Γνωρίζαμε ότι οι συγκρούσεις των γονέων μπορεί να βλάπτουν την ψυχική υγεία των παιδιών, αλλά τώρα υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι μπορεί να έχουν επιπτώσεις και στη σωματική τους υγεία.

Συγκεκριμένα, ερευνητές από το Penn State College of Health and Human Development υποστηρίζουν τα παιδιά με ενσυναίσθηση είναι πιο πιθανό να έχουν υψηλότερα επίπεδα φλεγμονής στο σώμα τους.

Διαβάστε επίσης: Όρια: Η έλλειψή τους εξαντλεί γονείς και παιδιά

Η φλεγμονή αποτελεί βασική πτυχή της ανοσολογικής απόκρισης του οργανισμού. Η οξεία ή βραχυπρόθεσμη φλεγμονή είναι μια σημαντική αντίδραση σε έναν συγκεκριμένο τραυματισμό και μπορεί να βοηθήσει τον οργανισμό να επουλωθεί.

Ωστόσο, η χρόνια φλεγμονή έχει συνδεθεί με διάφορα προβλήματα υγείας – από παθήσεις το πεπτικού, μέχρι αθηροσκλήρωση και Αλτσχάιμερ.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Brain, Behavior, and Immunity, ορισμένα παιδιά μπορεί να χρειάζονται βοήθεια για να καταλάβουν πότε είναι σωστό να θέτουν όρια και πώς να βρίσκουν την ισορροπία μεταξύ του να γνωρίζουν πώς αισθάνονται οι άλλοι, αλλά να μην παίρνουν μέσα τους κάθε αρνητικό συναίσθημα που προκύπτει σε έναν τσακωμό.

Μην τσακώνεστε για τα παιδιά μπροστά στα παιδιά

Μερικές φορές μοιάζει σχεδόν αδύνατο να βάλετε τις διαφωνίες στην άκρη μέχρι το παιδί να κοιμηθεί ή να φύγει από το δωμάτιο. Ακόμα και αν οι γονείς το κάνουν, θα υπάρχουν βλέμματα, ψίθυροι, φρύδια που γέρνουν και κάθε είδους σιωπηλός πόλεμος που ξεσπά. Αυτό είναι φυσικό.

Υπάρχουν, επίσης, στιγμές που είναι χρήσιμο για τα παιδιά να βλέπουν τους γονείς τους να διαφωνούν για ορισμένα θέματα, ώστε να μπορέσουν να καταλάβουν ότι η σύγκρουση είναι ένα απαραίτητο μέρος της ζωής.

Eιδικά για διαφωνίες σε θέματα που αφορούν άμεσα ή έμμεσα τα παιδιά, οι γονείς πρέπει να αποφεύγουν αυτή τη συμπεριφορά με κάθε κόστος. Η διαφωνία μπροστά σε ένα παιδί μπορεί να είναι απίστευτα επιζήμια για τον ψυχισμό του, καθώς δημιουργεί μια αίσθηση αστάθειας και ανασφάλειας.

Αυτό μπορεί να εκδηλωθεί ως ενοχή και αίσθημα ευθύνης, οδηγώντας σε δια βίου αισθήματα ανεπάρκειας.