Τα αγριολούλουδα αποτελούν μέρος ενός πολύπλοκου οικοσυστήματος που καθιστά τη ζωή δυνατή και, παράλληλα, πιο όμορφη.

Ορισμένα αγριολούλουδα είναι έντονα χρωματισμένα και άλλα είναι πιο διακριτικά στην εμφάνισή τους. Κάποια φτάνουν μέχρι τον ουρανό και άλλα μένουν κοντά στη γη. Κάποια ανθίζουν νωρίς και άλλα αργότερα.

Διαβάστε επίσης: Παιδί: Νέα έρευνα αποκαλύπτει πώς μπορούμε να «διώξουμε» τους φόβους του

Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος συνέχεια από πάνω τους, να τα κλαδεύει, να τα ποτίζει συνεχώς, να τα ξεχορταριάζει και να προσπαθεί να τα «δαμάσει». Τα αγριολούλουδα δεν ήταν ποτέ γραφτό να γίνουν ένας τέλεια περιποιημένος κήπος. Και αυτό είναι που τα κάνει τόσο ξεχωριστά.

Το ίδιο ισχύει και για τα παιδιά…

Δεν είναι εύκολο να τα μεγαλώσεις

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι τα αγριολούλουδα είναι εύκολο να καλλιεργηθούν. Αυτή είναι μια συνηθισμένη παρανόηση μεταξύ των μη κηπουρών, όπως μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι το μεγάλωμα των παιδιών είναι εύκολο πριν αποκτήσουν τα δικά τους παιδιά.

Σύμφωνα με το Τμήμα Φυσικών Πόρων του Μίσιγκαν, αυτό που χρειάζονται τα αγριολούλουδα για να ευδοκιμήσουν είναι «πολλή προσοχή και υπομονή, τουλάχιστον στην αρχή».

Για την ακρίβεια, «μην περιμένετε να δείτε άνθη τον πρώτο χρόνο, ή ακόμη και τον δεύτερο με ορισμένα είδη. Αλλά η ανταμοιβή αξίζει τον κόπο και την αναμονή».

Η κηπουρική αρχίζει να μοιάζει υπερβολικά με τη γονική μέριμνα…

Είναι προσαρμοστικά

Μπορείτε να βρείτε αγριολούλουδα να ξεπροβάλλουν από τις ξηρές ρωγμές του εδάφους της ερήμου μέχρι και ανάμεσα από βράχια – ευδοκιμούν σε όλες τις συνθήκες.

Έχουν μια εκπληκτική ικανότητα προσαρμογής και είναι από τα πρώτα φυτά που επιβιώνουν και ευδοκιμούν όταν το περιβάλλον αλλάζει.

Όπως τα αγριολούλουδα, έτσι και τα παιδιά μπορούν να ανταπεξέλθουν σε κάθε δυσκολία αν είναι καλά εξοπλισμένα για να το κάνουν αυτό – αν τους δοθεί το σωστό ξεκίνημα στη ζωή.

Πώς; Χρειάζονται ένα απαραίτητο εφόδιο: Ψυχική ανθεκτικότητα.

Ψυχική ανθεκτικότητα είναι η ικανότητα να ανακάμπτεις από δύσκολες καταστάσεις και να συνεχίζεις παρά τις αναποδιές της ζωής. Είναι σαν ένας «μυς» που δυναμώνει με κάθε εμπόδιο.

Πώς «καλλιεργούμε» την ψυχική ανθεκτικότητα

Οι γονείς που μεγαλώνουν τα πιο δυνατά και ανθεκτικά παιδιά δημιουργούν ένα περιβάλλον που τους επιτρέπει να κάνουν λάθη και να μη φοβούνται την αποτυχία.

Το να ρωτάτε «πώς είσαι;» δείχνει ότι σας ενδιαφέρει κάτι περισσότερο από το τι πετυχαίνουν και είναι πιθανό να έχει ως αποτέλεσμα να νιώθουν πιο άνετα να μοιραστούν μαζί σας τις ανησυχίες τους.

Η υπερβολική κριτική μπορεί να οδηγήσει τα παιδιά να αναπτύξουν έναν «ψεύτικο εαυτό» ή μια τεχνητή προσωπικότητα που χρησιμεύει ως στρατηγική αντιμετώπισης για να κερδίσουν αγάπη και υποστήριξη.

Με την πάροδο του χρόνου, αυτό μπορεί να τα οδηγήσει στο να επιλέγουν λάθος φίλους, συντρόφους ή καριέρες, επειδή ουσιαστικά ζουν τη ζωή κάποιου άλλου.

Μπορείτε να θέσετε προσδοκίες για τα παιδιά σας, αλλά θα πρέπει, επίσης, να γνωρίζουν ότι η αγάπη σας δεν εξαρτάται από την εκπλήρωσή τους.

Επιπλέον, επιβραβεύοντας τη δουλειά και όχι το αποτέλεσμα, ενθαρρύνετε το παιδί σας να δοκιμάζει νέα πράγματα και να επιμένει στις εργασίες, ακόμη και αν δεν τα καταφέρνει αμέσως.

Τα άτομα με αυτή τη νοοτροπία είναι πιο πιθανό να αγκαλιάζουν τις προκλήσεις και δεν αφήνουν την επιτυχία τους να καθορίζεται από τη σύγκριση με άλλους, παρά μόνο με τον εαυτό τους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: