Καρκίνος του παχέος εντέρου: Αυξάνεται σε παιδιά και εφήβους

Που οφείλεται αυτή η αύξηση;
13 Ιουνίου 2024 | 08:00

Τα ποσοστά καρκίνου του παχέος εντέρου σε παιδιά ηλικίας μόλις 10 ετών έχουν αυξηθεί σημαντικά τις τελευταίες δύο δεκαετίες, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η μελέτη, η οποία παρουσιάστηκε τον Μάιο στο συνέδριο Digestive Disease Week 2024, έδειξε ότι τα ποσοστά του καρκίνου του παχέος εντέρου σε άτομα ηλικίας 10 έως 44 ετών έχουν αυξηθεί μεταξύ 1999 και 2020, με τα μεγαλύτερα άλματα να παρατηρούνται στην ηλικιακή ομάδα 10 έως 24 ετών.

Διαβάστε επίσης: Περνάει το πλαστικό στη διατροφή μας;

«Τα αυξανόμενα ποσοστά μεταξύ των νεότερων δημογραφικών ομάδων υπογραμμίζουν την ανάγκη για αυξημένη επαγρύπνηση και στρατηγικές έγκαιρης ανίχνευσης σε όλες τις ηλικιακές ομάδες», προειδοποιεί ο Ισλάμ Μοχάμεντ, MD, συγγραφέας της μελέτης και ειδικευόμενος ιατρός στο Πανεπιστήμιο του Missouri-Kansas City.

«Τα αυξανόμενα ποσοστά μεταξύ των νεότερων δημογραφικών ομάδων υπογραμμίζουν την ανάγκη για αυξημένη επαγρύπνηση και στρατηγικές έγκαιρης ανίχνευσης σε όλες τις ηλικιακές ομάδες», δήλωσε στο Health ο Islam Mohamed, MD, συγγραφέας της μελέτης και ειδικευόμενος ιατρός εσωτερικής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Missouri-Kansas City.

«Ο μύθος ότι κάποιος μπορεί να είναι πολύ νέος για να νοσήσει από καρκίνο δεν ισχύει. Πρέπει να ασχοληθούμε με τη μελέτη του περιβάλλοντος, της διατροφής και του τρόπου ζωής μας, ώστε να μπορούμε να εντοπίσουμε πιο γρήγορα ποιες άλλες καρκινογόνες ουσίες υπάρχουν εκεί έξω που προκαλούν αυτό το αυξανόμενο ποσοστό καρκίνου του παχέος εντέρου σε πρώιμη έναρξη».

Ο ρόλος της διατροφής

Πώς συνδέεται ο καρκίνος που ολοένα αυξάνεται, ειδικά σε νεαρές ηλικίες με τη διατροφή μας;

Πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ακαδημαϊκό περιοδικό Cell, εξέτασε την επίδραση της μεθυλογλυοξάλης, μιας ένωσης που απελευθερώνεται όταν το σώμα διασπά τρόφιμα που καταναλώνουμε με ζάχαρη και λιπαρά, σε ένα εκ των γονιδίων που βοηθά στην καταπολέμηση των όγκων, το οποίο ονομάζεται BRCA2.

Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι η μεθυλογλυοξάλη σταμάτησε προσωρινά την ικανότητα του γονιδίου BRCA2 να προστατεύει από το σχηματισμό και την ανάπτυξη των όγκων.

Αν και είναι γνωστό ότι η κατανάλωση πρόχειρου φαγητού συνδέεται με πολύ υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου, ακόμη και για τα μη παχύσαρκα άτομα, ο ακριβής μηχανισμός βρίσκεται ακόμα υπό διερεύνηση.

Το νέο αυτό εύρημα θα μπορούσε έστω εν μέρει να εξηγήσει το γιατί ο καρκίνος μεταξύ των νέων, φαινομενικά υγιών ατόμων είναι όλο και πιο διαδεδομένος σήμερα, δήλωσαν οι ερευνητές.

Πρόσφατα Άρθρα
Ενέργεια: Κουρασμένη μαμά; Να τι πρέπει να φας 18 Οκτωβρίου 2024, 08:00
Διατροφή: Τρώμε καλά- Ζούμε καλύτερα 16 Οκτωβρίου 2024, 08:00
Αν όχι lunchbox στο σχολείο, τότε τι; 14 Οκτωβρίου 2024, 14:03
Αβγά: 4 λόγοι για τους οποίους αποτελούν superfood για τα παιδιά 11 Οκτωβρίου 2024, 08:00
Φάρσα ή κέρασμα; 3 φανταστικά Halloween snacks! 9 Οκτωβρίου 2024, 08:00
Καφές στην εφηβεία: Γιατί πρέπει να προσέχουμε την κατανάλωση 8 Οκτωβρίου 2024, 08:00
Καιρός για… όσπρια 7 Οκτωβρίου 2024, 08:00
Τα οικογενειακά γεύματα… παίρνουν 10 με τόνο! 6 Οκτωβρίου 2024, 08:00
Παιδική παχυσαρκία και σίδηρος: Ποια η σχέση; 6 Οκτωβρίου 2024, 08:00
Τι να βάλουμε στο lunch box του σχολείου; 2 Οκτωβρίου 2024, 08:00
Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα: Γιατί είναι τόσο σημαντικά στην εγκυμοσύνη 29 Σεπτεμβρίου 2024, 08:00
Αύξηση βάρους: Πώς να βοηθήσεις το παιδί να την πετύχει 29 Σεπτεμβρίου 2024, 08:00
Παιδί «δύσκολο» στο φαγητό; Κι όμως, είναι θέμα γονιδίων 25 Σεπτεμβρίου 2024, 08:08
Η κατάλληλη διατροφή μετά τον τοκετό 24 Σεπτεμβρίου 2024, 08:00
Πρωινό: Το απαραίτητο γεύμα πριν το σχολείο 20 Σεπτεμβρίου 2024, 08:00
imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version