Σε κάθε σχέση είμαστε δύο διαφορετικά άτομα που «συμφιλιώνουν» τις διαφορές τους με ενσυναίσθηση και σεβασμό έτσι ώστε να καταφέρουν να επικοινωνήσουν καλύτερα και να δημιουργήσουν μια οικογενειακή μονάδα ισχυρή και συνεκτική. Είστε άραγε εσείς κι ο σύντροφός σας στην ίδια σελίδα προτού αποφασίσετε να αποκτήσετε μωρό και να διευρύνετε την οικογένειά σας;

Η αλήθεια είναι πως πριν τον ερχομό του μωρού, υπάρχουν πράγματα που είναι καλό να σκεφτούμε και να συζητήσουμε αλλά δεν μας περνούν καν απ’ το μυαλό. Ίσως επειδή οι πεποιθήσεις του καθενός μας είναι ενστικτώδεις και αυτόματες, επομένως δεν συνειδητοποιούμε πάντα ότι οι άλλοι αισθάνονται ή σκέφτονται διαφορετικά από εμάς μέχρι να προκύψει μια πιθανή σύγκρουση.

Το να κάνετε συζητήσεις με ειλικρίνεια πριν γεννηθεί το μωρό σας, θα σας βοηθήσει να φτάσετε σε συμβιβασμούς με τους οποίους θα αισθάνεστε άνετα και να αποφύγετε ενδεχόμενους διαπληκτισμούς.

Διαβάστε επίσης: Τι νιώθει το μωρό όταν γεννιέται;

*Θυμηθείτε:

Δεν υπάρχει σωστή ή λάθος απάντηση στις ερωτήσεις που θα θέλατε να κάνετε στον σύντροφό σας. Επιπλέον, δεν χρειάζεται να βρείτε οι δυο σας μια λύση για όλα αμέσως. Απλά εάν υπάρχει διάσταση απόψεων σε ορισμένα ζητήματα, καλό θα είναι να επανέλθουν ξανά κάποια στιγμή προς συζήτηση και να μην κρυφτούν οι διαφωνίες κάτω απ’ το χαλί…

Πιθανές σκέψεις που καλό θα ήταν να μοιραστείτε πριν έρθει το μωρό σας

#1 Πώς και πότε θα ανακοινώσετε την άφιξη του μωρού σας;

Προτού ο σύντροφός σας δημοσιεύσει τα ευχάριστα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή ενημερώσει τους γονείς και τα αδέρφια του, φροντίστε να έχετε συνεννοηθεί πως συμφωνείτε και οι δυο για τον χρόνο και τον τρόπο της ανακοίνωσης. Τι επιθυμείτε εσείς; Τι εκείνος; Συζητήστε το έτσι ώστε να μην βρεθεί κανείς προ εκπλήξεων.

#2 Θα έχετε επισκέψεις στο νοσοκομείο;

Για να μην πέσετε απ’ τα σύννεφα όταν δείτε εκείνον τον μακρινό θείο του συντρόφου σας που ούτε ο ίδιος δεν έχει ξαναδεί, θα ήταν ωφέλιμο να κάνετε και αυτή τη συζήτηση. Σκεφτείτε πως εκείνες οι μέρες θα είναι για εσάς χαρμόσυνες αλλά και κουραστικές επομένως εσείς ξέρετε καλύτερα ποια άτομα θέλετε δίπλα σας.

#3 Ποιος θα αναλάβει τι

Πώς θα κατανεμηθούν τα καθήκοντά σας; Υπάρχει μπροστά σας η φροντίδα του μωρού, του σπιτιού, η φροντίδα για την κάλυψη καθημερινών αναγκών όπως το φαγητό καθώς και οι επαγγελματικές υποχρεώσεις.

Καλό θα ήταν να μην υπάρχουν υποσυνείδητες προσδοκίες για το ποιος θα κάνει τι μετά την άφιξη του μωρού αλλά τα πράγματα να είναι όσο γίνεται πιο ξεκάθαρα. Σε κάθε φάση της ζωής, η αλληλοβοήθεια είναι σημαντική για να είναι η σχέση ήρεμη και ισορροπημένη. Πόσο δε μάλλον σε αυτήν, που υπάρχουν έξτρα απαιτήσεις και πίεση.

#4 Ποιο στιλ ανατροφής θα ακολουθήσετε;

Άλλο ένα ευαίσθητο αλλά πολύ σημαντικό ζήτημα. Πολλές φορές, καλώς ή κακώς, τείνουμε να αντιγράφουμε αυτό που γνωρίζουμε ήδη, αναπαράγοντας το γονεϊκό στυλ των γονιών μας. Άλλες πάλι, θέλουμε συνειδητά να προσφέρουμε στα παιδιά μας κάτι διαφορετικό από αυτό που βιώσαμε.

Βεβαιωθείτε ότι θα συζητήσετε και αυτό το θέμα με τον σύντροφό σας. Μιλήστε για το πώς θα μεγαλώσετε τα παιδιά σας, τους κανόνες που θεωρείτε αδιαπραγμάτευτους, τις προσδοκίες σας, τι σημαίνει για εσάς πειθαρχία κτλ.

Η ουσία είναι να…

Είστε ειλικρινείς. Για το τι νιώθετε και τι χρειάζεστε, ο καθένας από πλευράς του. Έτσι, θα βρείτε μαζί έναν τρόπο να προχωρήσετε.

Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι η κάθε είδους προετοιμασία για την άφιξη ενός μωρού φέρνει μαζί της μια έκρηξη συναισθημάτων. Είναι ευεργετικό να προετοιμάζεστε όσο περισσότερο μπορείτε και όσο το δυνατόν καλύτερα, αλλά θα μάθετε και πολλά πράγματα για το τι ακριβώς λειτουργεί για την οικογένειά σας καθώς βιώνετε τις στιγμές με το μωρό σας. Επομένως, φροντίστε τον εαυτό σας και τη σχέση σας και μην αυτοτιμωρηθείτε εάν όλα στην πορεία δεν πάνε όπως αρχικά σχεδιάζατε.