Η υπερκινητικότητα είναι η κατάσταση κατά την οποία το παιδί σας βρίσκεται σε ασυνήθιστη διέγερση και δραστηριότητα. Ίσως να παρατηρείτε ότι άλλα παιδιά μπορούν να απασχολούνται με ηρεμία και ησυχία για ώρες με τα παιχνίδια τους, ενώ το δικό σας δεν μπορεί να μείνει ακίνητο ούτε για μερικά λεπτά. Αντιθέτως τρέχει, χοροπηδάει, σκαρφαλώνει τις περισσότερες στιγμές.

Πολλοί θα σας πουν ότι αυτό είναι ένα αδιαμφισβήτητο σημάδι διαταραχής ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας ή αλλιώς ΔΕΠΥ, άλλωστε το λέει και το όνομα της!

Ωστόσο η ΔΕΠΥ δεν είναι ο μοναδικός λόγος για τον οποίο το παιδί σας μπορεί να είναι υπερκινητικό.

Μάλιστα είναι σημαντικό να διερευνηθεί εκτενώς που μπορεί να οφείλεται η υπερκινητικότητα του παιδιού και να μην κάνετε διάγνωση για ΔΕΠΥ μόνοι σας, αλλά να συμβουλευτείτε έναν ειδικό.

Διαβάστε επίσης: ΔΕΠΥ: Αν την έχει το παιδί σας, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχετε και εσείς

Που μπορεί να οφείλεται η υπερκινητικότητα;

Όλα τα υπερδραστήρια παιδάκια δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έχουν και ΔΕΠΥ. Μπορεί πίσω από ένα ασταμάτητο παιδί να κρύβεται κάτι άλλο όπως…

Άγχος

Τα παιδιά όταν βιώνουν μια αγχώδη κατάσταση στη ζωή τους μπορεί να παρουσιάσουν υπερκινητικότητα.

Το άγχος μπορεί να προκληθεί από αλλαγές, ακόμη και ευχάριστες, όπως ο ερχομός ενός μωρού στο σπίτι ή μια μετακόμιση.

Επίσης είναι σημαντικό να θυμάστε ότι ακόμη και οι δικοί σας προβληματισμοί, για παράδειγμα οικονομικοί, μπορεί να μεταφερθούν στο παιδί.

Προσπαθήστε να έχετε μια ρουτίνα στην καθημερινότητα του παιδιού σας και αν βρίσκεστε σε μια στρεσογόνα κατάσταση οικογενειακά να προσφέρετε επιπλέον υποστήριξη στο παιδί σας.

Συναισθηματικά ή ψυχικά προβλήματα

Τα συναισθηματικά ζητήματα συνήθως εμφανίζονται στα παιδιά σαν προβλήματα συμπεριφοράς.

Για παράδειγμα ένα παιδί με αγχώδη διαταραχή μπορεί να δυσκολεύεται να κάτσει ακίνητο ή ένα παιδί με τραύμα ίσως δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί.

Αν ανησυχείτε ότι το παιδί σας υποφέρει από συναισθηματικά ή ψυχικά προβλήματα είναι σημαντικό να αναζητήσετε την βοήθεια ενός ειδικού που εμπιστεύεστε.

Ιατρικές παθήσεις

Ορισμένες ιατρικές παθήσεις μπορεί να ευθύνονται για υπερκινητικότητα στο παιδί, όπως ο υπερθυρεοειδισμός, που μπορεί να δημιουργήσει μια πληθώρα συμπτωμάτων συμπεριλαμβανομένης της υπερκινητικότητας.

Ακόμη όμως και γενετικοί λόγοι μπορούν να κάνουν το παιδί σας υπερδραστήριο. Είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε έναν ειδικό για να βρείτε τι κρύβεται κάτω από την συμπεριφορά του παιδιού σας.

Έλλειψη άσκησης

Τα παιδιά είναι καλό να είναι δραστήρια και ενεργητικά. Όταν δεν ασκούνται αρκετά τότε η συσσωρευμένη ενέργεια τους τα οδηγεί σε υπερκινητικότητα.

Βρείτε μια δραστηριότητα που αρέσει στο παιδί σας και παράλληλα θα του επιτρέπει να εκτονώνεται. Μπορεί να είναι ένα άθλημα ή ακόμη και να παίζετε παρέα στην παιδική χαρά.

Έλλειψη ύπνου

Σε αντίθεση με εμάς τους ενήλικες, που η έλλειψη ύπνου μας κάνει υποτονικούς, τα παιδιά μπορεί να παρουσιάσουν υπερκινητικότητα όταν είναι κουρασμένα.

Ακόμη και μερικές λίγες ώρες να χάσουν από τον ύπνο τους, η πιθανότητα να είναι υπερκινητικά αυξάνεται. Όταν το παιδί χάνει τον ύπνο του το σώμα του παράγει περισσότερη κορτιζόλη και αδρεναλίνη για να κρατήσει σε εγρήγορση.