Η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας είναι ένας από τους κύριους παράγοντες κινδύνου για τη θνησιμότητα από μη μεταδοτικές ασθένειες. Μάλιστα, τα άτομα που κάνουν καθιστική ζωή έχουν 20% έως 30% αυξημένο κίνδυνο θανάτου σε σύγκριση με τα άτομα που ασκούνται.

Το ανησυχητικό είναι ότι 4 στα 5 παιδιά ηλικίας 11 έως 17 ετών δεν ασκούνται αρκετά, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Διαβάστε επίσης: Καλοκαιρινές δραστηριότητες για όλη την οικογένεια

Η καθιστική ζωή σχετίζεται με:

  • Παχυσαρκία, κακή καρδιομεταβολική υγεία, φυσική κατάσταση και συμπεριφορά, σε παιδιά και εφήβους.
  • Αυξημένη θνησιμότητα από όλα τα αίτια και αυξημένος κίνδυνος καρδιαγγειακών νοσημάτων, καρκίνου και διαβήτη τύπου 2, σε ενήλικες.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, υπάρχουν αξιοσημείωτες διαφορές ηλικίας και φύλου στα επίπεδα της καθιστικής ζωής:

  • Οι γυναίκες είναι λιγότερο δραστήριες από τους άνδρες κατά μέσο όρο 5 ποσοστιαίες μονάδες. Αυτό δεν έχει αλλάξει από το 2000 μέχρι σήμερα.
  • Μετά την ηλικία των 60 ετών τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας μειώνονται τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες.
  • Το 81% των εφήβων (ηλικίας 11-17 ετών) δεν ασκούνται αρκετά.
  • Τα έφηβα κορίτσια τείνουν να είναι λιγότερο δραστήρια από τα έφηβα αγόρια.

Η τακτική σωματική δραστηριότητα σχετίζεται με:

  • Βελτιωμένη φυσική κατάσταση, καρδιομεταβολική υγεία, υγεία των οστών, γνωστική υγεία, ψυχική υγεία και μείωση του σωματικού λίπους, για παιδιά και εφήβους.
  • Μειωμένο κίνδυνο θνησιμότητας από όλα τα αίτια, υπέρτασης, καρκίνου, διαβήτη τύπου 2 και πτώσεων., καθώς και βελτιωμένη ψυχική υγεία, γνωστική υγεία, πιο ποιοτικό ύπνο και μειωμένο σωματικό λίπος, για ενήλικες και ηλικιωμένους.
  • Μειωμένο κίνδυνο προεκλαμψίας, υπέρτασης κύησης, διαβήτη κύησης, υπερβολικής αύξησης βάρους, επιπλοκών κατά τον τοκετό, κατάθλιψης μετά τον τοκετό, για τις έγκυες και τις νέες μαμάδες.

Πόση σωματική δραστηριότητα χρειάζονται τα παιδιά

Μωρά (από περίπου 6 μηνών)

Η σωματική δραστηριότητα με το μωρό σας στο σπίτι δημιουργεί στιγμές σύνδεσης και χαράς. Κάθε δραστηριότητα φυσικά θα πρέπει να βασίζεται στα μικρά επιτεύγματα του μωρού σας, σε κινήσεις που το ίδιο αυθόρμητα μπορεί να κάνει.

Όπως δηλαδή τα παιχνίδια και τα ρουχαλάκια του είναι προσαρμοσμένα στο αντίστοιχο εξελεγκτικό στάδιο της ανάπτυξής του, έτσι πρέπει να είναι και οι ασκήσεις που θα επιλέξουμε για να ενδυναμώσουμε τα ποδαράκια του.

Οι ασκήσεις για μωρά πρέπει να επικεντρώνονται, επιπλέον, στην ισορροπία και τη δύναμη.

Από 3 έως 5 ετών

Τα παιδιά ηλικίας 3 έως 5 ετών πρέπει να είναι δραστήρια καθ όλη τη διάρκεια της ημέρας για ανάπτυξη και εξέλιξη. Ενθαρρύνετε τα μικρά σας να είναι δραστήρια όταν παίζουν και δοκιμάστε μαζί ασκήσεις κατάλληλες για την ηλικία τους.

Από 6 έως 17 ετών

Τα παιδιά και οι έφηβοι χρειάζονται τουλάχιστον μία ώρα σωματικής δραστηριότητας κάθε μέρα. Μπορεί να νομίζετε ότι αυτή είναι μια μη ρεαλιστική προσδοκία, αλλά υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το παιδί σας να την πληροί ήδη ή τουλάχιστον να βρίσκεται κοντά σε αυτήν.

Σκεφτείτε το διάλειμμα και το μάθημα γυμναστικής στο σχολείο και απλά το τρέξιμο έξω μετά το σχολείο με τους φίλους. Οι τρεις τύποι δραστηριοτήτων που πρέπει να συμπεριλάβουν τα παιδιά στην ώρα άσκησής τους είναι η αερόβια άσκηση, οι ασκήσεις ενδυνάμωσης των μυών και οι ασκήσεις ενδυνάμωσης των οστών.

Οι αερόβιες δραστηριότητες κάνουν την καρδιά να χτυπάει δυνατά και θα πρέπει να αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος της ώρας άσκησης ενός παιδιού. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι το τρέξιμο, το γρήγορο περπάτημα, η ποδηλασία και το κολύμπι.

Τα παιδιά χρειάζονται, επίσης, δραστηριότητες μυϊκής και οστικής ενδυνάμωσης αρκετές ημέρες την εβδομάδα. Τα μικρότερα παιδιά απολαμβάνουν ασκήσεις όπως οι κάμψεις, η αναρρίχηση ή το σχοινάκι. Τα μεγαλύτερα παιδιά και οι νεαροί έφηβοι μπορεί να προτιμούν να παίζουν σε ομάδα ή να κάνουν κάποιο ατομικό άθλημα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: