Το παιδάκι σας τον πρώτο καιρό της ζωής του μοιάζει με πραγματικό άγγελο, ακόμη και αν σας κρατάει αρκετές φορές ξύπνιους τα βράδια. Τις υπόλοιπες ώρες είναι τόσο ήρεμο και μόνο στη σκέψη του χαλαρώνετε. Πολλές φορές όμως καθώς το παιδί σας μεγαλώνει και αποκτάει λόγο και άποψη, ίσως να “σπάει” η αγγελική του εικόνα. Ωστόσο, η αποδοχή σας είναι κρίσιμης σημασίας για την υγιή του ανάπτυξη.

Τα παιδιά πράγματι μπορεί να σχηματίσουν συμπεριφορές τις οποίες δυσκολεύεστε να δεχτείτε. Μπορεί να απαιτεί αυτό που θέλει, την ώρα που το θέλει δίχως συμβιβασμούς, μπορεί να σας παρακούει σε πολλά πράγματα και ίσως ακόμα και να σας αντιμιλά.

Διαβάστε επίσης: Ανωριμότητα ή ΔΕΠΥ: Προσέξτε τα μικρότερα παιδιά της τάξης

Φυσικά είναι καθησυχαστικό να γνωρίζετε ότι δεν είστε μόνοι. Πολλοί γονείς δυσκολεύονται να αποδεχτούν τις συμπεριφορές και τα στοιχεία του χαρακτήρα που δεν τους αρέσουν στο παιδί που αγαπούν και υπάρχουν λόγοι για αυτό.

Κατανόηση και όχι κριτική

Αν το παιδί σας κάνει κάτι το οποίο εσείς δεν αποδέχεστε και δεν εγκρίνετε πιθανόν να το κρίνετε ή να το αγνοήσετε, για να μην χρειαστεί να το αντιμετωπίσετε.

Η αλήθεια είναι ότι μπορεί να μην έχετε τον έλεγχο στη συμπεριφορά του παιδιού σας, όμως αν το κρίνετε πιθανόν να φέρει το αντίθετο επιθυμητό αποτέλεσμα, καθώς το παιδί σας θα θελήσει να αντιδράσει.

Αντί λοιπόν να αγνοήσετε ή να επικρίνετε τη συμπεριφορά που δεν εγκρίνετε προσπαθήστε να δείξετε κατανόηση και να δείξετε συμπόνια.

Αν για παράδειγμα το παιδί σας δεν θέλει να διαβάσει, πείτε του ότι και εσείς σήμερα δε θα θέλατε να πάτε στη δουλειά, αλλά δυστυχώς δεν μπορείτε.

Με τον τρόπο αυτό δεν ξεπερνάτε τα όρια σας αλλά δείχνετε στο παιδί σας πόσο πολύ το κατανοείτε.

Μπερδεύουμε την αποδοχή με την αρεσκεία

Πολλές φορές πιστεύουμε ότι για να αποδεχτούμε κάτι πρέπει να μας αρέσει, όμως αυτό δεν είναι αλήθεια.

Μπορούμε να αποδεχτούμε τα παιδιά μας ακόμη και αν δεν τα… “συμπαθούμε” όλες τις ώρες, καθώς αυτό δεν επηρεάζει την αγάπη που έχουμε για αυτά.

Η αποδοχή σημαίνει ότι γνωρίζετε ακριβώς ποιο είναι το άτομο που έχετε απέναντι σας και δεν προσπαθείτε να αλλάξετε την εικόνα αυτού του ατόμου.

Επίσης πολλές φορές όταν δεν μας αρέσει κάτι σε κάποιον επικεντρωνόμαστε σε αυτό το χαρακτηριστικό και σε αυτό το άτομο, αγνοώντας το τι συμβαίνει σε εμάς.

Αντί λοιπόν να επικεντρώνεστε στο παιδί σας όταν κάνει κάτι που δυσκολεύεστε να αποδεχτείτε, ψάξτε λίγο μέσα σας και αναρωτηθείτε με ποιο τρόπο η μη αποδοχή επηρεάζει τη σχέση σας με το παιδί σας αλλά και πώς θα θέλατε να αντιδράσει ο δικός σας γονιός.

Έτσι θα μπορέσετε με μεγαλύτερη ευκολία να δείξετε συμπόνια και κατανόηση.

Μας επηρεάζουν τα κοινωνικά πρότυπα

Είναι πολύ πιθανό να έχουμε χτίσει μέσα μας την ιδανική εικόνα που μας έχει προβάλει η κοινωνία για το πώς θα πρέπει να είναι ένα παιδί.

Έτσι όταν βλέπουμε ότι το παιδί μας δεν είναι όπως το είχαμε οραματιστεί, είναι πιθανό να φοβόμαστε ότι δεν θα γίνει ποτέ αποδεκτό από την κοινωνία.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να σέβεστε την μοναδική προσωπικότητα του παιδιού, ενθαρρύνοντάς το να διαμορφώσει την ζωή του, όπως την θέλει, με αρχές, αξίες και όρια.

Έτσι θα εξελιχθεί σε έναν υγιή ενήλικα, που θα σέβεται και θα εκτιμά τόσο τον εαυτό του όσο και τους γύρω του.