Έχετε ποτέ αναρωτηθεί με ποιο τρόπο επηρεάζονται τα δίγλωσσα μωρά που από μικρά εκτίθενται σε διαφορετικές γλώσσες; Πάντοντε πίστευα ότι θα είναι μπερδεμένα, δεν θα μπορούν να επικονωνήσουν σωστά τα συναισθήματα τους και θα δυσκολεύονται στις κοινωνικές τους συναναστροφές.

Από ότι φαίνεται οι ανησυχίες μου είναι λανθασμένες. Αυτό διότι η ανάπτυξη του εγκεφάλου των μωρών που εκτίθενται σε διαφορετικές γλώσσες επηρεάζεται για την κατάκτηση της γλώσσας ακόμη και πριν από τη γέννηση.

Διαβάστε επίσης: Παιδί: Πώς θα το βοηθήσουμε να μάθει ξένες γλώσσες

Εδώ και καιρό οι έρευνες μας έχουν δείξει ότι τα νεογέννητα έχουν μια φυσική προτίμηση στην ακρόαση της ομιλίας και μπορούν ακόμη και να διακρίνουν διαφορετικές γλώσσες με βάση το ρυθμό τους. Όμως τώρα οι έρευνες φέρνουν νέα ευρήματα που εντυπωσιάζουν.

Πώς αναπτύσσεται ο εγκέφαλος στα δίγλωσσα μωρά

Η νέα έρευνα θέλησε να ανακαλύψει με ποιο τρόπο η προγεννητική έκθεση σε διάφορες γλώσσες μπορεί να επηρεάσει τον βρεφικό εγκέφαλο και την αντίδρασή του σε ήχους ακόμη και τις πρώτες ημέρες της ζωής.

Η ανακάλυψη αυτή βασίζεται σε προηγούμενη έρευνα που έδειξε διακριτά μοτίβα εγκεφαλικής δραστηριότητας σε μωρά 4 μηνών που μεγάλωσαν σε δίγλωσσες οικογένειες.

Τώρα, οι επιστήμονες θέλησαν να κατανοήσουν πώς αυτές οι πρώιμες εμπειρίες με πολλαπλές γλώσσες μπορεί να επηρεάσουν την ανάπτυξη άλλων γνωστικών δεξιοτήτων σε αυτά τα μωρά.

Τα αποτελέσματα ερμηνεύτηκαν υπό το σκεπτικό ότι η δίγλωσση μητρική ομιλία, σε σύγκριση με τη μονόγλωσση, χαρακτηρίζεται από μεγαλύτερη πολυπλοκότητα στο ηχητικό σήμα ομιλίας, καθιστώντας τα νεογέννητα από δίγλωσσες μητέρες πιο ευαίσθητα σε ένα ευρύτερο φάσμα συχνοτήτων ομιλίας χωρίς να δημιουργούν ιδιαίτερα ισχυρή απόκριση σε κάποια από αυτές.

Τα αποτελέσματα συμβάλλουν σε ένα διευρυνόμενο σώμα ερευνών που υποδεικνύουν την επίδραση των προγεννητικών εμπειριών στην απόκτηση της γλώσσας και υπογραμμίζουν την αναγκαιότητα της συμπερίληψης της προγεννητικής γλωσσικής έκθεσης στις αναπτυξιακές μελέτες για την απόκτηση της γλώσσας, μια μεταβλητή που συχνά παραβλέπεται αλλά είναι ικανή να επηρεάσει τα αποτελέσματα της έρευνας.

Όσο για την κοινωνική ζωή των δίγλωσσων μωρών; Καθώς φαίνεται από τις έρευνες όχι μόνο δεν επηρεάζεται αρνητικά, αλλά μάλιστα αναπτύσσουν με μεγαλύτερη ευκολία βασικές συναισθηματικές και κοινωνικές δεξιότητες, όπως η συμπόνια και η επικοινωνία!

Πώς να εκθέσετε το μωρό σας σε διάφορες γλώσσες

Αν γνωρίζετε μια ή περισσότερες ξένες γλώσσες, τότε αξίζει να εκθέσετε το μωράκι σας σε αυτές από πολύ μικρή ηλικία.

Μπορεί ο κάθε γονιός να μιλάει άλλη γλώσσα στο μωράκι σας, μπορείτε να βλέπετε εκπομπές και ταινίες σε διαφορετικές γλώσσες αλλά και να διαβάζετε παραμύθια σε άλλες γλώσσες!