Ο καύσωνας κατά την καλοκαιρινή περίοδο μπορεί να επηρεάσει τους πάντες. Αυτές όμως που είναι λιγάκι πιο ευαίσθητες όταν το θερμόμετρο ανεβαίνει είναι φυσικά οι έγκυες γυναίκες. Σύμφωνα μάλιστα με μια έρευνα η έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες έχει συνδεθεί με υψηλότερο κίνδυνο σοβαρής μητρικής νοσηρότητας. Μπορούμε να κατανοήσουμε λοιπόν ότι η εγκυμοσύνη το καλοκαίρι κρύβει κινδύνους από τους οποίους οι γυναίκες πρέπει να προφυλαχτούν καταλλήλως.

Διαβάστε επίσης: Εγκυμοσύνη: Η ιδανική άσκηση που πρέπει να ξεκινήσετε αυτό το καλοκαίρι

Ανάλογα με το τρίμηνο στο οποίο βρίσκεστε οι καλοκαιρινές συνθήκες μπορούν να σας επηρεάσουν διαφορετικά.

  • Πρώτο τρίμηνο: Στην αρχή της εγκυμοσύνης, η ικανότητα του σώματος να ρυθμίσει τη θερμοκρασία του σώματος μπορεί να επηρεαστεί εξαιτίας των ορμονικών αλλαγών. Οι γυναίκες που βρίσκονται σε αυτή τη φάση της εγκυμοσύνης μπορεί να είναι πιο ευαίσθητες στον καύσωνα, τη ναυτία και την κούραση. Συμπτώματα τα οποία επιδεινώνονται εξαιτίας της ζέστης.
  • Δεύτερο τρίμηνο: Η περίοδος που είναι η πιο χαλαρή για τις περισσότερες εγκύους, καθώς οι ναυτίες συνήθως έχουν σταματήσει και τα επίπεδα ενέργειας αρχίζουν και αυξάνονται. Ωστόσο, το αυξημένο σωματικό βάρος και ο αυξημένος όγκος αίματος μπορεί να κάνουν τις έγκυες γυναίκες πιο επιρρεπείς στη ζέστη και τον ιδρώτα. Το πρήξιμο στα άκρα επίσης μπορεί να είναι πιο έντονο λόγω της κατακράτησης υγρών.
  • Τρίτο τρίμηνο: Κατά το τέλος της εγκυμοσύνης, οι εγκυμονούσες πιθανόν να αισθάνονται πιο άβολα στη ζέστη. Η φυσική μόνωση του οργανισμού αυξάνεται εξαιτίας της αύξησης βάρους και των ορμονικών αλλαγών, κάνοντας τις έγκυες γυναίκες πιο ευαίσθητες στη ζέστη. Επίσης κατά τη διάρκεια της ζέστης το πρήξιμο, κυρίως στα πόδια και τους αστραγάλους γίνεται και πιο έντονο, ενώ παράλληλα το σώμα δουλεύει σκληρά να διατηρήσει μια χαμηλή θερμοκρασία, γεγονός που το κάνει να χάνει υγρά.

Πως θα προστατεύσετε την εκγυμοσύνη το καλοκαίρι

Υπάρχουν μερικά πράγματα τα οποία θα πρέπει να κάνετε αν είστε εγκυμονούσα το καλοκαίρι και άλλα που δεν θα πρέπει! Ας τα εξετάσουμε λιγάκι παραπάνω.

Τι να κάνετε:

  • Ενυδατωθείτε: Η ενυδάτωση είναι πάντα πρωτεύουσας σημασίας αλλά πόσο μάλλον το καλοκαίρι και πόσο μάλλον για τις έγκυες γυναίκες. Η αφυδάτωση μπορεί να οδηγήσει σε ζαλάδα και κούραση για αυτό και είναι σημαντικό να φροντίσετε να καταναλώνετε 8 με 10 ποτήρια νερό ημερησίως.
  • Βάλτε αντηλιακό: Η εγκυμοσύνη μπορεί να κάνει το δέρμα πιο ευαίσθητο στο ηλιακό φως αυξάνοντας τις πιθανότητες καψίματος. Για τον λόγο αυτό μην ξεχάτε να εφαρμόζετε στο δέρμα σας ένα αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας.
  • Παραμείνετε σε δροσερά μέρη: Αποφύγετε να εκτίθεστε σε έντονη ζέστη και επιλέξτε να παραμένετε σε χώρους που κλιματίζονται. Εξετάστε ακόμη και το ενδεχόμενο να έχετε μαζί σας ένα φορητό ανεμιστηράκι για να δροσίζεστε αν τύχει και εκτεθείτε στον καύσωνα.
  • Επιλέξτε φαρδιά ρούχα που “αναπνέουν”: Φορέστε ρούχα από βαμβάκι ή λινά, τα οποία είναι πιο φαρδιά έτσι ώστε να διατηρείται η κυκλοφορία του αέρα γύρω από το σώμα σας και να αποφύγετε την υπερβολική εφίδρωση.
  • Κάντε τακτικά διαλείμματα: Πάρτε λίγο χρόνο μέσα στη μέρα σας για να ξεκουραστείτε, ειδικά αν αισθάνεστε κόπωση ή αν έχετε ζεσταθεί αρκετά, ενώ όσο έχει έντονη ζέστη αποφύγετε έντονες μορφές άσκησεις που θα σας κουράσουν.

Τι να μην κάνετε:

  • Μην παραλείπετε γεύματα: Η ζέστη μπορεί να μειώσει την όρεξη σας για φαγητό, αλλά είναι σημαντικό να εξακολουθείτε να τρώτε τα γεύματα σας, καθώς εσείς χρειάζεστε ενέργεια και το μωράκι σας πρέπει να μεγαλώσει. Όταν παραλείπετε τα γεύματα σας προκαλείτε διακυμάνσεις στα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σας αυξάνοντας τις πιθανότητες επιπλοκών στην εγκυμοσύνη που σχετίζονται με τη θερμότητα.
  • Περιορίστε την κατανάλωση καφεΐνης: Η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση. Όσο δύσκολο και είναι λοιπόν, επιλέξτε αντί για δύο ή τρεις κούπες νερό, να καταναλώσετε νερό ή φυσικούς χυμούς φρούτων.
  • Μην αγνοείτε ανησυχητικά σημάδια: Δώστε βάση σε τυχόν συμπτώματα που σχετίζονται με τον καύσωνα, όπως η ζαλάδα, η ναυτία, ταχυκαρδία, εφίδρωση. Αν παρατηρήσετε ένα από αυτά τα συμπτώματα είναι σημαντικό να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας.

Γιατί είναι σημαντικό να προφυλαχτείτε από τον καύσωνα

Η κατάλληλη προστασία από τον καύσωνα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι σημαντική και για τη μητέρα αλλά και για το ίδιο το παιδί. Μια σερά ερευνών που καλύπτουν περισσότερα από 100 χρόνια μας επέτρεψαν να δούμε τις επιπτώσεις του καύσωνα καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής ενός ατόμου. Ορισμένες μελέτες παρακολούθησαν στενά τις εγκυμοσύνες για να παρατηρήσουν τυχόν αρνητικές επιπτώσεις στο παιδί. Άλλες βασίστηκαν σε μητρώα πληθυσμού που κατέγραφαν την ημερομηνία και τον τόπο γέννησης, επιτρέποντας στους ερευνητές να εκτιμήσουν την ενδομήτρια έκθεση του ατόμου στη θερμότητα.

Η πλειονότητα των μελετών συνέδεε τις επιβλαβείς μακροπρόθεσμες επιπτώσεις με την αυξημένη έκθεση στη θερμότητα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Συγκεκριμένα, βρέθηκαν συσχετίσεις με χειρότερες εκπαιδευτικές επιδόσεις και χαμηλότερο εισόδημα στη μετέπειτα ζωή. Για παράδειγμα, στις ΗΠΑ, το ετήσιο εισόδημα στην ηλικία των 30 ετών μειωνόταν κατά 56 δολάρια  για κάθε επιπλέον ημέρα με θερμοκρασίες άνω των 32°C κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου της εγκυμοσύνης της μητέρας.

Οι έρευνες διαπίστωσαν επίσης επιβλαβείς επιπτώσεις στην υγεία, όπως αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και υπέρτασης, καθώς και παιδικό άσθμα και πνευμονία. Πολλές μελέτες έδειξαν επίσης συνδέσεις με ψυχικές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του αυξημένου κινδύνου διατροφικών διαταραχών και σχιζοφρένειας. Στην πραγματικότητα, προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι ο μήνας που γεννιέται ένα μωρό συνδέεται εδώ και καιρό με τον κίνδυνο ψυχικών ασθενειών. Η έρευνά μας υποδηλώνει ότι η έκθεση στη θερμότητα θα μπορούσε να είναι ένας από τους λόγους πίσω από αυτό.