Υπάρχει κάτι πιο σέξι από το να βλέπεις τον/την σύντροφό σου να κάνει τις δουλειές του σπιτιού; Για το 69% το καθάρισμα είναι πολύ ψηλά στη λίστα τους με τα μικρά πράγματα που μπορούν να κάνουν τη διαφορά σε έναν γάμο.

Μάλιστα, σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την Talker Research σε 2.000 Αμερικανούς οι γυναίκες φαίνεται να προτιμούν τη μυρωδιά ενός καθαρού σπιτιού από το άρωμα των λουλουδιών!

Διαβάστε επίσης: Σπίτι: Πώς θα το κάνουμε πιο…«πράσινο»

Επιπλέον, πάνω από τους μισούς συμμετέχοντες παραδέχτηκαν ότι ένα καθαρό σπίτι μπορεί να τους οδηγεί πιο συχνά στην… κρεβατοκάμαρα.

Ο καταμερισμός είναι το παν

Το μεγαλύτερο λάθος που μπορείτε να κάνετε στην προσπάθειά σας να βάλετε τον σύντροφό σας να κάνει περισσότερες δουλειές στο σπίτι είναι να ζητάτε βοήθεια. Το να ζητάτε βοήθεια σημαίνει ότι η ευθύνη για τις δουλειές του σπιτιού ανήκει μόνο σε εσάς. Στην πραγματικότητα, οι δουλειές του σπιτιού είναι κοινές ευθύνες και το κλειδί για μια ευτυχισμένη συμβίωση είναι ο σωστός καταμερισμός.

Έξι στα δέκα ζευγάρια λένε ότι μοιράζονται τα καθήκοντα καθαριότητας του νοικοκυριού – το πλύσιμο των ρούχων (51%), το πλύσιμο των πιάτων (50%) και το σκούπισμα (46%).

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Public Health, η ανισότητα στον καταμερισμό των εργασιών στο νοικοκυριό μπορεί να βλάψει ανεπανόρθωτα μια σχέση. Το πόσο ένας σύντροφος εμπλέκεται στις δουλειές του νοικοκυριού έχει άμεση σχέση με την ψυχολογία του άλλου.

Άλλωστε, καθαρό σπίτι σημαίνει «χαρούμενο» σπίτι.

Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Sex Roles δείχνει ότι τα ζευγάρια που πιστεύουν ότι η εργασία πρέπει να κατανέμεται ισομερώς είναι πιο ευτυχισμένα. Αντίθετα, όταν ο ένας σύντροφος αποφεύγει τα καθήκοντά του και δεν σέβεται τον άλλον, πληγώνει την οικειότητα του ζευγαριού και σιγά-σιγά οδηγεί τη σχέση στην αποξένωση.

Μερικές από τις επιπτώσεις του άνισου καταμερισμού είναι:

  • Μειωμένη ικανοποίηση.
  • Περισσότερα συμπτώματα κατάθλιψης.
  • Αυξημένος κίνδυνος διαζυγίου.

Πώς μοιράζονται τις δουλειές του σπιτιού τα ευτυχισμένα ζευγάρια

O διαμοιρασμός των οικιακών καθηκόντων – και του ψυχικού φορτίου – μπορεί να είναι δύσκολος. Γι’ αυτό τα ευτυχισμένα ζευγάρια:

  • Επικοινωνούν ξεκάθαρα για το τι πρέπει να γίνει, πότε και πώς.
  • Προγραμματίζουν τον χρόνο που θα έχουν αυτή τη συζήτηση κάθε εβδομάδα.
  • Χωρίζουν τα καθήκοντά τους με βάση τις ατομικές τους προτιμήσεις και το που «αποδίδουν καλύτερα».
  • Αναγνωρίζουν ότι το να μοιράζονται την οικιακή εργασία είναι σημαντικό για τη σχέση.
  • Μπορούν να βασίζονται ο ένας στον άλλο ότι θα διεκπεραιώσουν τα καθήκοντα τους, χωρίς γκρίνια και παράπονα.
  • Υιοθετούν τη νοοτροπία «εμείς απέναντι στο πρόβλημα».
  • Καταλαβαίνουν ότι η δίκαιη μοιρασιά δεν είναι πάντα 50/50.