Οι μάσκες μαλλιών είναι απαραίτητες για όμορφα, λαμπερά μαλλιά. Πολλές φορές, όμως, δεν γνωρίζετε ποια μάσκα μαλλιών ακριβώς να χρησιμοποιήσετε. Εμείς όμως είμαστε εδώ για να σας συστήσουμε τα πέντε βασικά είδη ώστε ανάλογα με τις ανάγκες σας να επιλέξετε την ιδανική για εσάς hair mask.

#1

Για ενδυνάμωση των μαλλιών

Οι μάσκες που ενδυναμώνουν την τρίχα ή επανορθώνουν τους δεσμούς στο εσωτερικό της (bond repairing) έχουν σχεδιαστεί για να βοηθήσουν την κατεστραμμένη τρίχα να ξαναβρει την ισορροπία της. Όσο πιο δυνατά είναι τα μαλλιά σας, τόσο λιγότερες είναι οι πιθανότητες να «σπάσουν» ή να αποκτήσουν ψαλίδα.

Πιο συγκεκριμένα, ο hairstylist Leo Izquierdo, συνιδρυτής του brand IGK Hair Care, αναφέρει ότι «οι bond-repairing masks επιδιορθώνουν τους κατεστραμμένους δισουλφιδικούς δεσμούς στα μαλλιά, βελτιώνοντας τη δύναμη, την ελαστικότητα και την ανθεκτικότητά τους.». Τα συστατικά που συνήθως πρωταγωνιστούν σε αυτές τις μάσκες μαλλιών είναι εκχύλισμα φυκιών, μπανάνα, έλαιο ιπποφαούς και υδρολυμένη πρωτεΐνη σιταριού, τα οποία θρέφουν βαθιά την τρίχα, προάγουν την ελαστικότητα και αποτρέπουν περαιτέρω ζημιές.

Γενικότερα, ο Leo Izquierdo εξηγεί ότι αυτές οι μάσκες είναι οι καλύτερες για γυναίκες με πολύ ταλαιπωρημένα μαλλιά εξαιτίας των συχνών βαφών, της υπερβολικής θερμότητας κλπ. Για καλύτερα αποτελέσματα, εφαρμόστε τες μία με δύο φορές την εβδομάδα.

#2

Ενυδατική μάσκα

Οι ενυδατικές μάσκες μαλλιών είναι ιδανικές για τα αφυδατωμένα μαλλιά. Τα ενυδατώνουν στο μέγιστο, βελτιώνουν την ελαστικότητά τους, μειώνουν το φριζάρισμα και χαρίζουν λάμψη -αυτό τις καθιστά τέλειες και για χρήση πριν το styling. Είναι πλούσιες σε έλαια, βούτυρα και ενυδατικούς παράγοντες.

Συστατικά που συνήθως συναντάμε σε αυτές τις μάσκες μαλλιών είναι το έλαιο από σπόρους φραγκόσυκου, έλαιο τριανταφυλλιάς, βούτυρο κακάο κι εκχύλισμα φυκιών. Χρησιμοποιήστε τες μία έως τρεις φορές την εβδομάδα, ανάλογα με το πόσο ξηρά είναι τα μαλλιά σας και πόσο συχνά τα λούζετε.

#3

Για βαμμένα μαλλιά

Εάν έχετε βαμμένα μαλλιά, γνωρίζετε πολύ καλά πόσο εύκολα μπορεί να ξεθωριάσει το χρώμα τους. Ευτυχώς, υπάρχουν ειδικές μάσκες μαλλιών που “κλειδώνουν” το χρώμα και παρατείνουν τη ζωντάνια και τη λάμψη του – και μάλιστα, πλέον είναι εξειδικευμένες και ανάλογα με το χρώμα των μαλλιών, δηλαδή για ξανθά, καστανά κλπ.

Για καλύτερα αποτελέσματα, χρησιμοποιήστε τες δύο φορές την εβδομάδα ή όποτε υποψιάζεστε πως το χρώμα των μαλλιών σας τείνει να ξεθωριάσει, πριν το επόμενο ραντεβού στο κομμωτήριο.

#4

Overnight mask

Οι overnight masks είναι οι μάσκες που εφαρμόζονται στα μαλλιά το βράδυ πριν κοιμηθείτε -διαθέτουν έναν συνδυασμό ενυδατικών κι επανορθωτικών συστατικών- και συνιστώνται για βαθιά θρέψη. Μπορούν να εφαρμοστούν μία έως δύο φορές την εβδομάδα, για να αναπληρώσουν τα ξηρά, ταλαιπωρημένα, αδύναμα μαλλιά.

Αυτές οι μάσκες μπορούν να χρησιμοποιηθούν και άλλες ώρες της ημέρας, όχι μόνο νύχτα. Για παράδειγμα, είναι μια εξαιρετική επιλογή για όσες γυναίκες δεν έχουν χρόνο να περιποιηθούν τα μαλλιά τους και αναζητούν μια βολική λύση για βαθιά επανόρθωση.

Απλώς εφαρμόστε τη μάσκα και κάντε ήπιο μασάζ στα μαλλιά και το τριχωτό του κεφαλιού, έπειτα βουρτσίστε τα ή κάντε μια πλεξούδα και αφήστε τη φόρμουλα να δράσει όσο κάνετε κάποια άλλη δουλειά. Επίσης, είναι ιδανικές για να τις εφαρμόσετε πριν την προπόνηση, καθώς η θερμότητα που διαχέεται από το τριχωτό του κεφαλιού σας όσο γυμνάζεστε και ιδρώνετε θα ενισχύσει τη δράση τους.

#5

Για το τριχωτό του κεφαλιού

Αυτές οι μάσκες απομακρύνουν τα νεκρά κύτταρα και τα υπολείμματα των προϊόντων styling που συσσωρεύονται στην επιδερμίδα του κεφαλιού και την κάνουν να ασφυκτιά.

Τα συστατικά που χρησιμοποιούνται συνήθως στις scalp masks είναι το έλαιο τεϊόδεντρου, ο άνθρακας και τα άλφα-υδροξυοξέα (AHAs).

Όσον αφορά τη χρήση, εξαρτάται από την ιεροτελεστία φροντίδας και το hair styling που κάνετε συνήθως: εάν χρησιμοποιείτε πολλά προϊόντα styling, εφαρμόστε τη μία φορά την εβδομάδα – διαφορετικά, κάθε δύο εβδομάδες περίπου είναι  ιδανικό.