Η πρώτη φορά που σου έρχεται περίοδος μένει χαραγμένη στη μνήμη σου. Για εμένα, παρόλο που γνώριζα μερικές πληροφορίες από την κολλητή μου, ήταν μια στιγμή που μου προκάλεσε πανικό και…ντροπή. Πανικό για τις αλλαγές που συνέβαιναν στο σώμα μου και ντροπή για να τις επικοινωνήσω στη μητέρα μου, η οποία δεν μου είχε μιλήσει ποτέ για αυτές, αν και βρισκόμουν σε μια ηλικία που οι αλλαγές αυτές είναι προσδοκώμενες.

Καθώς γνωρίζω πόσο βοηθητικό θα ήταν για την ψυχολογία μου η μητέρα μου να με έχει προετοιμάσει για την πρώτη μου περίοδο και καθώς τα κορίτσια πλέον έχουν την πρώτη τους περίοδο σε νεότερη ηλικία από ότι παλιά, είναι πολύ σημαντικό να εντοπίζετε τα σημάδια ότι θα ξεκινήσει η περίοδός τους και να μπορέσετε να προετοιμάσετε τα έφηβα κορίτσια σας κατάλληλα.

Διαβάστε επίσης: Πρόωρη εφηβεία: Πώς συνδέεται με το άγχος στην εγκυμοσύνη;

Πότε έρχεται η περίοδος στην εφηβεία;

Μια νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο JAMA Network Open, εξέτασε συνολικά 71.000 γυναίκες στις Η.Π.Α. γεννημένες από το 1950 έως το 2005. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι όσο περνάνε τα χρόνια τα κορίτσια είχαν την πρώτη τους περίοδο πριν από την ηλικία των 11 ετών. Ενώ όσες είχαν έμμηνο ρύση πριν από την ηλικία των 9 ετών υπερδιπλασιάστηκαν. Διαπίστωσαν επίσης ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να ρυθμιστεί η έμμηνος ρύση.

Τα σημάδια ότι το έφηβο κορίτσι σας θα έχει την πρώτη του περίοδο

Η εφηβεία είναι μια δύσκολη περίοδος για τα κορίτσια και τα αγόρια που τη βιώνουν, καθώς το σώμα τους γίνεται πιο ώριμο ενώ μπορεί η συναισθηματική τους ωριμότητα να μην είναι η ίδια.

Η εφηβεία μπορεί να προκαλέσει στο παιδί σας υπερευαισθησία και έντονες αλλαγές διάθεσης. Η κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι έφηβοι μπορεί να παρομοιαστεί με τα νήπια γύρω στην ηλικία των 2 ετών, όταν τα συναισθήματα «μεγαλώνουν» αλλά ο αυτοέλεγχος δεν είναι τόσο καλά ανεπτυγμένος.

Άλλες ψυχολογικές αλλαγές και αλλαγές στην συμπεριφορά μπορεί να περιλαμβάνουν το παιδί σας να είναι πιο κλειστό, να μην νιώθει τόσο άνετα με το σώμα του μπροστά σας και να μην θέλει, μεταξύ άλλων, αγκαλιές.

Τα σωματικά συμπτώματα που ίσως παρατηρήσετε είναι οι “εκρήξεις” ανάπτυξης, η εμφάνιση τριχών στις μασχάλες και στην ηβική περιοχή, αλλαγές στο στήθος στα κορίτσια, αλλαγές στη φωνή στα αγόρια.

Τι σημαίνει αν έρθει νωρίς η περίοδος στην εφηβεία;

Εάν η κόρη σας έχει περίοδο σε νεαρή ηλικία, αυτό συμβαίνει συνήθως επειδή οι ορμόνες στο σώμα της που είναι υπεύθυνες για την εφηβεία παράγονται νωρίτερα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν υπάρχει προφανής ή μη φυσιολογικός λόγος για τον οποίο το σώμα έχει αρχίσει να παράγει αυτές τις ορμόνες νωρίς, αν και το σωματικό βάρος, η κληρονομικότητα, η εθνικότητα και η σωματική δραστηριότητα μπορεί να είναι σημαντικοί παράγοντες.

Πώς να την προετοιμάσετε

  • Μιλήστε της: Καθώς η έμμηνος ρύση σε μικρότερη ηλικία είναι όλο και πιο συχνή τα τελευταία χρόνια, είναι σημαντικό να μιλήσετε από πολύ νωρίς στην κόρη σας και να την προετοιμάσετε για τις αλλαγές που θα συμβούν αναπόφευκτα στο σώμα της. Εξηγήστε της πόσο φυσιολογικά είναι όλα όσα βιώνει και δεν υπάρχει κανένας λόγος ντροπής. Ρωτήστε την πώς βιώνει η ίδια τις αλλαγές που τις συμβαίνουν, αν μπορείτε με οποιοδήποτε τρόπο να την βοηθήσετε και αν μπορείτε να τις λύσετε τυχόν απορίες.
  • Διδάξτε την τεχνικές αντιμετώπισης του άγχους: Ένα από τα συμπτώματα που μπορεί να βιώνει μπορεί να είναι και το άγχος καθώς και οι εναλλαγές στη διάθεση. Μυήστε την κόρη σας σε χαλαρωτικές τεχνικές και τεχνικές ενσυνειδητότητας που θα την βοηθήσουν να αντιμετωπίσει όλα τα άβολα συναισθήματα.
  • Δώστε της χρόνο: Ναι θέλετε να είστε δίπλα στην κόρη σας και να τη βοηθήσετε όταν σας έχει ανάγκη. Ωστόσο είναι εξίσου σημαντικό να έχει και τον προσωπικό της χώρο ώστε να μπορέσει να αναπτύξει την ανεξαρτησία της.
  • Αναζητήστε εξωτερική βοήθεια: Μπορεί να μην ξέρετε πώς ακριβώς να προσεγγίσετε το παιδί και αυτό δεν είναι κάτι που πρέπει να σας κάνει να αισθάνεστε άσχημα. Φροντίστε η κόρη σας να έχει την υποστήριξη και την βοήθεια που χρειάζεται, πιθανόν από κάποιον ειδικό, είτε τον παιδίατρό της, είτε έναν ειδικό ψυχικής υγείας, για να λάβει όλη την βοήθεια που χρειάζεται.