Τα παιδιά λατρεύουν την επαφή με τη φύση. Τα βλέπεις να τρέχουν στο γκαζόν, να ανεβαίνουν στα δέντρα, να παίζουν με τα ζωάκια και καταλαβαίνεις πόσο πιο χαρούμενα είναι εκεί!

Ενώ λοιπόν και από μόνοι μας μπορούμε να καταλάβουμε πόσο θετικά επιδρά η φύση στα παιδιά, οι επιστήμονες θέλησαν να αναλύσουν λίγο περισσότερο την επιρροή αυτή από πρώιμη κιόλας ηλικία. Ήδη υπάρχει μια πληθώρα ερευνών για την επίδραση της φύσης στην ψυχική υγεία, ωστόσο ελάχιστες είχαν επικεντρωθεί στις πολύ μικρές ηλικίες.

Διαβάστε επίσης: Παιδιά: Αφήστε τα να παίξουν στη φύση και να… λερωθούν!

Μια νέα μελέτη στόχευσε να κατανοήσει με ποιο τρόπο η διαβίωση κοντά στη φύση, από τις πρώτες κιόλας μέρες της ζωής των παιδιών, επηρεάζει τα μικρά παιδιά σε συναισθηματικά ζητήματα όπως το άγχος και η κατάθλιψη.

Η μελέτη ανέλυσε όσα δήλωσαν οι γονείς για τη συμπεριφορά των παιδιών από ηλικίας 2 έως 11 ετών, για να κατανοηθεί ο αντίκτυπος της πρώιμης έκθεσης σε χώρους πρασίνου. Οι ερευνητές συνέδεσαν αυτές τις αναφορές συμπεριφοράς με τα δορυφορικά δεδομένα που ποσοτικοποιούσαν την πυκνότητα της βλάστησης γύρω από τις κατοικίες των παιδιών κατά τη γέννησή τους. Τα στοιχεία αυτά ήταν για 2.103 παιδιά.

Οι ερευνητές έφτασαν στο συμπέρασμα πως τα παιδιά που έμεναν σε περιοχές με περισσότερη βλάστηση είχαν μειωμένα συναισθηματικά προβλήματα. Η σχέση αυτή ίσχυε ανεξαρτήτως του φύλου του παιδιού, του μορφωτικού επιπέδου των γονέων και την κοινωνικοοικονομική κατάσταση της οικογένειας.

«Μας προκαλέι πολύ μεγάλη εντύπωση το γεγονός ότι οι ευεργετικές επιδράσεις της φύσης δεν παρατηρήθηκαν σε μεγαλύτερα παιδιά, ηλικίας 6 έως 11 ετών, τα οποία πιθανότατα περνούσαν περισσότερο χρόνο μακριά από το άμεσο οικιστικό τους περιβάλλον, κυρίως στο σχολείο.

Το εύρημα αυτό υποδηλώνει ότι η επίδραση των χώρων πρασίνου στην ψυχική υγεία μπορεί να είναι ιδιαίτερα κρίσιμη κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής ενός παιδιού, όταν είναι πιο πιθανό να περνάει χρόνο στο σπίτι», δήλωσαν οι επιστήμονες.

Παρόλο που η μελέτη δεν έλαβε υπόψη την ποιότητα ή την προσβασιμότητα των χώρων πρασίνου, ούτε εξέτασε τις επιπτώσεις άλλων περιβαλλοντικών παραγόντων, όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση ή η ασφάλεια της γειτονιάς, οι οποίοι θα μπορούσαν επίσης να επηρεάσουν την ψυχική υγεία, μας δίνει πολύ χρήσιμες πληροφορίες για το πόσο πολύ η επαφή με τη φύση μπορεί να ωφελήσει τα παιδιά από πολύ μικρή ηλικία.