Πώς επηρεάζει η οικογενειακή δυναμική την ψυχική μας υγεία; Οι στενότερες σχέσεις με την οικογένεια συνδέονται με υψηλότερα επίπεδα ψυχικής ευημερίας, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης της γνωστικής λειτουργίας και της κοινωνικότητας για όλα τα μέλη, σύμφωνα με έκθεση του Πανεπιστημίου Krea.

Μάλιστα, η οικογενειακή εγγύτητα επηρεάζει την ψυχική ευημερία των νέων ενηλίκων δύο φορές περισσότερο από το εισόδημά τους.

Διαβάστε επίσης: Οικογένεια: Η ευτυχία βρίσκεται στα… απλά

Η οικογένεια και οι κοινωνικές συνθήκες στις οποίες αυτή διαμορφώνεται αποτελούν τα θεμέλια για την προστασία και προαγωγή της ψυχοδιανοητικής και σωματικής υγείας στην υπόλοιπη ζωή.

Συγκεκριμένα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon, λένε ότι άνθρωποι που περνούν χρόνο με την οικογένεια και τους φίλους τους βρίσκουν πιο υγιείς τρόπους να αντιμετωπίζουν το στρες.

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο PLOS ONE έδειξε ότι τα επίπεδα άγχους, ευτυχίας και ευημερίας των συμμετεχόντων προβλέπονταν καλύτερα από τη δύναμη του κοινωνικού τους κύκλου παρά από τα δεδομένα σωματικής υγείας που συλλέγονταν από ένα fitness tracker. Αυτό δείχνει πόσο σημαντικός είναι ο χρόνος με την οικογένεια (ή τους στενούς φίλους που αποκαλείτε οικογένεια).

Επιπλέον, σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Γήρανσης, οι ηλικιωμένοι που διατηρούν στενές σχέσεις με τον/την σύζυγο, τα παιδιά, τα αδέλφια και τους φίλους τους έχουν καλύτερη επεισοδιακή μνήμη, αυξημένες γνωστικές λειτουργίες, καθώς και μικρότερη φθορά του σώματος και του εγκεφάλου από το άγχος.

Αποσυνδεθείτε από τις συσκευές και συνδεθείτε με την οικογένεια

Κινητά, τάμπλετ, υπολογιστές, τηλεοράσεις… προσπαθήστε να τα αφήσετε στην άκρη όταν βρίσκεστε με τα παιδιά σας. Μην ξεχνάτε ότι οι διακοπές είναι μία καλή ευκαιρία για να περάσετε ποιοτικό χρόνο με όλη την οικογένεια.

Υπάρχουν φορές που για να περάσει η ώρα μας ανοίγουμε την τηλεόραση ή «σκρολάρουμε» στο κινητό. Όταν αυτό συμβαίνει συχνά και συστηματικά, επηρεάζει τα παιδιά ωθώντας τα να κάνουν και αυτά το ίδιο καθώς είναι κατά βάση μιμητικά.

Είναι πολύ σημαντικό να δώσετε το καλό παράδειγμα και να βάλετε τη συσκευή σας στο «μην ενοχλείτε» για να περάστε μαζί όμορφες στιγμές.

Οι περισσότεροι γονείς αναφέρουν, ότι τα παιδιά τους περνούν περισσότερο χρόνο έξω με φίλους, έχουν περισσότερη ενέργεια, καλύτερη διάθεση και είναι πιο δραστήρια όταν  όταν αφήνουν τα κινητά τηλέφωνα και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια στην άκρη.

Tech-free διακοπές

  • Αφήνουμε τα πολλά gadgets και παίρνουμε μαζί περισσότερα παιχνίδια. Έτσι, μπορούμε να συζητήσουμε, να παίξουμε και να γευματίσουμε απερίσπαστοι.
  • Ορίζουμε το χρονικό διάστημα μέσα στην ημέρα στο οποίο θα κάνουμε χρήση της τεχνολογίας οικογενειακώς. Η ώρα αυτή μπορεί να είναι πάντα η ίδια ή μπορεί να αλλάζει κάθε μέρα.
  • Παίζουμε παιχνίδια και κάνουμε δραστηριότητες όλοι μαζί για να διασκεδάσουμε και να δημιουργήσουμε αναμνήσεις.