Γνωρίζατε πως όσο πιο πολύ αγκαλιάζουμε τα παιδιά μας τόσο περισσότερο αναπτύσσεται ο εγκέφαλός τους;

Ως μωρά, υπάρχουν πολύ λίγες συνδέσεις μεταξύ των εγκεφαλικών τους κυττάρων. Οι συνδέσεις αυτές ενισχύονται όταν εκείνα λαμβάνουν νέες πληροφορίες μέσω των αισθήσεων και των εμπειριών τους και μάλιστα, όταν ένα μωρό διεγείρεται επαρκώς, αυτές οι συνδέσεις συμβαίνουν με ταχύτατο ρυθμό (ένα εκατομμύριο ανά δευτερόλεπτο). Από την άλλη πλευρά, όταν δεν υπάρχει επαρκής διέγερση, τότε η ευκαιρία να δημιουργηθούν αυτές οι συνδέσεις θα μπορούσε να χαθεί για πάντα…

Διαβάστε επίσης: Γέλιο: Τι μπορεί να κρύβει για το μωρό σας;

Είναι πολύ σημαντικό να αγκαλιάζουμε το μωρό μας

Η ηλικία από τη γέννηση μέχρι και τα 3 έτη είναι μια κρίσιμη περίοδος «πλαστικότητας» του εγκεφάλου. Αργότερα, ο εγκέφαλος δεν είναι τόσο «μεταβλητός» και οι νευρικές συνδέσεις δεν γίνονται με τόσο γρήγορο ρυθμό.

Οι αγκαλιές σε αυτή τη φάση, βοηθούν σημαντικά στην εγκεφαλική ανάπτυξη.

Άλλωστε, τα μωρά και τα μικρά παιδιά λαχταρούν την ανθρώπινη επαφή. Πολύ πριν κατανοήσουν τη γλώσσα, συνδέονται με τους γονείς ή τους φροντιστές τους μέσω της αφής. Οποιαδήποτε διέγερση στο δέρμα του μωρού, διεγείρει ένα μεγάλο τμήμα του εγκεφάλου και επιτρέπει τη δημιουργία πολλαπλών συνδέσεων.

Με απλά λόγια, με το να κρατάτε το μωρό σας στην αγκαλιά σας, συμβάλλετε στο να γίνει πιο έξυπνο!

Βρεφικό μασάζ

Το βρεφικό μασάζ είναι άλλος ένας εξαιρετικός τρόπος για να διεγείρετε το δέρμα του μωρού και να προκαλέσετε αυτές τις συνδέσεις στον εγκέφαλο. Ενώ κάνετε το μασάζ, καλό είναι επίσης να του μιλάτε. Κρατήστε οπτική επαφή και ονοματίστε τα σημεία του σώματός του. Έτσι, έχει την ευκαιρία να επεξεργαστεί τρεις αισθήσεις: της όρασης αφού εστιάζει στο πρόσωπό σας, της ακοής αφού ακούει τη φωνή σας και τέλος το μωρό αντιλαμβάνεται την αίσθηση της αφής.

Εντάξτε τις αγκαλιές στην καθημερινή ρουτίνα

Τα μικρά παιδιά ευδοκιμούν στη ρουτίνα καθώς οι ρουτίνες τους προσφέρουν ασφάλεια και σταθερότητα. Όταν ξέρουν τι να περιμένουν, είναι πιο ήρεμα. Τι θα λέγατε λοιπόν κάθε πρωί να ξεκινά με μια αγκαλιά και κάθε βράδυ να τελειώνει η μέρα επίσης με μια αγκαλιά ενώ διαβάζετε ένα βιβλίο στο παιδί σας;

Καθώς το παιδί μεγαλώνει, οι αγκαλιές εξακολουθούν να παίζουν σημαντικό ρόλο στην κοινωνικο-συναισθηματική του ανάπτυξη, την ψυχική του υγεία και την αίσθηση του εαυτού του. Εντάξτε τις αγκαλιές στη ρουτίνα μετά το σχολείο ή μια συνάντηση με φίλους τώρα το καλοκαίρι ενώ το παιδί σας μιλά για την ημέρα του, τα επιτεύγματα, τις προκλήσεις και τους φόβους του.

Πρόκειται για μια απαραίτητη διαδικασία που συμβάλλει σε μια υγιή ανάπτυξη, αφού βοηθά το παιδί να κατανοήσει συγκεχυμένες έννοιες και να αναπτύξει την ικανότητά να επικοινωνεί, δεξιότητες που με τη σειρά τους βοηθούν στο «χτίσιμο» της αυτοεκτίμησης και την αυτονομίας του παιδιού.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: