Ως πολυάσχολοι γονείς, καθημερινά κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε να ανταποκριθούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο σε όλες μας τις υποχρεώσεις και βέβαια στις ανάγκες των παιδιών μας. Και παρόλο που συχνά οι απαιτήσεις μοιάζουν με άθλο, όσον αφορά τα παιδιά, τα πράγματα είναι μάλλον πολύ πιο απλά απ’ ό,τι νομίζουμε.
Ακολουθούν 7 κινήσεις που είναι αρκετές να κάνουν τα παιδιά τρισευτυχισμένα.
Διαβάστε επίσης: Ψυχική υγεία: Καθοριστική η σχέση με την οικογένεια
#1 Κάντε παύση και ακούστε
Όλοι, μικροί μεγάλοι, έχουμε ανάγκη την επικοινωνία. Εάν ένα παιδί είναι ιδιότροπο, θυμωμένο ή αγενές, ίσως το μόνο που χρειάζεται είναι να μιλήσει και να ακουστεί.
Σκεφτείτε: έχετε αφιερώσει χρόνο για να ακούσετε τα βαθύτερα συναισθήματα και τις ανησυχίες του παιδιού μέσα στην ημέρα;
Λίγο πριν τον ύπνο είναι μια πολύ καλή στιγμή σύνδεσης με το παιδί. Μπορείτε αν όχι κάθε βράδυ, τουλάχιστον τα περισσότερα, να αφιερώνετε λίγο χρόνο τη νύχτα για να ακούσετε ενεργά το παιδί χωρίς κρίση ή διακοπή.
Θυμηθείτε πως τα παιδιά θέλουν απλά να είμαστε εκεί και να τους προσφέρουμε άνευ όρων την αγάπη και την υποστήριξή μας.
#2 Η δύναμη της αγκαλιάς
Μελέτες δείχνουν ότι οι αγκαλιές βοηθούν στην ανάπτυξη του εγκεφάλου των παιδιών και όσο περισσότερες τόσο το καλύτερο!
Οι αγκαλιές βοηθούν επίσης στην κοινωνική και συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών και συμβάλλουν στην καθιέρωση υγιεινών συνηθειών και καλών συμπεριφορών.
Τα παιδιά που δέχονται πολλές αγκαλιές έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να αναπτύξουν ανθεκτικότητα και να είναι σε θέση να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους πιο αποτελεσματικά.
Άλλωστε, ποιος δεν χρειάζεται μια φυσική σύνδεση για να αισθάνεται ασφαλής; Όπως και να το δει κανείς, οι αγκαλιές είναι ζωή!
#3 Κεφάλαιο «επιβράδυνση»
Τι σημαίνει να επιβραδύνουμε ως οικογένεια; Πρακτικά, πρόκειται για τις στιγμές μέσα στην ημέρα κατά τις οποίες οι λίστες των υποχρεώσεων έρχονται σε δεύτερη μοίρα και τη θέση τους παίρνουν η συντροφικότητα, η χαλάρωση και η χαρά.
#4 Διαβάστε στο παιδί
Το διάβασμα περιλαμβάνει κι άλλα μικρά αλλά σπουδαία πράγματα που αναφέρθηκαν παραπάνω, όπως ακρόαση, αγκαλιά και επιβράδυνση.
Με το να διαβάζουμε στο παιδί μας του δείχνουμε πως νοιαζόμαστε να του αφιερώσουμε το χρόνο, την προσοχή και την αγάπη μας. Ο χρόνος διαβάσματος μπορεί εν τω μεταξύ να είναι και χαλαρωτικός και ενεργητικός. Κάθε νέα ιστορία μπορεί να πυροδοτήσει συζητήσεις που βοηθούν τα παιδιά να μοιραστούν περισσότερα σε σχέση με το τι τα ενδιαφέρει και τι έχουν στο μυαλό τους.
Αυτός ο ποιοτικός χρόνος μπορεί να γίνει ο ακρογωνιαίος λίθος μιας καθημερινής ρουτίνας που μας φέρνει πιο κοντά.
#5 Παίξτε
Έστω και για μόλις 30 λεπτά! Δείξτε στο παιδί πως σας ενδιαφέρουν όλα όσα του αρέσουν και βοηθήστε το να τα εξερευνήσει με διασκεδαστικούς και συναρπαστικούς τρόπους.
#6 Μην ξεχνάτε τις θετικές επιβεβαιώσεις
Τα παιδιά πρέπει να ακούσουν από τους πιο σημαντικούς ανθρώπους στη ζωή τους ότι είναι ανθεκτικά, ικανά, αξιαγάπητα…
Εκφράστε θετικές επιβεβαιώσεις, όπως:
- Μου αρέσει να είμαι μαζί σου.
- Είμαι περήφανος/η για το πόσο σκληρά προσπαθείς.
- Είσαι γενναίος/α.
- Με κάνεις χαρούμενο/η.
- Οι ιδέες σου είναι δημιουργικές.
- Μου αρέσει ο τρόπος που υποστηρίζεις τους φίλους σου.
- Πιστεύω σε σένα.
#7 Πείτε την αλήθεια
Οι γονείς συχνά κρύβουν πράγματα για να προστατεύσουν τα παιδιά ή επειδή απλά δεν θέλουν να ομολογήσουν κάτι που έχουν κάνει λάθος. Τα παιδιά όμως, όχι μόνο μπορούν να διαχειριστούν την ειλικρίνεια, αλλά την χρειάζονται. Μάλιστα, η απόκρυψη της αλήθειας σε δύσκολες στιγμές, μπορεί να τους προκαλέσει σύγχυση, φόβο ή θυμό.
Αφιερώστε λοιπόν χρόνο για να μοιραστείτε όσες πληροφορίες μπορείτε με τρόπους κατάλληλους για την ηλικία του παιδιού. Επιπλέον, ζητήστε συγγνώμη εάν χάσατε την ψυχραιμία σας ή κάνατε λάθος στον τρόπο με τον οποίο χειριστήκατε συναισθηματικά μια κατάσταση.
Το να λέτε στα παιδιά την αλήθεια για κάποιες δύσκολες καταστάσεις όπως και για τα ελαττώματά σας, τους δείχνει ότι τα σέβεστε και ότι εκτιμάτε τα συναισθήματά τους.