Ποιο είναι το νόημα της ζωής; Πού κρύβεται η ευτυχία; Για άλλους κρύβεται σε μια επιτυχημένη καριέρα, για κάποιους στα πολλά χρήματα, για άλλους στους φίλους και σε μια δεμένη οικογένεια…

Τι λέει η επιστήμη όμως για αυτό; Ποιο αποκαλύπτουν οι έρευνες ότι είναι το μυστικό για μια πιο ευτυχισμένη γεμάτη νόημα ζωή; Έχουμε την απάντηση, αλλά πριν την αποκαλύψουμε ας δούμε τι πραγματικά σημαίνει να έχει κανείς νόημα στη ζωή του.

Διαβάστε επίσης: Οικογένεια: Τα 5 μυστικά της ευτυχίας

Γιατί είναι σημαντικό το νόημα της ζωής

Το νόημα στη ζωή του κάθε ατόμου επηρεάζεται από τα συναισθήματα, ορισμένες κοσμοθεωρίες και την αίσθηση του εαυτού. Η κοινωνική υποστήριξη και σύνδεση παίζουν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στο να βρει κανείς νόημα στη ζωή του. Παράλληλα, όταν το βρει, είναι επίσης πιο πιθανό να αναπτύξει θετικές και ουσιώδεις κοινωνικές σχέσεις.

Φυσικά, μια βασική «πηγή» κοινωνικής υποστήριξης και σύνδεσης για τους περισσότερους ανθρώπους είναι η οικογένεια και ο ερωτικός σύντροφος.

Με τη σκέψη αυτή ξεκίνησε μια έρευνα με 473 συμμετέχοντες, έτσι ώστε να διερευνηθεί η σχέση μεταξύ του νοήματος στη ζωή και την ποιότητα της ερωτικής σχέσης των ατόμων αλλά και τον αριθμό των παιδιών που έχουν.

Η μελέτη

Η έρευνα περιελάμβανε συμμετέχοντες οι οποίοι ήταν μαζί με τον/την σύντροφό τους για, κατά μέσο όρο, 8 χρόνια. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν μια αξιολόγηση του νοήματος της ζωής  και της ποιότητας της ρομαντικής τους σχέσης. Επίσης, ανέφεραν τον αριθμό των παιδιών που είχαν. Το 55% των συμμετεχόντων δεν είχαν παιδιά, το 21% είχε ένα παιδί και το 25% είχε περισσότερα από ένα παιδιά. Ο μέσος αριθμός των παιδιών των οικογενειών ήταν 1,66, ενώ οι ηλικίες κυμαίνονταν- από νεογέννητα μέχρι 18 ετών. Οι συμμετέχοντες ανέφεραν επίσης το γενικό αίσθημα κοινωνικής σύνδεσης.

Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι οι συμμετέχοντες με περισσότερα παιδιά και πιο δυνατές ρομαντικές σχέσεις έβρισκαν πιο εύκολα νόημα στη ζωή τους και ένιωθαν πιο έντονα την κοινωνική σύνδεση, δηλώνοντας παράλληλα πιο πλήρεις.

Μέσα λοιπόν από την έρευνα μπορούμε να κατανοήσουμε λίγο παραπάνω τη σημαντικότητα που έχει η συντροφικότητα, η γονεϊκότητα και η δημιουργία μιας δεμένης οικογένειας στην εύρεση του νοήματος της ζωής και για μια συνολικά πιο ευτυχισμένη καθημερινότητα.