Έπαινος και μωρά…τα επηρεάζει στα αλήθεια; Κι όμως ναι! Τα μωρά στα πρώτα τους χρόνια αρχίζουν και εξερευνούν τον κόσμο. Κάθε πτυχή αυτού του κόσμου είναι άγνωστη για αυτά, και ο γονιός είναι εκείνος που τα μυεί σε καλές συνήθειες και συμπεριφορές και εκείνος που τα βοηθά να μάθουν το σωστό και το λάθος.
Πολλές φορές οι γονείς στην προσπάθεια τους να διδάξουν στο παιδί το καλό και το κακό, το μαλώνουν όταν κάνει κάτι λάθος πιο συχνά από ότι το επαινούν όταν κάνει το σωστό. Μια συμπεριφορά που όπως μια έρευνα μας αποδεικνύει, πρέπει να αλλάξει.
Διαβάσε επίσης: Παιδί: 3 υγιεινές συνήθειες που πρέπει να του μάθουμε
Ο έπαινος των γονέων ωφελεί τα παιδιά μακροχρόνια
Κάθε παιδί είναι ξεχωριστό και αντιδράει διαφορετικά σε εμπειρίες, γεγονός που επηρεάζει την ανάπτυξη τους, όμως όλα μπορούν να επωφεληθούν από τον θετικό έπαινο των γονέων τους.
Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Developmental Science διαπίστωσε ότι τα παιδιά που δεχόντουσαν τον θετικό έπαινο των γονέων τους όταν ήταν 3 ετών είχαν λιγότερα προβλήματα συμπεριφοράς και συναισθηματικά προβλήματα όταν ήταν 5-7 ετών.
Για την μελέτη οι ερευνητές εξέτασαν βίντεο παιδιών 3 ετών, που τους έστειλαν οι γονείς τους, στα οποία τα μωρά έπλεναν τα δόντια τους, κάθε βράδυ για 16 ημέρες.
Ο χρόνος βουρτσίσματος των δοντιών χρησίμευσε ως μέτρο της συμπεριφοράς του παιδιού. Οι ερευνητές σημείωσαν επίσης την ποσότητα επαίνου που προσέφεραν οι γονείς κατά τη διάρκεια του βουρτσίσματος των δοντιών και συνέλεξαν καθημερινές αναφορές των γονέων για πρόσθετες μεταβλητές, συμπεριλαμβανομένης της διάθεσης του παιδιού.
Η ευαισθησία της παιδικής ηλικίας στις ψυχοκοινωνικές επιδράσεις αποτέλεσε την κατεύθυνση της σχέσης μεταξύ της συμπεριφοράς του παιδιού και των εν λόγω επιδράσεων, συμπεριλαμβανομένου του επαίνου των γονέων και της διάθεσης του παιδιού.
Οι γονείς συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με την συμπεριφορά των παιδιών όταν ήταν 3 ετών και μετά πάλι όταν ήταν 5 με 7, με σκοπό να εντοπίσουν προβλήματα συμπεριφοράς και συναισθηματικά.
Η νέα έρευνα κάνοντας επαναλαμβανόμενες μετρήσεις, υπολόγισε την ευαισθησία του παιδιού σε πολλαπλές ψυχολογικές και κοινωνικές επιρροές όπως τον έπαινο των γονέων, το άγχος των γονέων, τη διάθεση του παιδιού καθώς και τον ύπνο του.
Τα παιδιά που ήταν πιο ευαίσθητα στον έπαινο των γονέων τους στην ηλικία των 3 ετών είχαν λιγότερα προβλήματα εσωτερίκευσης και εξωτερίκευσης στη μέση παιδική ηλικία. Ο υψηλότερος μέσος όρος επαίνου των γονέων προέβλεπε επίσης οριακά λιγότερα προβλήματα εξωτερίκευσης.
Τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής μας βοηθούν να καταλάβουμε πως τα παιδιά ανταποκρίνονται στις καθημερινές διακυμάνσεις του περιβάλλοντός τους. Επίσης οι γονείς κατανοούν πόσο σημαντικός είναι ο έπαινος για τα μωρά τους από πρώιμη κιόλας ηλικία έτσι ώστε να αποφευχθούν μελλοντικά προβλήματα ψυχικής υγείας.