Ένας στους τέσσερις γονείς αναφέρει ότι το παιδί του (ηλικίας 1 έως 6 ετών) δεν μπορεί να κοιμηθεί επειδή είναι αγχωμένο, σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιου του Μίσιγκαν.

Ωστόσο, οι οικογένειες αυτές δεν έχουν μια καθιερωμένη ρουτίνα ύπνου, υπογραμμίζουν οι ερευνητές από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο C.S. Mott Children’s Hospital.

Διαβάστε επίσης: Ώρα ύπνου το σαββατοκύριακο: Πως επηρεάζει το βάρος του παιδιού

Τα παιδιά μπορεί να φοβούνται το σκοτάδι ή το άγνωστο. Ορισμένα μπορεί να φοβούνται ότι κάτι κακό μπορεί να συμβεί στη μαμά ή τον μπαμπά. Άλλα μπορεί να είναι μπερδεμένα για το τι συμβαίνει γύρω τους, εξηγεί η Σάρα Κλαρκ, ερευνήτρια στο τμήμα παιδιατρικής του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν στο Ann Arbor.

Περισσότερο από το ένα τρίτο των συμμετεχόντων είπαν ότι το παιδί τους ξυπνά συχνά ή περιστασιακά αναστατωμένο ή κλαίγοντας. Περισσότερο από το 40% ανέφερε ότι το παιδί τους μετακινείται στο κρεβάτι των γονέων και περίπου το 30% δήλωσε ότι τα παιδιά επιμένουν να κοιμάται ένας ενήλικας στο δωμάτιό τους.

«Αντί να παραμένουν στο δωμάτιο του παιδιού, οι γονείς μπορούν να πηγαίνουν να ελέγχουν κάθε λίγα λεπτά. Αυτή η προσέγγιση αναγνωρίζει τους φόβους του μικρού παιδιού και προσφέρει μια καθησυχαστική παρουσία, διατηρώντας παράλληλα ένα ήρεμο περιβάλλον και προωθώντας την ανεξαρτησία του ύπνου», υποστηρίζει η Κλαρκ.

Οι δυσκολίες στον ύπνο είναι τυπικές στην ανάπτυξη ενός παιδιού, είπε, αλλά είναι κατανοητό ότι οι γονείς μπορεί να απογοητεύονται όταν και οι ίδιοι αισθάνονται κουρασμένοι στο τέλος της ημέρας.

Οι χαλαρωτικές τελετουργίες μπορούν να βοηθήσουν. Τα ηλεκτρονικά μέσα, συμπεριλαμβανομένων των ταμπλετ και των τηλεοράσεων, πρέπει να μένουν έξω από το υπνοδωμάτιο του παιδιού, επειδή το μπλε φως παρεμβαίνει στην παραγωγή της φυσικής ορμόνης του ύπνου, της μελατονίνης, τονίζει η ειδικός.

Δημιουργήστε μια σταθερή ρουτίνα ύπνου

Σύμφωνα με το Ίδρυμα Ύπνου, οι ρουτίνες βοηθούν τα παιδιά να χαλαρώσουν και να μείνουν στο κρεβάτι τους, λόγω της προβλεψιμότητάς τους.

Όταν τα παιδιά πέφτουν για ύπνο και σηκώνονται την ίδια ώρα καθημερινά, το σώμα τους μπαίνει σε μια ρουτίνα. Έτσι θα μάθουν να αναγνωρίζουν τα σημάδια της κούρασης και πότε είναι ώρα να πάνε για ύπνο.

Δημιουργήστε ένα περιβάλλον που ευνοεί τον ύπνο

Το ιδανικό υπνοδωμάτιο πρέπει να είναι δροσερό, ήσυχο και σκοτεινό. Αν το μικρό σας φοβάται το σκοτάδι μπορείτε να κρατήσετε ένα φωτάκι νυκτός αναμμένο για ασφάλεια.

Προγραμματίστε χρόνο μέσα στην ημέρα για να συζητήσετε τους φόβους τους

Αντί να μιλάτε για τους φόβους των παιδιών πριν πάτε για ύπνο, συζητήστε τους νωρίτερα μέσα στην ημέρα, ώστε να μην είναι το τελευταίο πράγμα που θυμάται το παιδί σας πριν κοιμηθεί.