλλά να μην πάρουν χρώμα.
Βήμα 2ο
Προσθέτουμε το ρύζι και τα ψιλοκομμένα πλοκάμια των θαλασσινών και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 2 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς. Πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι και σβήνουμε με το ούζο. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, ρίχνουμε τη μία από τις τριμμένες ντομάτες και αφήνουμε τη γέμιση να βράσει για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα μυρωδικά, ανακατεύουμε να μοιραστούν ομοιόμορφα και αποσύρουμε το μείγμα από τη φωτιά.
Βήμα 3ο
Χρησιμοποιώντας ένα κουταλάκι, γεμίζουμε τα καλαμάρια με τη γέμιση, περίπου μέχρι τα τρία τέταρτα του σώματός τους, γιατί το ρύζι θα φουσκώσει κατά το μαγείρεμα. Κλείνουμε το κάθε καλαμάρι με μια οδοντογλυφίδα ώστε να εγκλωβίσουμε τη γέμιση και τα τακτοποιούμε δίπλα δίπλα σε φαρδιά κατσαρόλα.
Βήμα 4ο
Περιχύνουμε το φαγητό με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, την υπόλοιπη τριμμένη ντομάτα, τη ζάχαρη και τον πελτέ διαλυμένα σε 2 φλιτζ. ζεστό νερό και αλατοπιπερώνουμε. Μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 25-30 λεπτά, χωρίς να ανακατεύουμε, μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Βήμα 5ο
Βγάζουμε τα καλαμάρια σε πιατέλα και αφαιρούμε τις οδοντογλυφίδες. Τα περιχύνουμε με τη μελωμένη πλούσια τη σάλτσα τους και σερβίρουμε.
ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ
ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΙΡΙΑΔΑΚΗΣ