Το να βάλετε το μωράκι σας για ύπνο με επιτυχία μπορεί να αποτελέσει μια πρόκληση. Για εσάς η λύση για να κοιμηθείτε ίσως να είναι ο λευκός θόρυβος. Ένας ήχος δηλαδή που χρησιμοποιείται για την ενίσχυση της χαλάρωσης και της συγκέντρωσης του ύπνου.

Τι συμβαίνει όμως με το μωράκι σας; Μπορεί να οφεληθεί και εκείνο από την χρήση λευκού θορύβου όπως και εμείς; Ας μάθουμε τα πάντα λοιπόν γύρω από το ζήτημα.

Διαβάστε επίσης: Μωρό και καλοκαιρινός ύπνος: Πώς θα το βοηθήσουμε να κοιμάται καλύτερα; 

Ο λευκός θόρυβος βοηθάει το μωρό σας να κοιμηθεί ταχύτερα

Όλοι οι άυπνοι γονείς θα ανακουφιστούν μαθαίνοντας ότι ο λευκός ήχος θα μπορούσε να βοηθήσει το μωρό σας να κοιμηθεί πιο εύκολα. Τουλάχιστον αυτό προτείνει η ακόλουθη έρευνα.

Στην έρευνα συμμετείχαν 20 μωρά ηλικίας 2 έως 7 ημερών και χωρίστηκαν σε δύο τυχαίες ομάδες. Στην μια ομάδα, οι ερευνητές έβαλαν στα μωρά λευκό θόρυβο ενώ στα άλλα όχι.

Η πλειοψηφία, συγκεκριμένα το 80% των μωρών που άκουγαν λευκό θόρυβο κοιμήθηκαν μέσα σε πέντε λεπτά, ενώ μόλις το 25% των μωρών που δεν άκουγαν λευκό θόρυβο κατάφεραν να κοιμηθούν σε αυτό τον χρόνο.

Ο λευκός θόρυβος εξυπηρετεί δύο βασικές λειτουργίες για τα μωρά. Καλύπτει τους ήχους που μπορεί να ξυπνήσουν το μωρό όπως κορναρίσματα αυτοκινήτων, χτυπήματα πορτών,  ενώ παράλληλα μπορεί επίσης να λειτουργεί ως ένδειξη ότι “έχει έρθει η ώρα για ύπνο”.

Η σωστή χρήση λευκού θορύβου για τα μωρά

  • Μην βάζετε δυνατά τον ήχο: Πολλές συσκευές που παράγουν λευκό θόρυβο είναι αρκετά δυνατές, για αυτό πρέπει να φροντίσετε να έχετε τον θόρυβο όσο πιο χαμηλά γίνεται.
  • Κρατήστε το μηχάνημα σε κατάλληλη απόσταση: Σύμφωνα με μια έρευνα η συσκευή που παράγει τον θόρυβο, είτε είναι η τηλεόραση είτε μια ειδική συσκευή, πρέπει να βρίσκεται τουλάχιστον 200 εκατοστά μακριά από το μωρό και ποτέ μέσα στην κούνια του.
  • Κλείστε τον ήχο: Μόλις το μωρό σας κοιμηθεί, κλείστε τον ήχο, όσο και αν φοβάστε. Μπορείτε να βάλετε ένα χρονόμετρο για να κλείσει μετά από ένα χρονικό διάστημα, αλλά μην τον αφήσετε να παίζει καθόλη τη διάρκεια του ύπνου του.
  • Διακόψτε τη χρήση του: Αν κάνετε χρήση του λευκού θορύβου συστηματικά μπορεί να γίνει μια συνήθεια για το μωράκι σας την οποία θα δυσκολευτεί να σταματήσει αργότερα. Μπορείτε να κάνετε συστηματικά διαλείμματα, για να συνηθίζει να κοιμάται και χωρίς τον λευκό θόρυβο.